reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie z WROCŁAWIA i okolic.

Cześć!
M wrócił wcześniej z pracy i bawi się z Basią, więc mogę zajrzeć:tak: Basia dostała nową zabawkę i właśnie rozpracowują ją z tatusiem-mała boi się latających motylków:-D
U nas nocka do dupy-Basia budziła się co chwilę, i co najgorsze wołała ciągle mamę, tata jej nie wystarczał:baffled::crazy: A obudziła się po 5, co jej się dawno nie zdarzyło. Byłam więc dzisiaj "super wyspana":no:
Pierogi ruskie ulepiłam dopiero dzisiaj, wczoraj zdążyłam zrobić tylko farsz:tak: Uwielbiam je:-p Zresztą mączne potrawy, makarony to coś dla mnie:tak: Bez ziemniaków bym wytrzymała, ale bez klusek:sorry2:

Pusia-Basia też jest alergiczką:dry: Dawałam jej już przez jakiś czas zwykły Bebilon, ale dobrze go nie zaakceptowała i wróciliśmy do Pepti:tak: Spróbuj odstawić mleko, bo nie leczona alergia to możliwe późniejsze powikłania z astmą włącznie:-(
Nonek-400 ml kaszki na jeden raz?:confused::szok: U nas max 180;-)
Beti-życzę, aby jak najszybciej przestało boleć:tak:
Agnes-my jeszcze nie mamy żadnych planów wakacyjnych:no: Ale nad polskie morze na pewno nie pojadę-byliśmy w tamtym roku 10 dni-7 dni lało, tylko 3 razy byliśmy na plaży:wściekła/y::angry: Dziecko nudziło się i urządzało nam ciągłe wycie... Wróciliśmy bardziej zmęczeni niż przed wyjazdem:dry: No i ta podróż-koszmar:no: W tym roku, ale gdzieś bliżej, ale gdzieś samolotem:tak:

reklama
Kacper ma cały czas suchą skórę, takie płaty na kolankach albo czerwone policzki. Lpiej jest jak kąpię go Emolium płyn do kąpieli skończył się i Maż kupił jakis tam kromoey żel Emoliuk i niestety to już nie działa tak bo nie natłuszcza :( 40 zł poszło się walić:( ) Tylko u nas jest o tyle do dee że nie wiemy cały czas czy to mleko czy co innego a Kacper teraz nie ruszy tego specjalnego mleka (jest okropne i on nawet nie chciał go tknąc :( ) no i nie moge weliminować mleka żeby sprawdzic czy to od niego :(((
Współczuję.dobrze Ze Oliwka na nic nie jest uczulona.Pije zwykłe mleko i nic jej nie jest.

Witajcie!
Pozwoliłam wstąpić sobie na Wasze forum (chociaż nie jestem z Wrocławia, a z Nysy) ale wierzę, że będziecie mogły mi pomóc.
Otóż potrzebuję namiarów na fajne sklepy z akcesoriami dla maluszków, jako że w kwietniu zostanę Mamą. U nas nie ma zbytniego wyboru, chodzi mi zwłaszcza o wózki i łóżeczka. Będę bardzo wdzięczna za polecenie jakichś dobrych miejsc.
Pozdrawiam serdecznie!!!

Kasiu na pewno masz racje ... tylko nie wiem jak to zrobić z tym mlekiem ... dzis sprubowałam mu dać bebilon pepti 2 (czy jak to sie tam zwie) dodałam nawet troche kleiku ryzowego żeby może jakos smak złagodzic ale on raz łyknął i koniec nie tknął więcej ... poszedł sapć . Za jakiś czas znowu pójdę do alergolog niech powie co mamy robić ... spróbujemy podać mu to sojowe ale nie wierze żeby mu posmakował... trzy światy z tym

włąsnie siedze w okularkach hihi dzis odebrałam :) dziwnie się czuje trochę , ale to pewnie kwestia czasu :tak:

Heja!!!
Ja tylko na chwilę, bo mam zalaną klawiaturę kawą i napisanie jednego zdania trwa u mnie teraz godzinę...:angry:

Wczoraj bylismy na szczepieniu. Wszystko szybko i sprawnie. Młoda prawie nie płakała... Ale wieczorem już osowiała taka i nocka do d***......
Co do kryteriów przyjęcia dziecka do złobka to
1. dziecko i rodzice musza byc zameldowani we Wrocławiu. Nie ma rejonizacji.
2. oboje musza pracowac.
3. Samotne matki maja pierszeństwo( musza pracowac) i rodzice z grupą inwalidzką.

Ten pierwszy punkt mnie zwalił z krzesła. U mnie wszyscy są zameldowani we Wrocławiu oprócz mnie. Ale ja zatrudniona jestem we Wrocławiu... To nic nie znaczy...??? Coś czuję że jeszcze sporo nerwów na to pójdzie...​

Nonek gratuluję takiego łakomczuszka. U nas niejadek. Ważymy sie co miesiąc, bo problemy były i traciła na wadze. No i samodzielność Mańki do pozazdroszczenia. Naprawdę:tak:

Otóż potrzebuję namiarów na fajne sklepy z akcesoriami dla maluszków, jako że w kwietniu zostanę Mamą. U nas nie ma zbytniego wyboru, chodzi mi zwłaszcza o wózki i łóżeczka. Będę bardzo wdzięczna za polecenie jakichś dobrych miejsc.
Pozdrawiam serdecznie!!!

Diaboliczka wszystko zależy od tego jakie macie zaplecze finansowe. We Wrocławiu są hurtownie i dość drogie sklepy ze sprzętem dziecięcym.
Ja polecam tak:
ASKOT na ul św. Jerzego lub Sztabowej.
Hurtownia BAJKA na ul. Długosza
BABY MAX na Psarach lub na Bielanach Wrcławskich.

Pusia dość późno próbujesz Kacpra namówić na Bebilon Pepti. Dlaczego wcześniej Wam lekarka nie zaleciła? Sposób jest taki żeby mieszać te mleczka w różnych proporcjach. Najpierw więcej tego smacznego, a mniej Pepti, potem się odwraca proporcje. Tylko wiesz, ten spsób działa na małe dzieci. Nie wiem czy mądry Kacper da się na to nabrać.
I Kasia ma rację. Nieleczona alergia może prowazić do astmy.​

Pusia dość późno próbujesz Kacpra namówić na Bebilon Pepti. Dlaczego wcześniej Wam lekarka nie zaleciła? Sposób jest taki żeby mieszać te mleczka w różnych proporcjach. Najpierw więcej tego smacznego, a mniej Pepti, potem się odwraca proporcje. Tylko wiesz, ten spsób działa na małe dzieci. Nie wiem czy mądry Kacper da się na to nabrać.

I Kasia ma rację. Nieleczona alergia może prowazić do astmy.​

Czemu tak późno ... bo takich lekarzy cholera mielismy ... najpierw 9 miesiecy pierwszych Kacper był na piersi wiec wtedy ja praktycznie nic nie jadłam ... a On i tak miał suchą skure liszajki i policzki takie czerwonawemimo ze byłam juz praktycznie na samych sucharach. potem pojawiła sie inna lekarka jak Kacper był wiekszy i powiedziała, że z powodu kilku kropeczek nie ma co robić diete . Więc ją posłuchalismy i Kacper jadł normalnie , efekty były takie same jak wtedy kiedy pił samą piers a ja byłam na diecie ( dziwne ) . No i niedawno znowu była inna lekarka która powiedziała że On powinien być na mleku dla alergików - dała recepte a on tego mleka nie hce ruszyć. Poszlismy prywatnie do alergologa (akurat w tedy pojawiły sie takie plamki na plecach których nigdy wczesniej nie miała) ,dała nam Zyrtek różen maści ograniczyłam jego diete do jednego obiadku ze słoiczak taki naj mniej uczulacjacy zrezygnowałam z owoców tylko jabłko i to po jakis 2 tygodniach na śniadanie kleik ryzowy z mlekiem junior (mówiła żeby najpierw spróbowac bez odstawiania mleka. no i chruoki kukurydziane zeby nie padł z głodu. Kapiele w Emolium. PO tygodniu plamy z plecków zniknęły skurka sie poprawiał tochę. Wiec pano stwierdziłą że skoro pił mleko a skóra znacznie sie poprawiła to mozliwe ze to nie od mleka. Teraz juz sama nie wiem co i jak . Za jakis czas znowu pójdziemy do niej i zobaczymy co powie. A tak w ogole to ja np na skurze mam tez takie liszaje na rekach czasem na buzi ... moze on ma po prostu taki urok po mnie :confused:. Może od tego że urodził sie dopiero w 42 tygodniu sporo po terminie. Przepraszam że sie tak rozpisałam... achhh mam doła i wogóle dupa :-(

Niestety Anielko musicie być wszysy zameldowani we Wrocławiu, to jest warunek, którego oni bardzo przestrzegaja. Moi znajomi musieli sie przemeldowac do Wro by posłać dziecko do złobka. Wiem, ze to chore, ale tak jest.
U nas tez kierowniczka troszkę głowa kreciła bo mój Piotrek nadal u rodziców zameldowany ale we Wro.

Teraz jest jeszcze jeden Askot na Braniborskiej.

U nas lepiej ból troszke mniejszy ale boli. Za jakis czas pójdziemy powolutku na spacerek.

To wszstko zalezy w jakim stopniu jest alergia, sa tez jeszcze inne czynniki mogace prowadzic do astm i innych. Moja Manka wciaga bardzo czesto zwykle mleko. Ale takie tzw. Swieze mleko, nie z kartonu. I po tym mleku czesto gesto nie ma wysypu lub bardzo nikly. Poniewaz obie moje corki kochaja mleko, nie mam szans uniknac tego, zeby Manka nie pila.
A z tym jedzeniem jej to jest dla mnie miod na serce, bo Julka nie chciala nic jesc.

A propos kaszek, poprosilam dzis rano meza aby zrobil naszej diablicy kasze. I zrobil owszem, dietetyczna na samej wodzie:-p. Nie na mleku. I tez zjadla ze smakiem, hehehhe.

A samodzielnosc Majerany to czesto gesto z mojego lenistwa;-).

Diaboliczka jest jeszcze allegro, przy Mance wiele rzeczy tam kupowalam, bo bylo znacznie taniej jak w sklepie.

a co do żłobka to u nas w ogóle jest lipa bo nikt z nas nie jest zameldowany we Wrocku i co najgorsze, że nie ma na to szans bo nie mamy gdzie !!!
:crazy::crazy::crazy: ludzie chce mi się wyć

reklama
Pusia wiem co czujesz. U nas najlepsze, ze my mieszkajac 100 metrow od granic Wroclawia musielismy tez sie przemeldowac do tesciow z powodu Manki zlobka i Julki przedszkola. Malo tego, nie wystarczy meldunek dziecka w danym miescie, ale obojga rodzicow. Byc moze udaje sie zalatwic jak pokazesz pity swoje, ze rozliczasz sie we Wroclawiu. Bo o to mniej wiecej chodzi, gdzie sie placi podatki. Julka z racji naszych przeprowadzek nie miala chwilowo meldunku. Od razu dotarlo to do przedszkola i mielismy przeboje z kierowniczka. Musielismy jej pity pokazywac. Paranoja.
A moze, jesli macie zamiar dlugo wynajmowac mieszkanie, dogadac sie z wlascicielem na meldunek czasowy, powiedziec w czym rzecz? A w ogole to sprawdz, bo mialy sie zmienic przepisy i mial wejsc taki, ze do melunku nie jest potrzebny wlasciciel, wlasnie dla wynajmujacych taki przepis. Ale nie znam szczegolow.

Do góry