reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

hej dziewczynki... powiedzcie, czy to normalne, ze boli mnie caly czas od dwoch dni okolica lewego jajnika, albo i on sam?... tak kluje, rwie, cmi, ale to takie nagle bole - i cisza... straznie sie znowu zamartwiam, bo nospa nawet niewiele pomaga.. najbardziej boli jak chodze... buuu :(

reklama
Witajcie po dłuższej przerwie. Ale sie rozpisałyście:)))
Amelkaaa Gratulacje i witam wsród nas. Dużo zdrówka dla ciebie i maleństwa.
Paszczaczek wierze ze jest Ci ciężko tak leżeć ale czego nierobi się dla maluszka życze ci dużo sił i wytrwania, a wszystko bedzie dobrze. Co do badań to ja idę w poniedziałek albo wtorek i musze zrobić Toxoplazmoze, glukoze, krew i mocz:)
Kicia80 Co do tego badania USG moja gin robi je pomiedzy 12 a 14 tyg i robi to u siebie jest to pomiar kosci nosowej (downa) i mierzy poszczególne partie układu kostnego ale wiecej bede wiedzieć jak juz bede po:))) I co najważniejsze nic za to nie płace. Bo te bardziej szcegółowe to wykonywane sa w Łodzi i jest to pobieranie przez pępek krwi od maluszka i badanie pod kątem chorób genetycznych. Mam nadzieje że nic nie pomyliłam :)
..aeyne Też miałam wczoraj takie delikatne kłucie ale z prawej strony a wiem że tam jest moja kruszynka wiec sadze że u mnie to macica poprostu sie powieksza powoli:)) ale wiecej bede wiedziała w środe gdyż kolejna wizyte mam:))
Co do mojego samopoczucia to nic mi sie niechce!!!!!!!!!!! Najchętniej usiadłabym przed TV i nic nie robiła, aż mnie to przeraża :mad: Ale próbuje z całych sił mimo wszystko spełniać swoje obowiązki ale bardzoooooo powoli mi to idzie:))

czesc, laseczki :)

u mnie humorek lepszy, bo zauwazylam, ze najbardziej boli jak mam wzdecie/pelny zoladek/pelny pecherz, wiec moze rzeczywiscie to tej rozrastajacej sie macicy juz zaczyna przeszkadzac reszta :) nie wiem, czy poprawnie to interpretuje, ale jak sie wysiusiam, to jest lepiej ;-)

juz za tydzien mam wizyte!!!!!! alez jestem szczesliwa :) mysle, ze bedzie uoki :)

a teraz o tych badaniach. wlasnie ogladalam na tvn style 'mamo, juz jestem' i mowili o nich. wiec: robi si je miedzy 11-14tc, mierzy sie kosc nosowa (w kierunku zespolu downa) i przeziernosc karkowa (jakies plyny tam sa podobno ;-) ). to badanie jest badaniem usg i daje 80% pewnosci. pozniej mozna zrobic badanie krwi matki (BHCG i bialko V) tez w kierunku roznych zaburzen chromosomalnych. w polaczeniu oba badania daja pewnosc 97%. dopiero jezeli wyniki sa niepokojace, robi sie amniopunkcje, czyli pobranie plynow owodniowych i krwi pepowinowej, jednak ze wzgledu na ryzyko przewania ciazy, robi sie je tylko jesli badania nieinwazyjne budza watpliwosci. poza tym sa jeszcze jakies chemiczne metody sprawdzania, czy jest w porzadku, ale o tym wiecej nie mowili :)

czarna, ja tez mam lenia :) :) :) dzisiaj spalam w ogole 11.5h.... masakra :) az mi niedobrze sie robi jak mam wstawac :) z przespania tym razem :) :) :)

Ja tez mam wizyte za tydzien! Juz nie moge sie doczekac! Pewnie Fasolincia juz duza...
Odzyskalam energie, zabralam sie dzis za porzadki gruntowne. szczegolnie, ze na weekend zobacze sie z mezem. ze soba tez zrobie gruntowne porzadki... :p
Zrobilam dzis generalne porzadki u Stonki w pokoju, a ona wlasnie zamknela sie i robi totalny kipisz! Cala moja praca na marne....

to wlasnie chodzi o te badania!
wczoraj dzwonilam do jednej poradni i pani powiedziala, ze ten test koniecznie trzeba zrobic po 13 tyg bo wczesniej nic nie widac ?? dzisiaj zadzwonilam do tej poradni i odebrala juz inna pani, ktora stwierdzila, ze nie wie o czym ja mowie i chyba nic takiego nie robia! paranoja :mad: jak ktos taki moze udzilac informacji pacjentka.
pastnowilam poszukac innej kliniki!
to jest stronka o badaniach jakby to kogos interesowalo http://www.badaniaprenatalne.pl/test_PAPPA.html
pozdrawiam :)

kicia80 - ja wsumie nie gadalam jeszcze o nic z ginem, ale mam nadzieje, ze mi zrobi. to chyba zalezy od sprzetu. a jesli chodzi o te tygodnie, to chyba zalezy od tego, jak kto liczy "wiek" ciazy - 12tc od poczecia to 14tc od ostatniej miesiaczki. nie wiem :)

juz sie wszystko dowiedzialam! znalazlam klinike we wroclawiu, ktora wykonuje te badania :D.
trzeba miec usg genetyczne. malo kto to robi, mialam duzy problem zeby znalesc odpowiednia instytucje!
w poniedzialek bede dzwonic i umowie sie z pania doktor na konkretny termin!
pozdrawiam

kicia a ktora klinika we Wroclawiu? Jaki jest w tej chwili koszt?

reklama
Do góry