reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamo, popatrz co juz potrafie!!!

Ja sobie bardzo cenię ten wątek, bo dzięki niemu mam pomysły na zabawę z Majeczką. Jeżeli widzę, ze jakieś dziecko już coś potrafi, to jest sygnał, ze można się próbowac bawic z moim. Przecież i tak się bawimy, a tak możemy stymulowac jakieś czynności.:-)

reklama
Nasz gwiazdorek od 12 wrzesnia raczkuje juz tak na powaznie, pare dni po - zaczal sie przymierzac do samodzielnego siadania, a w chwili obecjnej juz siedzi - co prawda jeszcze nie az tak sztywno, ale i tak ladnie sie trzyma. Ostatnio maltretuje nasza kanape, wspina sie na nia i staje sztywno na nozkach, opierajac raczki o kanape. Ogolnie na wszystko chce wchodzic :)
W porze zupki probuje sam sie nakarmic - wyrywa mi lyzczke i chlapie zupka na wszystkie strony :)
Od tygodnia sam siega po butelke z mlekiem pozostawiona obok niego w lozeczku i wklada ja sobie do buziaczka i ssie z niej mleko (to taka mala butelka 120 ml Canapolu, bo Aventa 320 ml nie jest w stanie pełnej podnieść i trafić nią do dzioba).
I to chyba tyle z jego osiągnięć.

Ja sobie bardzo cenię ten wątek, bo dzięki niemu mam pomysły na zabawę z Majeczką. Jeżeli widzę, ze jakieś dziecko już coś potrafi, to jest sygnał, ze można się próbowac bawic z moim. Przecież i tak się bawimy, a tak możemy stymulowac jakieś czynności.:-)
Zgadzam się z Tobą.Też "zgapiam" pomysły na zabawę.Przecież chodzi o to,by bawić się z dzieckiem,a jednocześnie stymulować jego rozwój.Np. zgapiłam "indianina'(dzienx Gosia)jakoś sama na to nie wpadłam,a Kuba ma wielką radochę jak się nauczył.No i zgadzam się tez z Kasiad, cieszę się z każdego Bąbla w "rodzince BB"',które coś nowego umie i nie przejmuję się,jak w czymś Kubulek jest do tyłu.:tak:

Potrafi pokazać "światełko",wyciąga ku górze rączki i patrzy w górę na lampę.
Konrada rowniez pytamy gdzie jest swiatełko:-D.
Kondzio robil kosi-kosi tylko nie laczac wewnetrznych czesci dloni tylko jedna wewnetrzna a druga zwnetrzna:-D.Generalnie to ciagle tanczy:-D.Kazda muzyka,nawet w reklamach to pretekst do pląsów:-).Nawet jak mu spiewam kosi-kosi,to nie moze usiedziec:-D.Jakis drugi Kochanek mi rosnie czy co?:szok::-)

Dla zainteresowanych....
8 miesiąc
roz7-8.jpg
Maluch w tym okresie uczy się zależności przyczynowo-skutkowej. Świadomie wypuszcza przedmioty i obserwuje, jak spadają. To dla niego fascynująca zabawa. Niemowlę doskonali umiejętność przewidywania pewnych czynności i rezultatów. Bardzo lubi powtarzanie tych samych zabaw.

Dziecko nie ogranicza się już tylko do chwytania, ale zaczyna manipulować przedmiotami w bardziej skomplikowany sposób, ściskając je, obracając, kołysząc, przekładając z ręki do ręki.

W ósmym miesiącu dziecko coraz lepiej rozumie mowę i odróżnia ją od innych dźwięków. Wyodrębnia z ich potoku słowa, które zna i na dłużej je zapamiętuje. Malec może okazywać, że rozumie znaczenie zasłyszanych słów i zdań. Np. może zamachać rączką gdy powiesz "pa-pa" i pocierać oczy słysząc słowo „spać”. Często „mówi” coś samo do siebie.

Dziecko lepiej kontroluje własne potrzeby i zachcianki, sięga po konkretne zabawki, pokazuje gestami, czego chce, wypowiada dźwięki, by zwrócić na siebie uwagę. Naśladuje coraz więcej Twoich gestów,takich jak klaskanie, pukanie.

Twój szkrab potrafi już wyrazić czytelnie cztery podstawowe emocje: zadowolenie, przyjemność, podniecenie i niezadowolenie.

Niemowlę w tym wieku na dobre zdobywa poczucie głębi, wkrótce zatrzyma się na schodku lub krawędzi albo na pochyłej powierzchni.

Rady dla rodziców:
- Baw się z dzieckiem w "Koci-koci łapci". Powtórz klaskanie kilka razy, a potem pozwól dziecku zaklaskać samemu.
- Ułatwiaj dziecku rozumienie prostych zdań bogatą gestykulacją, np. gdy pora iść spać złóż głowę na dłoniach i zamknij oczy, dziecko uczy się w ten sposób mowy.
- Czas na książeczki z obrazkami. Gdy czytasz dziecku, skorzystaj z okazji i nazywaj wszystko, co widzicie na obrazkach. Takie działanie sprzyja nauce mowy.
- Baw się z dzieckiem w wyrażanie emocji, posadź je naprzeciw siebie, zrób smutną minę i powiedz: „Jestem smutna”, albo wesołą, mówiąc: „Jestem zadowolona”.

Kalendarz rozwoju dziecka

I jeszcze dla tych,którzy z bardzo się przejmują,że ich dziecko czegoś nie potrafi
Dowiedz się więcej - arykuł
Szczególnie podoba mi się stwierdzenie"Bo mały człowiek to nie komputer, a jego rozwój to skomplikowany proces. Jeśli będziesz próbowała wpasować go w sztywne podziały tabelek i schematów, zamiast radości z cudownego dziecka pojawi się tylko stres. A malec i tak nauczy się chodzić (siadać, gaworzyć, raczkować...) dopiero wtedy, gdy sam uzna to za stosowne."

Bardzo ciekawa strona Rozalka, jedna z ciekawszych tego typu.
Przeczytałam sobie na tej stronce też dziewiąty miesiąc, bo ten w zasadzie już nas interesuje, ósmy skończył się ponad tydzień temu :-)

Bardzo ciekawa strona Rozalka, jedna z ciekawszych tego typu.
Przeczytałam sobie na tej stronce też dziewiąty miesiąc, bo ten w zasadzie już nas interesuje, ósmy skończył się ponad tydzień temu :-)
No tak,racja,dlatego wkleiłam link,by każdy sobie znalazł,co go zainteresuje.Szczególnie fajne są rady dla rodziców i pomysły na zabawy.

reklama
Do góry