reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie,staraczki od 2009 roku

Klinika w ktorej pracuje dr Zając nazywa sie NEWMED

Ja wielokrotnie uzywalam testow owu, ale zawsze do owulacji i wczoraj mnie cos podkusilo zeby zrobic i zobaczyc co wyjdzie. No i mialam dwie krechy - testowa troche slabsza od kontrolnej, ale bardzo widoczna. No i zglupialam.
W niedziele - 28 grudnia - test wyszedl pozytywny, co oznacza ze owu byla 29/30 grudnia. To jakim cudem wczoraj mialam dwie mocne kreski ?

Shingle, z tego co wiem to kreska testow MUSI byc mocniejsza lub taka sama jak kontrolna., zeby test uznac za pozytywny. Mnie 2 krechy wychodza na tescie owu i kilka razy w cyklu ale test pozytywny wychodzi zazwyczaj tylko w jeden wieczor cyklu. Nie sugerujcie sie nigdy druga kreska jezeli sie pojawi slabsza od kontrolnej - to nic nie znaczy. Testy owu najlepiej robic wieczorkiem i trzeba nie pic i nie siusiac 2 godz. przed.

Sajonara - GRATULUJE ;-);-);-):-D:-D:-D
Kinga - cos przeczuwam FASOLKE ! Trzymam kciuki!

P.S. Kroptusia, czytam Cie od poczatku i kurka juz sie polapac nie moge w tej Twojej historii. Na przyklad, raz piszesz, ze betka Ci wyszla na 103, innym razem na 101. No i generalnie niekotre detale nie trzymaja sie kupy :p Ja chyba za bardzo czepiam sie szczegolow no ale coz, tak juz mam. Nie posadzam Cie o sciemnianie ale wiesz jak to jest.. To jest forum i kazdy moze powiedziec co mu sie chce, a sprawdzic tego sie nie da. ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
wyszperałam informację na temat badania krwi betaHCG
Ja w końcu zakumałam jak to jest.... :)
może niektórym też się przyda wieć wklejam:

Gonadotropina kosmówkowa jest hormonem produkowanym przez kosmówkę łożyska. Składa się z dwóch podjednostek alfa i beta. Podjednostka alfa jest wspólna dla HCG, TSH i LH, podjednostka beta jest charakterystyczna dla HCG. Gonadotropina kosmówkowa podtrzymuje czynność ciałka żółtego we wczesnej ciąży (do 8-10 tygodnia). Jeśli dochodzi do implantacji zapłodnionej komórki jajowej, a odbywa się to między 6 a 8 dniem po owulacji, to 48 godzin później we krwi pojawia się wykrywalne stężenie HCG (> 1 mIU/ml). Ale ponieważ wiele zarodków jest wadliwych genetycznie (niektórzy uważają, że nawet 50 % z nich) i często dochodzi, do „mikroporonień” to dopiero wynik > 5 mIU/ml (dla niektórych > 25 mIU/ml) oznacza ciążę. HCG jest także wykrywalne w moczu i tę właściwość wykorzystują domowe testy ciążowe.
Poziom HCG osiąga swój szczyt w 8-10 tygodniu ciąży, następnie jego poziom obniża się i taki pozostaje do końca ciąży.
U kobiet, które otrzymały w cyklu poprzedzającym ciążę preparaty zawierające HCG wykrywalne stężenia tego hormonu utrzymują się przez 5 do 14 dni zależnie od zastosowanej dawki i indywidualnej reakcji organizmu (średnio jest to 10 dni).
Normy wartości HCG w zależności od wieku ciążowego liczonego od pierwszego dnia ostatniej miesiączki są bardzo szerokie.
Przykładowe normy
Tygodnie ciąży poziom beta hcg
3 5-50 mIU/ml
4 5-430 mIU/ml
5 19-7340 mIU/ml
6 1000-56000 mIU/ml
Bardziej precyzyjne zakresy norm można uzyskać jeśli jest znany termin owulacji. Ważniejsze od bezwzględnych wartości HCG są przyrosty jego stężenia w czasie !
W prawidłowej ciąży poziom HCG wzrasta przynajmniej o 66 % w ciągu 48 godzin i o 114 % w ciągu 72 godzin. Im ciąża starsza tym wzrost stężenia HCG wolniejszy i w przedziale 1200 mIU/ml-6000 mIU/ml poziom HCG podwaja się średnio w czasie 96 godzin (4 dni), a dla stężeń przekraczających 6000 mIU/ml ten czas może być jeszcze dłuższy. Przy HCG przekraczającym 6000 mIU/ml lepszą informację o stanie i umiejscowieniu ciąży daje USG. Wartości nieprawidłowe nasuwają podejrzenie poronienia lub ciąży ektopowej (przyrost jest wolniejszy od prawidłowego). Możliwy jest jednak chwilowy spadek stężenia HCG w przypadku, gdy w macicy, zagnieździły się przynajmniej dwa zarodki (co zdarza się przy mnogiej owulacji lub po zabiegach IVF) w chwili, kiedy jeden z nich obumiera. Nie ma to w tym wypadku wpływu na pomyślny przebieg ciąży.

P.S. Kroptusia, czytam Cie od poczatku i kurka juz sie polapac nie moge w tej Twojej historii. Na przyklad, raz piszesz, ze betka Ci wyszla na 103, innym razem na 101. No i generalnie niekotre detale nie trzymaja sie kupy :p Ja chyba za bardzo czepiam sie szczegolow no ale coz, tak juz mam. Nie posadzam Cie o sciemnianie ale wiesz jak to jest.. To jest forum i kazdy moze powiedziec co mu sie chce, a sprawdzic tego sie nie da. ;-)

Beta napewno byla 101 :) nie wiem czemu gdzies (o ile tak bylo) napisalam 103 :-( a reszta moze gdzies z tego wszystkiego faktycznie sie walnelam i nieprecyzyjnie napisalam ze cos bylo 3 czy 4 dni przed czy po wiec sorry :no: jesli cos sie nie trzyma kupy....Zreszta czesto pisze z pracy i nawet nie mam jak przeczytac tego co napisalam i ew poprawic tylko od razu wklejam...A odkad sie dowiedzialam ze fasolka to juz wogole z tego szczescia sama czasem nie wiem co i jak pisze. A nie sciemniam moze czasami napisze ogolnie ze cora ma 6 lat a ma dokladnie tam 5 i 6 mc to dlatego ze ogolnie mowie ze 6 rok leci. Nie chce byc tu odbierana jako sciemniaczka ale moja historia naprawde zawila i wielowatkowa. Ok juz nie daje przykladow i cyfr albo bede czytac watki wczesniejsze. Wiem napewno ze owu mialam 18dc cyklu a najdluzszy moj cykl 32 dni przytulanko 18 dnia ale moge tez napisac 17 bo to bylo na przelomie wiec ciezko mi sie okreslic jaki to byl BARDZIEJ dzien :)....Sorry jesli namieszalam sama za soba nie moge nadarzyc

kroptusia nie przejmuj sie tak;-)

wiecie co.... dziś dwa razy osoliłam ziemniaki hahaha ale wtopa była:-D:-p
zapomnialam ze juz raz to zrobilam... rozkojarzona jestem no

kroptusia nie przejmuj sie tak;-)

wiecie co.... dziś dwa razy osoliłam ziemniaki hahaha ale wtopa była:-D:-p
zapomnialam ze juz raz to zrobilam... rozkojarzona jestem no

No hey ... no to ladnie :) nie przejmuj sie jesli to fasolka to to normalne pocukrzyc ziemniaki, przesolic...:) ja ostatnio cos pocukrzylam co sie soli ale nie pamietam teraz dokladnie co to bylo juz :)..Dzis za to nowa szefowa pochwalila ze nie jest zle :) udalo mi sie wylapac wszystkie bledy i odeslalam umowy ktore od lat przechodzily przez gapiostwo, wezwala na dywanik i powiedziala ze to b. odpowiedzialne stanowisko i dla niej b. wazne liczy na dobra wspolprace

kroptusia no widzisz jaka super babka z ciebie :tak:
a jezeli mowa o przesalaniu i przesładzaniu itp to hehehe mam nadzieje ze to moja fasolinka ma taki wpływ na mnie heh :-p

kroptusia no widzisz jaka super babka z ciebie :tak:
a jezeli mowa o przesalaniu i przesładzaniu itp to hehehe mam nadzieje ze to moja fasolinka ma taki wpływ na mnie heh :-p
No staram sie staram choc prawde mowiac spie nad ta robota i jest ciezko ale umowa do konca maja wiec chce sie troszku wykazac ale jak sie cos bedzie dziac z fasolka bede musiala chyba byc nielojalna choc w sumie nie umiem dlatego tak dlugo znosilam poprzednia prace...Zobaczymy jak bedzie potem :) narazie nie mam mdlosci odpukac to raz a dwa jakby byly gdzies czytalam ze to znak ze sie fasolka dobrze rozwija jednak poki co wolalabym inne znaki :) bo tak sie baby zaraz domysle a pracuje tylko wrrr z nimi :-) A u Ciebie to z pewnoscia fasolinka kochana kolejny dzien bez @ :))

kroptusia do puki mozesz to pracuj:tak: bedzie jak ma byc, nie stresuj się. Pamietaj ze najwazniejsza dzidzia i praca nie zając nie uciaknie a jak nie ta to inna;-)

No kolejny dzień u mnie bez @ !! :-)

Dziekuje Wam za gratulacje!!! Jestescie naprawde super!!!!!
Ulatwiacie mi wytrzymanie do poniedzialku, bo chce zeby moj M dowiedzial sie pierwszy. Dzieki!

Postanowilam, ze napisze cos o moich wspomagaczach do zafasolkowania:
- 4 miesiace temu zaczelam brac kwas foliowy
- w przedostatnim cyklu bralam zestaw witamin (cos jak Centrum), nie bylo serduszkowania
- witaminki zamienilam w tym cyklu ma Metafolin i do tego bralam 1 tabletke oleju z wiesiolka, ale tylko do 12 dnia cyklu (ale nie zauwazylam, ze mialam wiecej sluzu w czasie owulacji, mialam jakby mniej, mniej ze mnie wyplywalo)
-wogole to jadlam duzo orzechow (gdzies to wyczytalam), ryb, no i dosyc zdrowo sie odzywialam (jadlam tez duzo pierniczkow i czekoladek:-))
-maz od 15 grudnia (czyli za pozno zeby zadzialalo) zaczal brac: selen, cynk, witamine E i C
- po serduszkowaniu od razu nie wstawalam, ale lezalam na plecach z ugietymi nogami min, pol godziny, nawet M nie pozwalal mi wstawac
-serduszkowanie byo prawie codziennie w dniach plodnych
-psychika: stwierdzilam, ze mam duzo czasu, zeby zajsc w ciaze, jak dowiedzialam sie, ze M. dostal projekt niedaleko mnie i wraca (wczesniej widzielismy sie tylko raz na 2 miesiace)
-psychika: jakos nie myslalam wogole o dziecku, ale o zajsciu w ciaze (dziwne, pewnie dlatego, ze dziecko chce miec juz od paru lat, ale dopiero niedawno sie zdecydowalismy i patrzenie na dzieci mnie juz przygnebialo)
I to wszystko: oprocz tego pilam czerwone wino (w sylwestra wiecej:-)) i od czasu do czasu palilam papieroski (jestem - a raczej bylam- okazjonalna palaczka)

A z objawow, ktore moj M podejrzewal to: jedzenie bez konca podczas kolacji sylwestrowej:-), (az mu chyba glupio bylo za mnie:-)), "bardziej okragle piersi" ok tydzien po owulacji, zwiekszona wrazliwosci na bol (krzyczalam, ze bede miala siniaki, jak mnie od czasu do czasu z przyzwaczajenia lapal za udo podczas jazdy samochodem, a podczas sylwestra probowal mnie podniesc i zlapal pod pachami to prawie wylam z bolu)

reklama
kroptusia do puki mozesz to pracuj:tak: bedzie jak ma byc, nie stresuj się. Pamietaj ze najwazniejsza dzidzia i praca nie zając nie uciaknie a jak nie ta to inna;-)

No kolejny dzień u mnie bez @ !! :-)
Nooo narazie nie gratuluje tfu tfu by nie zapeszyc ale jestem dobrej mysli....Szkoda ze nie wiesz kiedy byla owu

Do góry