reklama
Matusia
Fanka BB :)
Ma któraś przepis na dobrą zupkę? Oprócz: kapuśniaku, pomidorowej, ogórkowej, barszczu, rosołu, gulaszowej, fasolowej, grochowej i czerniny - bo te umiem.
Kamia_22
mamuśka Tymuśka 02.05.11
matusia a cebulowa, meksykańska, albo krem z ziemniaka?
sylwia_
Fanka BB :)
mnie zaciekawil ten krem z ziemniaka ide zapytac google jak to sie przyrzadza
Kamia_22
mamuśka Tymuśka 02.05.11
sylwia nie wiem co Ci wujek google powie, ale ja to robię tak:
1. w bulionie gotuje ziemniaki i marchewkę
2. kiedy sa juz miekkie, odlewam trochę tego "wywaru" do szklanki i dodaje smietany 30 lub 36% mieszam i wlewam razem do zupy, już nie gotuje
3.przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ucieram blenderem na gładka masę
4. najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i grzankami
Jak się czyta przepis to wydaje się nic specjalnego, ale powiem wam, ze jest naprawde smaczna:-)
1. w bulionie gotuje ziemniaki i marchewkę
2. kiedy sa juz miekkie, odlewam trochę tego "wywaru" do szklanki i dodaje smietany 30 lub 36% mieszam i wlewam razem do zupy, już nie gotuje
3.przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ucieram blenderem na gładka masę
4. najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i grzankami
Jak się czyta przepis to wydaje się nic specjalnego, ale powiem wam, ze jest naprawde smaczna:-)
sylwia_
Fanka BB :)
kamia robie dzisiaj Twoja wersje, pozniej dam znac czy smakowalo :-)
Z serkami topionyny znam jeszcze ze świeżych ogórków i czosnkową, a z tych pospolitych jeszcze żurek, kalafiorowa, pieczarkowa, brokułowa i cebulowa;-) i może debil ze mnie Matusia ale ja nie wiem co to czernina?
reklama
marzena9
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 19 Październik 2005
- Postów
- 2 976
Kamia brzmi faktycznie banalnie ale zaciekawiłaś mnie Taką zupę to nawet maluszkom naszym można dać (pomijając kostki rosołowe i mniej soli i pieprzu)
Agacio nie pytaj o czerninę, po co Ci to
Jolek ja robię tak:
Oczywiście żeby było szybko to na kostkach rosołowych.
kostki
włoszczyzna w paskach mała paczka 450 gr.
4-5 serków topionych tych po 100 gr (smaki dowolne)
500-600 gr mięsa mielonego
duża cebula
por (2 mniejsze lub jeden większy)
grzanki, ser zółty do posypania.
Gotujemy włoszczyznę z rosołkami, jak zmięknie wrzucamy serki, czasem mieszamy bo różnie się rozpuszczają. W międzyczasie podsmażamy mięso z cebulką. Jak serki się rozpuszczą to wrzucamy mięso. Kroimy por na talarki (ja dodaję tylko tę białą część i trochę tej jasnozielonej dla koloru) i na najmniejszym ogniu zupa dochodzi. Zupa jest gotowa jak por przestaje "zgrzytać" między zębami Trochę pieprzu, soli nie trzeba. Zupa ma być gęsta i zawiesista. Ja nie dodaję śmietany ani mąki. Grzanki mogą być dowolne, ptysiowe też. I troszkę żółtego na górę.
Agacio nie pytaj o czerninę, po co Ci to
Jolek ja robię tak:
Oczywiście żeby było szybko to na kostkach rosołowych.
kostki
włoszczyzna w paskach mała paczka 450 gr.
4-5 serków topionych tych po 100 gr (smaki dowolne)
500-600 gr mięsa mielonego
duża cebula
por (2 mniejsze lub jeden większy)
grzanki, ser zółty do posypania.
Gotujemy włoszczyznę z rosołkami, jak zmięknie wrzucamy serki, czasem mieszamy bo różnie się rozpuszczają. W międzyczasie podsmażamy mięso z cebulką. Jak serki się rozpuszczą to wrzucamy mięso. Kroimy por na talarki (ja dodaję tylko tę białą część i trochę tej jasnozielonej dla koloru) i na najmniejszym ogniu zupa dochodzi. Zupa jest gotowa jak por przestaje "zgrzytać" między zębami Trochę pieprzu, soli nie trzeba. Zupa ma być gęsta i zawiesista. Ja nie dodaję śmietany ani mąki. Grzanki mogą być dowolne, ptysiowe też. I troszkę żółtego na górę.
Podziel się: