reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

MAM DZIECKO Z WADĄ

reklama
Wrrrrr...badania wyszły troche inaczej niz chcialam :p.Ale chyba zrobie to EHO jeszcze w Lesznie jacyś pewniejsi jednak mi sie wydaja...

Bylismy na konsultacji.Jestem strasznie zla :-[bo nic nie rozumiem.Ubytek powinien sie zmniejszac ewentualnie pozostac taki sam.Tymczasem z tego badania eho wykonanego w Poznaniu wychodzi,ze ubytek jest wiekszy niz byl :( Był wielkosci 1,6 mm ateraz podobno jest 0,23cm :p,Wszystko by bylo pieknie gdyby na koncu byly mm.No i ja teraz niewiem czy popelniono byka w zapisie czy faktycznie ubytek sie zrobil wiekszy.
I choc moze to smieszne ja postanowilam,ze wespre sie medycyna niekonwencjonalna(oczywiscie nie rezygnujac z dotychczasowych dzialan bo maly powinien byc caly czas pod kontrola kardiologa).
Okrutnie sie tym wszystkim zmartwilam,oczywiscie sie poryczalam...Ale postanowilam ,ze nie bende sie zadreczac.Chce gadac o pierdolach,miec czas na male przyjemnosci itp. To maja byc moje dobre afirmacje ;) :).

Aga swietnie Cie rozumiem !!!!!! chociaż ja nie wierze w medycyne niekonwencjonalną.... ale znam kilka osob, ktore z powodzeniem stosują....

Witajcie dziewczyny,
mój wcześniaczek urodził się również z drożnym otworem owalnym serduszka. Ostatnią konsultację kardiologiczną mieliśmy w październiku, dziurka miała wtedy wymiary 3 - 3,5 mm. Pani doktor powiedziała, że nie zrasta się, bo dziecko za słabo przybiera na wadze. Fakt, przy swoich 5. miesiącach waży niecałe 3800g. Kolejna wizyta w styczniu, mam nadzieję, że mimo wszystko otwór się zrósł, bo w przeciwnym razie czeka nas operacja. Bardzo się boję...
Pozdrawiam Was serdecznie, życzę zdrowia i wytrwałości.

Witaj Moniko! Jejku zycze wam aby ten otworek sie ladnie zasklepil.Kurcze slowo operacja powoduje,ze odrazu mam gesia skorke.Ja sobie nie wyobrazam u tych maluszkow jakiejkolwiek operacji... :(
A tak teoretycznie to wiesz jak mialoby to wygladac? Bo jesli mojemu synkowi chcieliby w miedzykomorowym wypelnic to trzeba by bylo go otwierac  :(.Meza chrzesniak mial robione wypelnienie ale mial w innym miejscu komory i tak z wypelniaczem dostawali sie przez system zylny-bez ciecia.
Moj maly 21 grudnia skonczy 5 miesiecy,wazy okolo 7,500.Jego ubytek teoretycznie ma szanse szybko sie zarosnac bo w czesci miedzykomorowej sa miesnie.Gorzej natomiast z ta czescia miedzyprzedsionkowa.
Hm...tylko tak sobie mysle co ta pani doktor Ci powiedziala:, że nie zrasta się, bo dziecko za słabo przybiera na wadze...
Czy to by mialo znaczyc,ze jesli szybciej by przybieralo na wadze to otworek by sie zarosl?
Wrrr...niecierpie lekarzy,kazdy gada cos innego ::).Mi powiedziano,ze to niema wplywu na zrastanie sie.Tylko jest wyznacznikiem czy dziecku ta wada "przeszkadza".
Moniko,czy twoje malenstwo jest na lekach?Moj syn dostawal werospiron,lecz tego zaprzestano-moim zdaniem nieslusznie.

Pozdrawiam!!!

Agnieszko,
widzę, że jesteś bardzo dobrze zorientowana w temacie, natomiast ja, wstyd przyznać, niewiele wiem - zaledwie tyle, co zamieszczono w wypisie i co przekazała doktor. Myślę jednak, że gdyby było bardzo źle, pewnie by mi powiedzieli, no i zlecili jakieś specjalistyczne badania. Tak naprawdę Pola miała robione jedynie usg, żadnych leków nie dostała. W szpitalu, gdzie przebywała 2 miesiące, miała szmery nad serduszkiem i tachykardię. Od lipca do października otwór zmniejszył się z 4 mm do 3-3,5. Może Ty wiesz, co znaczy, że otwór owalny jest bez znaczenia hemodynamicznego?

reklama
Co do lekarzy - masz rację - każdy mówi co innego i nie wiadomo, kogo słuchać, komu ufać...
Życzę Twojemu synkowi zdrowego i silnego serduszka, i dużego... żeby pomieściło niezliczone pokłady miłości :)

Do góry