reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe zakupy :-)

No kasy nie szkoda - bo ten elektryczny to za 100 chce babeczka sprzedać, czyli cena nowego ręcznego praktycznie. Od czasu do czasu chciałabym wyjść i zostawić dziecko z babcią albo tatą, no ale chcieć to ja sobie teraz mogę. Tylko zastanawiałam się czy on się sprawdza. Ale jak ok to chyba go biorę:)

Dagmar - ja też myślę żeby witaminy, preparat przeciw kolkowy i chyba przeciwgorączkowe rzeczy zostawię sobie na potem jak się dziecko urodzi i będą potrzebne, mamy aptekę po drugiej stronie ulicy, a całodobową troszkę ponad kilometr dalej

reklama
A u mnie w szpitalu jest taka lista
LISTA RZECZY, KTÓRE NALEŻY ZABRAĆ ZE SOBĄ DO SZPITALA

* dowód osobisty,
* oryginalny wynik GRUPY KRWI,
* karta ciąży , wyniki badań GBS, HBS

do porodu :

* ubranie na zmianę i zmienne obuwie,
* ręcznik jednorazowy,
* przybory toaletowe, kapcie-klapki pod prysznic itp.,
* 2duże pampersy dla dorosłych nr3, 4 szt. do CC :szok::szok::szok:
* duże podpaski poporodowe(Bella),
* majtki jednorazowe lub bawełniane(siateczkowe),
* 2 podkłady na łóżko jednorazowe, ceratowe,
* niegazowana woda mineralna, pomadka nawilżająca do ust,

dla dziecka:

* pampersy dla dziecka,
* chusteczki nawilżające,
* krem do pośladków(Sudocrem, Linomag)

Te pampersy mnie rozwaliły, ale może to nie jest takie głupie a zwłaszcza po cc :eek:

Edysiek ale zalecenia:szok:
- przecież to powietrza nie przepuszcza chyba za bardzo - jakoś nie bardzo mi się to podoba jak bym miała w pieluchach siedzieć brrrrr...ciekawe jak u nas, będę musiała zadzwonić w końcu

Dagmar- podobno po cc wszystko zmieniają położne przez te pierwsze 10 h bo rzeczywiście wstawać nie można, nawet głowy nie należy unosić bo potem podobno ogromne bóle głowy :-/

nina, w moim szpitalu dawali podkłady (te wielkie ceratowe pod tyłek do leżenia), ogólnie tak 1 dziennie chyba, bo to się podkłada w razie czego, bo i tak masz te wielkie podpaski (też nazywają się podkłady). Ja tych podpasek/podkładów zużyłam dużo, w szpitalu wymieniasz jak podpaski, co 2-3 godziny, potem chyba z tydzień po powrocie używałam (od porodu jakieś 10 dni). Potem wystarczyły duuuże podpaski ale już te zwykłe na okres :tak:

Co do majtek - ja miałam jednorazowe siateczkowe - super były i używałam ich tylko w szpitalu, potem w domku już swoje bawełniane (czyli zużyłam tak około 5 szt.).

JA zakupiłam 6 sztuka majtek siatkowych, dwa opakowania wkładów poporodowych i ....na pierwsze dwa, trzy dni paczkę pieluch dla dorosłych:cool2::cool2:Poleciło mi kilka dziewczyn, że po naturalnym porodzie takie ilości z człowieka wyciekają, że w tych pieluchach czuły się po prostu bezpieczniej, szczególnie podczas snu, i nie paprały tak łóżka i swoich ubrań. A pieluszki mam śliczne bo nie są jak te dziecięce tylko w kształcie majtek i mają "dekorację" z kwiatuszków na boku więc nie są złe:-D Ot takie:

TENA Lady Protective Underwear Discreet Extra

Ja żadnych antykolkowych, antygorączkowych rzeczy nie kupuję. Nie zakłądm z góry że coś będzie nie tak, jak maluszek będzie miał gorączkę albo problemy z brzuszkiem to mężula wyślę do apteki i już:-)
A ten Octenisept to chyba poproszę teściowej żeby ze sobą przywiozła bo tyle o nim piszecie, że dobry do pępuszka:tak:

Edysiek - śliczny przewijak:-)

Octenisept jest genialny na serio! My co prawda zużywaliśmy ilości hurtowe na nasze psy, ale czynił cuda i nie piecze, nie barwi i nie ma zapachu.

A te gacie Tena Lady faktycznie fajne. Szkoda tylko że w Polsce niedostępne :confused2:

Dobrze że napisałyście o tych majtkach siatkowych nie miałam pojęcia że takie są :-D:-D
W moim szpitalu trzeba mieć dla maluszka tylko
chusteczki nawilżone
niedrapki
2 pieluchy tetrowe i na tym się kończy
A co do apteczki to się wstrzymuję jak będzie trzeba coś kupić to wyśle P . do apteki
Co do wielkości dziecka to się obawiam , Wiki miała 1680 g a teraz nie wiem jak to będzie a stres już chwyta .:-):-)
A i co do kopniaków widzę że wasze maleństwa dają wam popalić tak jak moje upatrzyła sobie najbardziej mój pęcherz i tam przeważnie ładuje .

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry