reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamusie grudniowe:)

Agnieszka az tak zimno nie jest i wyjatkowo nasz domek ma troche grubsze sciany niz poprzednie w ktorych mieszkalismy. Ale marza mi sie cieple kraje jeszcze w tym roku. Zaczelam szukac jakiejs last minute wycieczki

A z ta zerowka rok wczesniej to dla mnie glupota. Ale u nas tak od dawna jest i polega to tylko na zabawie wiecpatrzac z drugiej strony to bezplatne przedszkole. Ja wogole zalamana jestem jak tu szkolnictwo wyglada i chyba zaczne zbierac na prywatna szkole dla Mariki. Musze tez dopytac jak jest ze stypendiami bo slyszalam ze jak dziecko sie dobrze uczy to czesc kosztow pokrywaja. Inaczej zbankrutowac mozna.

reklama
Roni, to zdrówka dużo! Atol, toże! :-)
Roni, ja się nie wypowiem, mi się dwa razy w życiu okres spóźnił i efekt na suwaczkach :-D Tanie testy ciążowe w Rossmanie - za 5 zł. :-p

Kicia - 12 letnie ogry ;-):-D 14 letnie to w gimnazjum hehe.

My ostatnio myśleliśmy jak to się rozwija wszystko... i chyba nasze dzieci będą w prywatnych szkołach jednak, nie w państwowych. Więc mało się martwimy ogrami ;-)

Ja tam jakoś szkoły wczesnej nie postrzegam negatywnie... mniej więcej od 3 roku życia nie mogłam się doczekać szkoły. :-p Potem się okazało że przez pierwsze 3 lata szkoły nie była mnie w stanie niczego nauczyć... no ale to szczegół... :-D

Maja, pewnie mały tak reaguje głównie w odpowiedzi że mama panikuje. Zakładam że nie jest to patologiczne przedszkole. Aenye - u nas też raczej płaczliwy ale się przyzwyczaił w końcu. My przynajmniej od początku jesteśmy pewni że opieka tam jest dobra, on to głównie teraz teatry odstawia na każdy temat, pewnie żłobkowy też.
Jak zobaczyłam ostatnio w domu przy obiedzie histerie nt. "dali mi żółtą łyżkę a nie różową do jedzenia zupy" to generalnie trochę luzuję z problemem żłobka, bo nasz sprytek teraz przeprowadza niezłe testy na rodzicach i dziadkach. Oczywiście czterolatek to co innego...

Aga - super że z sukienką ustalone co i jak. Na pewno zdążysz :tak:
Co do torby to ja planuję pakować jak będę się wybierać na porodówkę. Rzeczy wszystkie gdzieś mam kupione więc tylko 10 min zebrać i heja. Nie demonizujmy problemu torby ;-)

Ja mogę się przyznać że tu w Anglii jest zupełnie inny system płatności jeśli chodzi o benifity dla dzieci czy dofinansowania za przeczkola czy szkoły.Ja dostaję tu kupę kasy na Alanka,fakt że czekałam prawie 4 miesiące ale jak wyrównali to sie bardzo ucieszyłam i przyznane mamy na dość długi czas.A jak Alanek pójdzie do żłobko-przeczkola to można się starać o dofinansowanie od państwa i zwracaja 70% także ja będę płaciła tylko 30% ale oczywiście trzeba najpierw wyłożyć kasę na jakieś 3 miesiące a po 3 miesiącach zwrócą.O przeczkolu będę myślała od nowego roku,także mam jeszcze troszkę czasu:-)

Sie witam:-)

Dochodze powoli do siebie. Manka ma mega zielenine z nosa. Ech.
Pingwinek daj znac co i jak u ciebie. A jak nie dasz, to licze, ze juz jestes podwojna mamusia:-).
Roni ales mnie ubawila z tymi testami. Z drugiej strony jezeli ciaza jest takim wielkim zagrozeniem to czemu sie nie zabezpieczasz???? Po co ryzykujesz?
Z tymi szkolami to ja sie martwie. Bo to jezeli wejdzie w zycie teraz to bedzie dotyczyc mojej Julki. Z jednej strony slyszalam, ze ma to obowiazywac dzieci urodzone miedzy styczniem a kwietniem, wiec bylby luz na kolkach. Pozniej, ze jednak calego rocznika. Jesli szkola dla 6 latka bylaby z wyboru, ja nie skorzystam. Julka pojdzie jak normalny 7 latek. Bo owszem ja jestem za wczesniejszym pojsciem do szkoly, tak jak jest to w wielu krajach, ale. Musza byc do tego szkoly przygotowane. A nie tak na hurra. Byle jak. To pewnie sie stanie za kilka lat i moze nasze mlodsze sie zalapia. To ma podobno wygladac jak przedszkole. U nas we Wroclawiu juz tak jest, ze istnieja placowki tzw. szkolno-przedszkolne. Ostatnie dwie grupy przedszkola sa w budynku szkoly. Sa oddzielone od reszty podstawowki, maja swoje place zabaw, swoje panie itp. Ale juz dzieci sie oswajaja z sama szkola.
Teraz to jest teraz tylko jedna wielka niewiadoma.

Acha mam pytanie, nie wiecie czy ktos chce kupic komputer? Moj znajomy chce sprzedac, nowy praktycznie ( marzec), na gwarancji. Jak cos to na priva podam parametry jakie mi podal.

Roni ales mnie ubawila z tymi testami. Z drugiej strony jezeli ciaza jest takim wielkim zagrozeniem to czemu sie nie zabezpieczasz???? Po co ryzykujesz?
hehe wypadki chodza po ludziach
jestesmy poki co tylko na gumkach, a to niezawodne nie jest ;-)
mysle ze nie ma co panikowac bo nic bardzo takiego sie nie stalao, ale myslawa juz pracuje

Aga ta tylko tak pieknie wyglada.Wszystko zalezy od zarobkow. No i co roku musisz potwierdzic/zweryfikowac swoja sytuacje finansowa.Samotne matki tylko dostaja kupe kasy z bebefitow. A opieke nad dzieckiem owszem zwracaja ale do 70%. A ceny zlobkow i przedszkoli kosmiczne.
A Ty aplikowalas o bebefity jako samotna matka?

Witam się

Roni łosiu czemu na gg nie odpowiadasz?? mam wazna sprawe, a nie bede klikac tak se w kosmos czy do marka:wściekła/y::-p

Nonek ukochaj Manię katarka.

Kicia stulejki sie nie boj. A u Luckiego T tez codziennie w kąpieli delikatnie odciągał i dzis nie ma sladu, D nie miał.

Pingwinku???

Kasiu ściskam. Uwielbiam czytać o Piotrusiu. Po Twoich postach wiem ze moj domis jakos specjalnie demoniczny nie jest, tzn Piotruś jest tak samo ekspresyjny:-)

Co do wcześniejszego szlolnictwa dzieci jestem tego samego zdania co Nonek. Teraz nie. Ale jak szkoły sie dobrze przygotują na takie przejście - jak najbardziej.
A tak wogóle to denerwują mnie progi w naszym całym szkolnictwie. Zniosłabym gimnazja i wróciła do 0-3, 4-8, licea vel technika vel ZSZ i studia dalej. I już. Bo teraz bidulki musza strasznie wiele przeskakiwać a to wcale na ich psychikę dobrze nie wpływa.
Najgłupszym rozwiązanem dla mnie są gimnazja, bo dzieci w najtrudniejszym czasie wiekowym z podstawówki wychodza i uważają sie za dorosłe, a to jeszcze dzieciaki i to najbardziej zbuntowane. Małe dzieciaki a jednak już nastolatki. I ich myślenie jest czasem strasznie zagmatwane. I choćby to: gimnazjaliści to grupa w któej najczęściej zaobserwowane są przestępstwa. Ostatnie zdanie słyszałam w rmfce przedwczoraj. I tak serio jest...

Cholera nie wiem czy mnie zrozumiecie, bo jakoś tak bez składu napisałam, ale pisze w biegu miedzy jednym a drugim dzieckiem - oba śpią:-)

Witam sie :-)
Jeszcze z brzuchem :-D:-D ale juz mam dość :rofl2: czuje sie jak wielki wielorym ide dzisiaj do lekarza zobaczymy co mi powie i tak nie moge rodzic do 21 bo od jutra jest na urlopie :laugh2::-p a ja chce zeby był przy porodzi a szczególnie ze wkoncu pare dni temu otworzyli nówka sztuke porodówke full wypas :rofl2: w jego szpitalu
Pingwinku trzymam kciuki :tak:za ciebie
Roni moze zainwestój w jakies tabsy :-)
Aenya ja miałam przez pierwsze dwa miesiace brania cerazette takie dziwne plamienia :tak:
Zdrówka wszystkim chorym
Kate fajnie ze gabinet juz działa :-)
Kicia co do stulejki to jak sie kiedys pytalismy naszego super pediatry to mówił ze najlepiej nie ruszac
A co do szkoły wczesniej to dla mnie paranoja macie tu link mozna sie podpisac
Ratuj Maluchy, sześciolatki do szkół, likwidacja zerówek, protest - Start

No to ide poleżeć bo ostatnio ledwo zyję :sorry2:

reklama
Nie my razem składaliśmy wnioski(ja i mój przyszły mąż,tu uznawane są tzw.wolne związki),ale oni biorą pod uwagę zarobki z zeszłego roku a jeśli chodzi o nasze to ja jeszcze w zeszlym roku się uczyłam i pracowałam tylko pare miesięcy więc zarobki nie były duże.Jeden benefit mamy przyznany do ukończenia 16-go roku życia Alanka a pozostałe dwa do końca kwietnia przyszłego roku,owszem potem trzeba składać papiery ponownie ale i tak z tego jest niezła kasa,zdecydowanie większa niż w Polsce.Jeśli odprowadzasz podatki to Królowa pomaga pracującym Polakom a największą pomoc dostają rodziny z dziećmi.Ale o tym pewnie wiesz.

Do góry