reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mam synusia, bede miec synusia, chce miec synusia.

Iwonka1985 to zes mnie nastraszyla. :( Chyba mu zmienie to mleko.. Wole nie ryzykowac. Przegladalam opinie w necie, oczywiscie pol na pol. Ale ja chyba powinnam zmienic, bo on za bardzo ulewa (choc to tez wina, ze jest duzy i w kolko glodny, przejada sie, a nie wyproznia tak szybko i choc ja go chce czasem przetrzymac z jedzeniem bo naprawde jada za duzo, to zaraz tatus leci na ratunek synkowi z butelka :), choc on nie rozumie, ze to dla jego dobra.. :( ). Heh. Fajnie masz, ze Twoj synek juz podjada normalne jedzonko.. Ja na to czekam, bedzie duzo latwiej, ale mam jeszcze troche czasu.. Twoj maz bardzo duzo pracuje. Moj pracuje krocej, a i tak ma niewiele czasu dla syna.. :(
To dobrze, ze bedziesz pisala z Pl, bo madlen79 nie.. :/ Ale tez jakas kolezanka powrocila.. :) -->
Takhisis , ja jeszcze nie poznalam.. :) Aska, milo mi.
Pozdrawiam Was mamusie.

reklama
Giov7 witaj:) a dlaczego nie karmisz synka piersią?

Dawno nie zaglądałam,ale ostatnio mamy sajgon. Patryk z dnia na dzień zaczął być strasznie nerwowy, płacze, nie chce leżeć w łóżeczku...tylko rączki i rączki. Nie chce spać do 24 godziny...Może na ząbki się zanosi? Ma problem z zasypianiem...wybudza się z płaczem...

Definitywnie ząbki, mamy to samo, teraz jest lepiej ale pierwsze dwa było dużo gorzej, z tego co pamiętam twój synek jeszcze nie ma ząbków więc radzę uzbroić się w cierpliwość i Nurofen. My jechaliśmy przez 2 tygodnie na Nurofenie przy tych ząbkach i naprawde nie dawałam mu go przy pierwszym zapłakaniu ale jak widziałam że cierpi :-( Dziś zauważyłam u niego jedyneczkę górną więc to już kolejny ząbek do kolekcji :-)

Giov ja nie jestem do końca pewna co do tego mleka więc najlepiej zobacz sama co na nim pisze, nie chcę żeby ktoś mi powiedział że wypisuje bzdety bo po prostu zawsze jak jestem w sklepie to zapominam zerknąć czy to faktycznie jest tylko soyowe, czy może mają różne, wiem tylko że koleżanka mówiła że przy alergii na mleko HV poleciła jej to właśnie bo jest robione na bazie soi.
Pozatym u nas było naprawde lepiej po Aptamilu, wcześniej dawałam Cow&Gate. Co jeszcze odkryłam wczoraj to że Aptamil to polski Bebilon. Mają takie samo opakowanie tylko nazwę zmienioną.
Może spróbuj dawać małemu mniejsze porcje a częściej? Skoro i tak tatuś biegnie z pomocą to nie ma sensu przekarmiać dziecka. Ja do dziś nie daję Iguniowi tyle ile pisze na opakowaniu, wiem że by zjadł ale skoro tak ulewa to po co jeszcze drażnić żołądek zbyt dużą ilością pokarmu. Czasami protestuje ale w końcu to dla jego dobra i daję mu zawsze na żądanie a nie tak jak to nasze mamy robiły, co 3 godz z zegarkiem w ręku :szok: czasem zje co 2 czasem co 5 godzin.

Witaj Takhisis.
Nie karmie go, od pierwszego dnia w szpitalu byl na butelce, bo ja przez tydzien nie moglam sie pozbierac po swoim porodzie.. :( A Twoj synek pewnie zabkuje skoro tak sie zmienilo jego zachowanie.. Az sie tego obawiam, ale mam jeszcze troche czasu.. Tak jak Iwonka radzi, ulzyj mu nurofenem..

Iwonka1985 wczoraj kupilam Cow&Gate i Aptamil, malo tego, kupilam 1ki i 2ki (dla glodomorow). :) Nie wiem czy dobrze robie tak mieszajac, ale chce poznac ktore jest dla niego najlepsze i sie tego trzymac. Kazdego z nich sprobuje po 2 dni.. Zapisuje sobie tez godziny i ilosc ile zjadl i jak sie po tym czul (mama wariatka :)). Przejzalam wszystkie opakowania, kazde ma identyczne napisy contains: milk, soya, (fish). i ze zawieraja soya lecithin. Sklad sie tylko rozni iloscia protein lub witamin i to tylko po dziesiatych grama.. A tak to sa podobne. A te dwojki maja wszystkiego troszke wiecej. Ale gdzies czytalam ze sma jest tez tylko sojowe, ale to na recepte od lekarza..?! Choc nie wiem czy faktycznie tak jest (to bylo pytanie z jakiegos forum). Malego nie bolal jeszcze brzuszek od C&G1, to dobry znak, tylko tak mu zasmakowalo, ze je jeszcze wiecej.. :/ Ta dwojka mysle, ze bedzie dobra, choc musze jeszcze wyprobowac Aptamil 1 i 2.. A co do tych dwojek, niby pisze, ze od urodzenia dla glodomorkow, ale sie troche waham czy nie jest za maly na taka dawke witamin itp. Tam jest napisane zeby najpierw skontaktowac sie z lekarzem lub midwife, wiec chyba mu nie dam na wlasna reke.. Ale wazne, ze od wczoraj pierwszy raz brzuszek go nie bolal! :) Poza tym jestem strasznie szczesliwa, bo moj synek zaczyna sie do mnie usmiechac!! :) W koncu ma juz 4 tygodnie.. :)
Pozdrawiam Was mamusie.

no nie wiem czy dobrze robisz z tym mlekiem że tak mieszasz. Licz się też z tym że dziecko potrzebuje czasu żeby zareagować pozytywnie na mleko. Ja też eksperymentowałam ale ja zużyłam całe opakowanie zanim przeszłam na kolejne mleczko. A jeśli ma duże kolki to radziłabym kupić Aptamil ale taki specjalny dla dzieci z kolkami. Natomiast co do tego mleka 2 to ono jest bardziej kaloryczne o ile dobrze pamiętam i trzeba kontrolować wagę żeby biedaczek nie przytył zbyt mocno. A nie jest za mały bo koleżanka stosuje od pierwszych dni i nie miała kłopotu żadnego z małą. Ja się nie radziłam HV z mlekiem bo akurat moja to straszna kobieta była i w ogóle jakaś niedouczona.
A jeszcze powiedz czy mniej ulewa po tym C&G? No i jak to wygląda? Czy po każdym posiłku? Może dodatkowo pomiędzy?
Też pamiętam te pierwsze świadome uśmiechy jak Igunio widział mamusię :-D coś cudownego.

Giov pamiętam jaka byłam szczęśliwa, kiedy Patryk pierwszy raz uśmiechnął się:) Tych chwil szczęścia będzie bardzo dużo...za każdym razem kiedy mój synek robi coś "nowego" mam łzy w oczach, bo sprawia mi ogromną radość obserwowanie jego rozwoju.
Patryk siedzi, raczkuje do tyłu i próbuje wstawać...a tak się przy tym cieszy...:)
Odradzałaby mieszanie mleka...żołądek potrzebuje ok 2 tygodni,żeby przywyknąć do mleka..

Iwonka posmarowałam Młodemu dziąsła żelem na ząbkowanie i usnął mi w ciągu 5 minut, ale kiedy powtórzyłam to po kąpieli to już nie było zmiłuj się i nie podziałało. Qrcze...nie chcę za bardzo go faszerować środkami przeciwbólowymi,bo nawet nie mam 100% gwarancji,że to ząbki...to już szósty dzień, a dziąsła wyglądają nadal tak samo...

ja też nie widziałam nic po dziąsełkach ale jego zachowanie tak się zmieniło że wiedziałam że to muszą być ząbki. Nie kupowałam nawet tego żelu bo wszyscy mi odradzali, on działa tylko przez pare minut, a jak byłam u lekarza to powiedziała że takie małe ilości syropku przeciwbólowego mogę dawać małemu bez problemu przez dłuższy czas, trzeba tylko pamiętać żeby nie dać dziennie więcej niż jest dopuszczalne na opakowaniu. Też miałam opory ale nie mogłam patrzeć na moje cierpiące dziecko. Jeśli chcesz to możesz spróbować podać mniej niż jest na opakowaniu, ja na początku zamiast 2,5ml podawałam 2ml zobaczysz jak zareaguje.

hehe, moje maleństwo właśnie ugryzło sobie paluszka u stópki.

Witam mamusie.

Iwonka1985 faktycznie, po dwa dni to niewiele. Odczekam dluzej na tym Cow&Gate. Nadal ma apetyt i nadal ulewa, ale wydaje mi sie, ze mniej, poza tym nie bolal go brzuszek (a do tej pory dzien w dzien) wiec to duzy plus!! Zobacze tylko, jak bedzie dalej.. Martwi mnie to jego ulewanie po kazym posilku, ale tak mysle, ze to z przejedzenia.. On w kolko jest glodny, a mama sie lituje i chyba zle robi.. :( Juz nie mowiac o tacie! :) Odwiedzila nas wczoraj midwife, sprawdzila wage, maluszek przytyl do 4700g wiec to ulewanie to nie problem (mowila, ze jej 2 synow takze bardzo ulewalo), jednak ostatecznie sprawdzi wage za dwa tygodnie, jesli nie przytyje, lekarz zbada przyczyne.. Poza tym przez miesiac maly urosl tylko 1cm. Nie wiem czy to ok?!?! :/ Ona mnie zapewniala, ze tak. Sadzi tez, ze w szpitalu kiepsko i byle jak mierza, wiec mogli byc niedokladni. No ale nie wiem.. Poki co, jak wynika z ksiazeczki, maly ma dobre wymiary.
He he. Ignas gimnastyk, juz poznaje smak stopek.. :) Jesse poki co zna tylko smak swoich paluszkow (gdy sobie sciagnie lapki-niedrapki :)) i mojego palca, gdy mu czyszcze buzke.. :)

Takhisis ja na pewno tez sie bede wzruszac przy wszystkich osiagnieciach mojego dziecka, to musza byc niesamowite chwile! :) Poki co ten usmiech jest cudowny, wczoraj zrobil to dwa razy, zwlaszcza jak go pukalam w ustka i nosek i mowilam ''akuku''. :) He he. Cudowny usmiech. Smutno mi tylko, ze tatus z racji pracy ominie te wszystkie fajne rzeczy, nie bedzie widzial jako pierwszy wraz ze mna.. :( No ale niestety, tylko mama moze byc 24h na dobe obok.. Wczoraj usmiechnal sie dwa razy, jednak jak probowalam, zeby pokazal tacie, to sie nie przelamal.. :/ Ale musimy to przecwiczyc i na dniach na pewno pokaze!! :)

Pozdrawiam Was mamusie.

Hej Mamuśki :-)
dawno mnie nie było ale miałam mnóstwo spraw do załatwienia ze ślubem klientkami przed urlopem i wogóle ... :cool2::sorry2: wariactwo hehe
ale od tygodnia jestem już mężatką :-D wszystko wyszło tak jak chciałam :cool2::-) Alex też to odczuwał bo dzień przed ślubem takie wędrówki sobie zrobił bardzo wyraźnie brzusio zmieniał kształt :-p hihi wczoraj wróciliśmy z Bieszczad ale odespałam za wszystkie czasy cisza spokój i mamusia gotująca obiadki MNIAM :-p
Widzę że maluszki rosną i już nie takie maluszki :-) rosną jak na drożdżach :tak: mój Alex też rośnie i rośnie oczywiście z duetem moim brzuszkiem acha mam pytanie bo zrobił się mniej aktywny i troszkę się martwię czy to normalne? a jak już coś to tak delikatnie :-(
teraz już postaram się być na bieżąco :tak::-)
dołączam kilka zdjęć ze ślubu

reklama
gratuluję pani żono :-D
Co do dzidziusia to ono zmienia swoją aktywnośc często, raz nie daje spac a za parę dni jest spokojniejszy, dużo do tego ma nastrój mamusi, przy stresie lub zmęczeniu dzidziuś się też denerwuje i to ma wpływ na jego ruchy, pozatym ma coraz mniej miejsca. Najważniejsze jest obserwowac czy się w ogóle rusza, ale jeśli czujesz że jest coś nie wporządku bądz niepokoi cię to to idz do lekarza.

Do góry