reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

kasia, fajnie z przedszkolem. ja mam to samo, uwielbiam ich panie ;-) wszystkie takie kochane, ze sama bym poszla sie tam pobawic ;-) zreszta, Filip wraca ostatnio ciagle z piosenka na ustach, albo 'pan tik tak', albo cos w stylu 'a ja lubie przedszkole' :-) a na korytarzu juz wisi jego dzielo spektakularne (wyklejanka). takze nie proznuja :-)

Maks za to ma strasznie odparzony tylek :-( normalnie ogien. az plakal, bidulek, i nie ruszal sie po tym, jak go przebralam. masakra, co za jadowite kupsko to musialo byc :-(
az zasnal z wrazenia, o 18.40.. sam na kanapie. szok.

ja generalnie nie mam na nic sily, a tu czeka mnie pakowanie.. fuj..

reklama
a mi juz sie smiac chce, hanka trzy dni w domu pobyla, jutro idzie do przedszkola,a za to Helena dostala temperatury, pani z przedszkola do mnie dzwonila i musialam ja wczesniej odebrac:baffled:

normalnie pochodzily bez chorob pierwszy tydzien wrzesnia, a potem na zmiane, odpukac na szczescie jak do tej pory to zwykle przeziebienia, nie wiem co teraz u Heleny sie wylegnie:dry:

Hej:-)

ja jednak nie będę w Gda w pt/sb
nie dlatego, że nie mam gdzie przenocowac:-p ino nie warto wysyłku dla 5 godz. wykładów jechać po 7-9 godz. w jedna i druga stronę

z wieści przedszkolnych - Nata miała załamkę zdrowotną na 3 godz. + wymioty w nocy, nic więcej jej nie było wieć wczoraj zabrałam ją wcześniej z przedszkola, a dzisiaj juz była w przedszkolu i wsio OK

Dita ja już widziałam twój salon - sliczny jest. Mam madzieję, że w Sylwestra opijemy go u was:tak:

Kasiu więcej wiary w ludzi:-D jaki jest koszt zajęć z logopedą?
wczesna interwencja terapetyczna daje fantastyczne rezultaty. I jak można czekać na naturalne "wytworzenie się" głoski, to nie można czekać z seplenieniem międzyzębowym! Moja Nata też ma:-D i z nią ćwiczę w domu. Im wcześniej rozpoczniesz zajęcia, tym lepiej. Serio:tak:
Ja zawsze jestem za ćwiczeniami w domu - daję zestaw i czekam np. miesiąc. Potem sprawdzam i widze, że niestety to nie daje takich efektów, bo rodzice zapominają, skracają, nie ćwiczą.
No, ale decyzja nalezy do Was.

Pozdrawiam i lecę was poczytać.

hej dziewczynki

dzis rano zadzwonila moja mama z wiadomoscia ze moj dziadek zmarl :(( po niemal 3 miesiacach spedzonych na intensywnej terapii, wczoraj jeszcze u niego bylam, byl bardzo kiepski cisnienie 50/29, kiepska saturacja, w pewnym sensie bylam na to przygotowana, ale cholernie mi smutno, dziadzius byl taki kochany :((

poza tym Agatka w przedszkolu ok, wczoraj zaliczyla mala wpadke, nie zdarzyla do kibelka i sie posikala, no coz zdarza sie

co z sugar i nonkiem, ma ktos wiesci??

milego dzionka wszystkim

Kate, mówisz? Babka ta ich wychowawczyni w grupie robi z nimi ćwiczenia, jest też logopedą. Ja na razie chcę żeby się trochę oswoił z przedszkolem, zanim gdzieś go zacznę targać. W przedszkolu odpada - maluchy nie mają takich zajęć, dopiero czterolatki, by trzeba gdzieś go po przedszkolu wieczorem targać, kiedy on jest zmęczony i nie chce współpracować za bardzo...Nie wiem czy to też do końca jest trafna diagnoza, bo on się znowu zaczął jąkać i jak ona tam z nimi gadała po dwa zdania w ramach diagnozy to nie wiadomo co on tam jej powiedział w i jakiej formie. A masz jakiś zestaw ćwiczeń w formie elektronicznej? To z nim w domu bym porobiła, prześlij mi jak możesz :happy: W ogóle widziałam też książkę
jezyczkowe_przygody.gif

Znasz ją? Myślisz że warto czytać takie bajeczki?
To do wiary w ludzi to jak mówił mój instruktor od prawa jazdy "najlepszym zaufaniem jest kontrola" ;-)

Agaton - nigdy się nie jest do konca przygotowanym na śmierć bliskiej osoby :-( Trzymaj się tam:-( Co do wpadek sikalniczych, to Pepe zawsze coś obsika, jeden dzień wrócił w tych samych ciuchach z 10-ciu dni co był :happy:

Agaton - współczuję:-(

Kasieńko-kate - o własnie mnie zainteresowałaś - co to znaczy że nie mozna czekać z seplenieniem międzyzębowym?
Jak ćwiczyć? Kiedy zacząć?
U nas jedna i druga seplenii, Ala już mocno wyćwiczyła ( ze mną, hehe), przez poprawne powtarzanie do znudzenia spółgłosek s,c,t, teraz jeszcze się zapomina i ś i ć wymawia przez zeby.
Natomiast Nat sepleni okrutnie, az sie pluje. Zaczynamy ćwiczyć, zrozumiala na razie wymowę ,,sz", a wygląda to tak: tłumaczę ,,zagryź ząbki- pięknie", podtrzymuje bródkę i prosze żeby powtórzyła ,,sz". I pięknie powtarza np ,,szpak", ,,szyba" itp ale tylko wtedy kiedy ją o to poprosze. W mowie codziennej jest to ,,spak" i ,,syba"
Napisz prosze o jakichś ćwiczeniach i dla starszej i dla młodszej, bo na logopedę ani nie mam czasu (trzeba by jeździć do Lublina - nie ma szans) ani kasy jeśli prywatnie.

A ja sama sepleniłam strasznie i wyćwiczylam poprawną mowę sama:tak:

atol - brr, zdrowia życze, u nas najpierw Ala, potem Nat, Andrzej kończy a ja wlasnie zaczynam, gardło, głowa, dreszcze. Zaje biście.:baffled:

Agaton wspolczuje mocno

Moja tez ma skierowanie do logopedy, ale tez nie jestem do konca przekonana, jak tylko sie zaczna zajecia (pazdziernik) ide na konsultacje z logopeda, bo chce sie upewnic czy podczas badania wziela pod uwage wiek Mercedes. Ona jest w grupie 3-4 latkow. wg mnie ona ladnie mowi. U nas w grupie 25 dzieci tylko 10 nie ma skierowania na zajecia!!!!

U nas ogolnie jest zle. Wczoraj w nocy maz wracal z Francji i w niemczech na banie mieli wypadek. Tir w nich wjechach, skasowal calusienka przyczepe kempingowa za 3 tys euro (na handel), towar w przyczepie za 3 tysie euro, pol busa i towar w busie. Na szczesie nikomu nic sie nie stalo, a na dokladke na samym koncu bus polski wpadl na to wszystko i dachowal. Jakas masakra. Oczywiscie zdrowie najwazniejsze, ale jak juz ochlonelismy to straty materialne sa potworne. Patryk zalamany.

Pozdrawiam

Agaton bardzo mi przykro, śmierć to straszne przezycie

pingwinek masakra normalnie, ale jak napisalas najwazniejsze ze nikomu nic sie nie stalo

a ja jestem chora, 39 stopni goraczki, zdycham normalnie, musielismy wczesniej apteke zamknąc bo nie dalam rady pracowac, a oczywiscie zawsze sie cos dzieje jak mamy kogos na urlopie...

Ostatnia edycja:
Agaton, bardzo mi przykro smierci dziadka :-(

pingwinek
, co za masakra!.. a ubezpieczenie? bardzo wspolczuje :-(

my w szale pakowania, oczywiscie- fakap! mamy tylko dwie torby i prosilam dzis D, zeby zalatwil jakas jeszcze. to dzwonil, ze ma dla nas walizke, mala, ale da rade. przyjezdzam o 19 do domu, patrze, a ta walizka to rozmiarow wiekszej kosmetyczki!!!!!!!!!!!! na podreczny sie nadaje najwyzej!!!!!!!! dramat..

no nic, musze ograniczyc ciuchy, ale nie wiem, jak.. mam caly salon rzeczy do zapakowania.. nienawidze sie pakowac!

reklama
Agaton współczuję bardzo:-(

Kasiu jasne, że warto czytać takie książeczki:tak: tą się nawet kseruje i masz fajne ćwiczenia na rozumienie, percepcję, itp.

Tu macie o rozwoju mowy dziecka
dzieci mają czas na głoski, ale seplenienie międzyzębowe trzeba ćwiczyć jak najwcześniej.

U nas jest np. mówienie z zaciśniętymi zębami i informacja "nie rozumiem co mówisz" gdy jest seplenienie międzyzebowe --> dziecko wsuwa język między zęby i wystawia go i mówi.

mogę Wam przesłać na maila wierszyki, ćwiczenia artykulacyjne, itp.
kto chce - podawać:-D

Patrycja miłego wypoczynku:-) w Egipcie jest gorąco, to bikini i pareo wystarczy;-)

Do góry