reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mam apetyt....przepisy dla mam karmiących i nie tylko :)

oj nie wszystko wychodzi idealne za 1 razem...

wiesz co... ja bym zrobiła to w ten sposób... ugotowała ziemniaki , odcedziła i ugniotła , później w garnku ubiłabym je tak żeby został mały trójkącik pusty (tak się uczyłam na kluski śląskie) wiesz jak ... 1 czwarta tego garnkaa.. aha muszą te ziemniaki ostygnąć
i w ten pusty trójkącik sypiesz mąkę i wtedy mieszasz ręką i wbijasz jajko zależy jaką robisz ilość jak dużo to 2 jajka
no i właśnie wtedy robisz sobie kulki a w srodek wciskasz mięso i je oblepiasz tym , wrzucasz na gorącą wodę zrobione kulki i gotujesz....

smacznego :-)

reklama
aż mi się klusek śląskich z sosiki9em zachciało.. hehe:-p
tyle że nie mam ziemniaków zimnych , no i wogóle nie chce mi się ich obierać.. więc poczekam na D ugotujemy wieczorem a jutro zrobię na obiad:-D

Mijusia dzisiaj się ważyłam, no nie powiem, żeby była zachwycona tym co zobaczyłam na wadze... Przybyło mi już 2 kg, po kilogramie na miesiąc :baffled:

A przy okazji mojej dziury w głowie, zrobiłam ostatnio naleśniki. Usmażyłam jednego, dziwnie pachnie, jakiś taki inny w smaku... Zapomniałam dodać jajko :eek::-D Miliard razy robiłam naleśniki, nigdy takiego błędu nie popełniłam :zawstydzona/y:

a ja właśnie robię ciasto na moją imprezę .no i wpadłam na przepis tych klusek z mięsem..

Sroczka tak więc pisze Ci tu jak się je robi :tak: z przepisu cioci:-D

• 50 dag ziemniaków gotowanych
  • 50 dag ziemniaków surowych
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki przennej
  • 1/2 łyżki soli
nadzienie

• 40dag mięsa
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę,bądź ugnieść dobrze a surowe zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane,a później dobrze odcisnąć przez gazę (lub pieluchę tetrową)
ziemniaki połączyć z sobą dodać mąki olej i sól.Wyrobić.
mięso ugotwać i przepuścić przez maszynkę , dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem.
z ciasta odrywać kawałki nadziewać mięsem i lepić kulki :)
gotować w lekko osolonej wodzie a gdy już wypłyną podgotować jeszcze 10 min,
kluski wyciągamy i kładziemy na talerze.
aha jeszcze możesz je podlać tą wodą co w niej gotujesz to będą bardziej soczyste .
no i polać podsmazoną cebulką..

wsio:-D

A mnie od wczoraj wzieło na mleko. Wypiłam wszystko co było w domu ( a zawsze jest zapas bo co jak co ale mleko w domu musi być zawsze ) dzisiaj do pracy kupiłam sobie kolejny literek i już go właściwie nie ma. Po pracy to po całą zgrzewkę chyba pojadę.

Dobre w tym jest to że nie mam po nim mdłości :happy2:

O ja też mleczko spijam codziennie:tak:W pierwszej ciąży też dużo piłam i dentystka powiedziała,że dzięki temu zęby mi się nie posypały i pierwszy raz widzi uzębienie po ciąży w tak dobrym stanie:tak:W ogóle lubię mleko ale w ciąży szczególnie:-D

reklama
A ja nie lubię i za bardzo nie trawię mleka :baffled:.
Staram sie jeść serki, jogurty i pić kakao, ale wiem, że to wszystko za mało, bo mnie od tego ostatnio odrzuca :baffled: i za dużo to nabiału nie konsumuję....
no i nie wiem, co robić, bo w zestawie witamin nie ma wapnia...

Do góry