reklama
wisienka87
Fanka BB :)
O a ja wlasnie dostalam talerz pierozkow od mamy
zanka07
ja właśnie piekę ciasto orzechowe - to jest moja premiera
zanka07
jolek27, proszę bardzo:
ciasto orzechowe
właściwie jest to urozmaicona wersja murzynka, przepis jest na dużą blachę:
3 jaja
3/4 kostki margaryny
1 i 2/3 szklanki cukru
1 op cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki czekolady w proszku
4 szkl mąki tortowej
1 szkl zimnego mleka
orzechy włoskie, rozdrobnione
Wsypać do miski mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia, czekoladę w proszku, jaja, roztopiony niegorący tłuszcz oraz mleko. Wymieszać wszystko razem na gładką masę a na końcu dodać orzechy, wymieszać !
I tu uwaga, w zależności dla kogo trafi ciasto: kawałki orzechów mogą uwierać osoby np przy sztucznej szczęce ja zwykle je przy ciastach rozgniatam prawie na miał.
Piec około 55 minut w temp 180 st !!
Można po upieczeniu rozciąć ciasto na dwa kawałki wzdłuż i przesmarować dżemem i posypać cukrem pudrem ;-)
jak kto woli!
wiadomo że wypiek z cukierni to nie jest ale na zachciankę ciastową w ciąży jest w sam raz :-)
ciasto orzechowe
właściwie jest to urozmaicona wersja murzynka, przepis jest na dużą blachę:
3 jaja
3/4 kostki margaryny
1 i 2/3 szklanki cukru
1 op cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki czekolady w proszku
4 szkl mąki tortowej
1 szkl zimnego mleka
orzechy włoskie, rozdrobnione
Wsypać do miski mąkę, oba cukry, proszek do pieczenia, czekoladę w proszku, jaja, roztopiony niegorący tłuszcz oraz mleko. Wymieszać wszystko razem na gładką masę a na końcu dodać orzechy, wymieszać !
I tu uwaga, w zależności dla kogo trafi ciasto: kawałki orzechów mogą uwierać osoby np przy sztucznej szczęce ja zwykle je przy ciastach rozgniatam prawie na miał.
Piec około 55 minut w temp 180 st !!
Można po upieczeniu rozciąć ciasto na dwa kawałki wzdłuż i przesmarować dżemem i posypać cukrem pudrem ;-)
jak kto woli!
wiadomo że wypiek z cukierni to nie jest ale na zachciankę ciastową w ciąży jest w sam raz :-)
Ostatnia edycja:
Kurcze cukru waniliowego nie mam a tak to bym upiekła, mama mi smaka narobiła bo mówi że właśnie kawę z sernikiem duńskim wypili tutaj ciasto orzechowe same pyszności. Jakiś przepis na coś bez cukru waniliowego może macie, wiem że w necie można znaleźć, ale nie chcę takiego niesprawdzonego. Nie omieszkam dodać że właśnie pożarłam świeże bułki jedną z dżemem wiśniowym, a drugą połowa z serkiem Philadelphia ze szczypiorkiem, a druga połowa z pasztetem z kogutkiem pycha. Niestety dalej jestem głodna
Ostatnia edycja:
reklama
Podziel się: