reklama
Matusia
Fanka BB :)
Ma któraś przepis na dobrą zupkę? Oprócz: kapuśniaku, pomidorowej, ogórkowej, barszczu, rosołu, gulaszowej, fasolowej, grochowej i czerniny - bo te umiem.
Kamia_22
mamuśka Tymuśka 02.05.11
matusia a cebulowa, meksykańska, albo krem z ziemniaka?
sylwia_
mnie zaciekawil ten krem z ziemniaka ide zapytac google jak to sie przyrzadza
Kamia_22
mamuśka Tymuśka 02.05.11
sylwia nie wiem co Ci wujek google powie, ale ja to robię tak:
1. w bulionie gotuje ziemniaki i marchewkę
2. kiedy sa juz miekkie, odlewam trochę tego "wywaru" do szklanki i dodaje smietany 30 lub 36% mieszam i wlewam razem do zupy, już nie gotuje
3.przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ucieram blenderem na gładka masę
4. najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i grzankami
Jak się czyta przepis to wydaje się nic specjalnego, ale powiem wam, ze jest naprawde smaczna:-)
1. w bulionie gotuje ziemniaki i marchewkę
2. kiedy sa juz miekkie, odlewam trochę tego "wywaru" do szklanki i dodaje smietany 30 lub 36% mieszam i wlewam razem do zupy, już nie gotuje
3.przyprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ucieram blenderem na gładka masę
4. najlepiej smakuje ze szczypiorkiem i grzankami
Jak się czyta przepis to wydaje się nic specjalnego, ale powiem wam, ze jest naprawde smaczna:-)
sylwia_
kamia robie dzisiaj Twoja wersje, pozniej dam znac czy smakowalo :-)
Z serkami topionyny znam jeszcze ze świeżych ogórków i czosnkową, a z tych pospolitych jeszcze żurek, kalafiorowa, pieczarkowa, brokułowa i cebulowa;-) i może debil ze mnie Matusia ale ja nie wiem co to czernina?
reklama
marzena9
Kamia brzmi faktycznie banalnie ale zaciekawiłaś mnie Taką zupę to nawet maluszkom naszym można dać (pomijając kostki rosołowe i mniej soli i pieprzu)
Agacio nie pytaj o czerninę, po co Ci to
Jolek ja robię tak:
Oczywiście żeby było szybko to na kostkach rosołowych.
kostki
włoszczyzna w paskach mała paczka 450 gr.
4-5 serków topionych tych po 100 gr (smaki dowolne)
500-600 gr mięsa mielonego
duża cebula
por (2 mniejsze lub jeden większy)
grzanki, ser zółty do posypania.
Gotujemy włoszczyznę z rosołkami, jak zmięknie wrzucamy serki, czasem mieszamy bo różnie się rozpuszczają. W międzyczasie podsmażamy mięso z cebulką. Jak serki się rozpuszczą to wrzucamy mięso. Kroimy por na talarki (ja dodaję tylko tę białą część i trochę tej jasnozielonej dla koloru) i na najmniejszym ogniu zupa dochodzi. Zupa jest gotowa jak por przestaje "zgrzytać" między zębami Trochę pieprzu, soli nie trzeba. Zupa ma być gęsta i zawiesista. Ja nie dodaję śmietany ani mąki. Grzanki mogą być dowolne, ptysiowe też. I troszkę żółtego na górę.
Agacio nie pytaj o czerninę, po co Ci to
Jolek ja robię tak:
Oczywiście żeby było szybko to na kostkach rosołowych.
kostki
włoszczyzna w paskach mała paczka 450 gr.
4-5 serków topionych tych po 100 gr (smaki dowolne)
500-600 gr mięsa mielonego
duża cebula
por (2 mniejsze lub jeden większy)
grzanki, ser zółty do posypania.
Gotujemy włoszczyznę z rosołkami, jak zmięknie wrzucamy serki, czasem mieszamy bo różnie się rozpuszczają. W międzyczasie podsmażamy mięso z cebulką. Jak serki się rozpuszczą to wrzucamy mięso. Kroimy por na talarki (ja dodaję tylko tę białą część i trochę tej jasnozielonej dla koloru) i na najmniejszym ogniu zupa dochodzi. Zupa jest gotowa jak por przestaje "zgrzytać" między zębami Trochę pieprzu, soli nie trzeba. Zupa ma być gęsta i zawiesista. Ja nie dodaję śmietany ani mąki. Grzanki mogą być dowolne, ptysiowe też. I troszkę żółtego na górę.
Podziel się: