reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe zakupy :-)

No kasy nie szkoda - bo ten elektryczny to za 100 chce babeczka sprzedać, czyli cena nowego ręcznego praktycznie. Od czasu do czasu chciałabym wyjść i zostawić dziecko z babcią albo tatą, no ale chcieć to ja sobie teraz mogę. Tylko zastanawiałam się czy on się sprawdza. Ale jak ok to chyba go biorę:)

Dagmar - ja też myślę żeby witaminy, preparat przeciw kolkowy i chyba przeciwgorączkowe rzeczy zostawię sobie na potem jak się dziecko urodzi i będą potrzebne, mamy aptekę po drugiej stronie ulicy, a całodobową troszkę ponad kilometr dalej

reklama
A u mnie w szpitalu jest taka lista
LISTA RZECZY, KTÓRE NALEŻY ZABRAĆ ZE SOBĄ DO SZPITALA

* dowód osobisty,
* oryginalny wynik GRUPY KRWI,
* karta ciąży , wyniki badań GBS, HBS

do porodu :

* ubranie na zmianę i zmienne obuwie,
* ręcznik jednorazowy,
* przybory toaletowe, kapcie-klapki pod prysznic itp.,
* 2duże pampersy dla dorosłych nr3, 4 szt. do CC :szok::szok::szok:
* duże podpaski poporodowe(Bella),
* majtki jednorazowe lub bawełniane(siateczkowe),
* 2 podkłady na łóżko jednorazowe, ceratowe,
* niegazowana woda mineralna, pomadka nawilżająca do ust,

dla dziecka:

* pampersy dla dziecka,
* chusteczki nawilżające,
* krem do pośladków(Sudocrem, Linomag)

Te pampersy mnie rozwaliły, ale może to nie jest takie głupie a zwłaszcza po cc :eek:

Edysiek ale zalecenia:szok:
- przecież to powietrza nie przepuszcza chyba za bardzo - jakoś nie bardzo mi się to podoba jak bym miała w pieluchach siedzieć brrrrr...ciekawe jak u nas, będę musiała zadzwonić w końcu

Dagmar- podobno po cc wszystko zmieniają położne przez te pierwsze 10 h bo rzeczywiście wstawać nie można, nawet głowy nie należy unosić bo potem podobno ogromne bóle głowy :-/

nina, w moim szpitalu dawali podkłady (te wielkie ceratowe pod tyłek do leżenia), ogólnie tak 1 dziennie chyba, bo to się podkłada w razie czego, bo i tak masz te wielkie podpaski (też nazywają się podkłady). Ja tych podpasek/podkładów zużyłam dużo, w szpitalu wymieniasz jak podpaski, co 2-3 godziny, potem chyba z tydzień po powrocie używałam (od porodu jakieś 10 dni). Potem wystarczyły duuuże podpaski ale już te zwykłe na okres :tak:

Co do majtek - ja miałam jednorazowe siateczkowe - super były i używałam ich tylko w szpitalu, potem w domku już swoje bawełniane (czyli zużyłam tak około 5 szt.).

JA zakupiłam 6 sztuka majtek siatkowych, dwa opakowania wkładów poporodowych i ....na pierwsze dwa, trzy dni paczkę pieluch dla dorosłych:cool2::cool2:Poleciło mi kilka dziewczyn, że po naturalnym porodzie takie ilości z człowieka wyciekają, że w tych pieluchach czuły się po prostu bezpieczniej, szczególnie podczas snu, i nie paprały tak łóżka i swoich ubrań. A pieluszki mam śliczne bo nie są jak te dziecięce tylko w kształcie majtek i mają "dekorację" z kwiatuszków na boku więc nie są złe:-D Ot takie:

TENA Lady Protective Underwear Discreet Extra

Ja żadnych antykolkowych, antygorączkowych rzeczy nie kupuję. Nie zakłądm z góry że coś będzie nie tak, jak maluszek będzie miał gorączkę albo problemy z brzuszkiem to mężula wyślę do apteki i już:-)
A ten Octenisept to chyba poproszę teściowej żeby ze sobą przywiozła bo tyle o nim piszecie, że dobry do pępuszka:tak:

Edysiek - śliczny przewijak:-)

Octenisept jest genialny na serio! My co prawda zużywaliśmy ilości hurtowe na nasze psy, ale czynił cuda i nie piecze, nie barwi i nie ma zapachu.

A te gacie Tena Lady faktycznie fajne. Szkoda tylko że w Polsce niedostępne :confused2:

Dobrze że napisałyście o tych majtkach siatkowych nie miałam pojęcia że takie są :-D:-D
W moim szpitalu trzeba mieć dla maluszka tylko
chusteczki nawilżone
niedrapki
2 pieluchy tetrowe i na tym się kończy
A co do apteczki to się wstrzymuję jak będzie trzeba coś kupić to wyśle P . do apteki
Co do wielkości dziecka to się obawiam , Wiki miała 1680 g a teraz nie wiem jak to będzie a stres już chwyta .:-):-)
A i co do kopniaków widzę że wasze maleństwa dają wam popalić tak jak moje upatrzyła sobie najbardziej mój pęcherz i tam przeważnie ładuje .

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry