reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maluszkowe zakupy :-)

sandra, evelinka super zakupki :)

viltutti podzzielam ból, młoda ułożona główką do wyjścia a przeciąganie szczególnie upodobała sobie jak mamusia się kładzie do spania. za ierwszym razem myślałam, że się uduszę jak mi walnęła w przeponę, teraz dostaje niezłe kopniaki a jeszcze dwa miesiące. też jest duża więc przy porodzie możesz sobie pomyśleć, że mam tak samo.

rila rzeczywiście trochę lepiej ;)

i chciałam zapytać ile kupować tych podkładów poporodowych? i ile majtek sitkowych, czy lepiej jednorazowe? jak długo się to nosi? bo chcę zacząć zamawiać a nie mam pojęcia ile tego kupować, pomóżcie proszę..

reklama
Ja do paznokci miałam zestaw, ale i tak od początku używałam cążek. Ja się nożyczkami nie potrafię obsługiwać. Najlepiej właśnie kupić zestaw i potem próbować co komu odpowiada. To nie jest duży wydatek.
Dla siebie dokupię tylko podkłady poporodowe bo został mi jeden i wkładki poporodowe. Z rzeczy dla dziecka to chyba tylko sól fizjologiczną i patyczki takie dla niemowląt. Resztę mam. Z lekami to nie ma co przesadzać. Nawet na kolkę nic bym nie kupowała bo przecież może jej dziecko nie mieć! Zresztą te wszystkie preparaty antykolkowe są po 1 miesiącu życia. Ewentualnie coś na gorączkę można kupić, ale dla takich maluszków to tylko coś z paracetamolem. Niestety paracetamol jest strasznie niedobry w smaku, więc ze swojej strony polecam pedicetamol bo jest w wyższym stężeniu i można podawać małe objętości. Ewentualnie czopki, ale to jak kto woli. No i octanisept do pępka. I to wsjo.

Aaa z witaminami też bym się wstrzymała bo nie wiecie przecież jak będziecie karmiły. Witaminę K+D podaje się tylko w przypadku karmienia piersią i to dopiero od 8 doby do końca 3 miesiąca. Więc jeśli coś to zdążycie kupić. Zresztą położne często przynoszą próbki. Jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym wtedy nie podaje się wit K tylko samą D.

Mój maluch też się już konkretnie rozpycha. Ewidentnie zaczyna mu tam miejsca brakować. Dobrze że jeszcze nie napiera głową na szyjkę, bo pamiętam że to było bardzo nieprzyjemne uczucie pod koniec ciąży.

Ja chyba kupię siatkowe - 4 sztuki bo pakowane są po dwie - na każdy dzień szpitala 1 + zapas 1 sztuka (no i je można wyprać jak co) wiec chyba wystarczy aż nadtto. Tylko doświadczenia nie mam czy lepsze takie czy takie - może dziewczyny co już rodziły się wypowiedzą:-)

Dziewczyny, w tym tygodniu zamierzam dopełnić wyprawkę lekowo-apteczną. Na razie mam taką listę:
- Tantum Rosa
- Octenisept
- Kalia (nadmanganian potasu)
- spirytus i waciki
- sól fizjologiczna
- witamina K+D
- Emolium emulsja do kąpieli
- paracetamol w czopkach
- espumisan baby

Czy coś byście dopisały (ew. wykreśliły?), bo mam wrażenie że o czymś zapominam... ;-)

moi-pas, ja miałam medelę elektryczną mini i super się sprawdziła, wcześniej kupiłam ręczny lovi i był beznadziejny. Nie wiem co Ci doradzić, jeśli zamierzasz często ściągać bo np. wracasz do pracy to oczywiście elektryczny lepszy, bo szybszy, ale jeśli nie... no trochę kasy kosztuje. Ja kupiłam żeby wspomóc laktację, bez niego chyba by się nie udało...

hmmm- ja połowy z tego nie kupuję

To ja napiszę co kupują (teraz też jestem na tym etapie):

dla mnie:

-podkłady poporodowe seni 1 opakowanie
- majtki siatkowe
- wkłady poporodowe (chyba bella)
- wkładki laktacyjne
- maść na sutki

dla malucha:
- octenisept do pępka
- gaziki do pępka
- waciki
- disnemar do noska (ewentualnie maść majerankowa)
- frida do noska
- sól fizjologiczna (kilka ampułek)/ jeszcze nie wiem czy kupię
- zestaw do paznokci
- miękka szczotka do włosków
- pieluchy + chusteczki nawilżane
- coś na gorączkę/ na kolkę (ewentualnie)
- jakieś kosmetyki ale to na końcu

nie wiem tylko czy witamine d+k kupować, tego nie przepisuje pediatra na pierwszej wizycie?
nie kupuję też tantum rosa bo cc
jakoś strasznie dużo tego:)

edit. dziewczyny odpowiadam - bedę z dzieckiem także wypasiony nie jest mi niezbędny. Ale ten co zalazłam elektryczny to używka - jak mówicie, że lepszy to chyba się skuszę bo nie kosztuje tak źle:)

no i przy wspomaganiu laktacji po cesarce może się przydać pewnie...

jak ci kasy nie szkoda- to kup elektryka:)
Ja kupuję ręczny, bo do pobudzania i na nawał. Małe nie będzie beze mnie zostawać więc cycki będzie mieć "z sobą"

Ja do paznokci miałam zestaw, ale i tak od początku używałam cążek. Ja się nożyczkami nie potrafię obsługiwać. Najlepiej właśnie kupić zestaw i potem próbować co komu odpowiada. To nie jest duży wydatek.
Dla siebie dokupię tylko podkłady poporodowe bo został mi jeden i wkładki poporodowe. Z rzeczy dla dziecka to chyba tylko sól fizjologiczną i patyczki takie dla niemowląt. Resztę mam. Z lekami to nie ma co przesadzać. Nawet na kolkę nic bym nie kupowała bo przecież może jej dziecko nie mieć! Zresztą te wszystkie preparaty antykolkowe są po 1 miesiącu życia. Ewentualnie coś na gorączkę można kupić, ale dla takich maluszków to tylko coś z paracetamolem. Niestety paracetamol jest strasznie niedobry w smaku, więc ze swojej strony polecam pedicetamol bo jest w wyższym stężeniu i można podawać małe objętości. Ewentualnie czopki, ale to jak kto woli. No i octanisept do pępka. I to wsjo.

Aaa z witaminami też bym się wstrzymała bo nie wiecie przecież jak będziecie karmiły. Witaminę K+D podaje się tylko w przypadku karmienia piersią i to dopiero od 8 doby do końca 3 miesiąca. Więc jeśli coś to zdążycie kupić. Zresztą położne często przynoszą próbki. Jeśli dziecko jest karmione mlekiem modyfikowanym wtedy nie podaje się wit K tylko samą D.

Mój maluch też się już konkretnie rozpycha. Ewidentnie zaczyna mu tam miejsca brakować. Dobrze że jeszcze nie napiera głową na szyjkę, bo pamiętam że to było bardzo nieprzyjemne uczucie pod koniec ciąży.

normalnie cię kocham- właśnie miałam o bezsensie kupowania witamin i antykolków pisać :D

Laski majtki jednorazowe- najwygodniejsze.

Ja mam kolejnego doła- jak ja podpaskę zmienię po cc skoro mi wstawać nie wolno?

Jak zwykle ile osób tyle opinii. Ja uważam tak jak Edysiek że te siateczkowe wielorazowe majtki są super. Przepuszczają powietrze, można je w kilka sekund przepłukać i schną błyskawicznie. Ja też miałam dwa opakowania po 2szt i nie użyłam wszystkich. W sumie to chyba dwie sztuki na zmianę używałam, bo tak jak mówię schną bardzo szybko. Muszę poszukać czy mam gdzieś jeszcze to drugie nieruszane opakowanie.
W ogóle to w pierwszej ciąży te wszystkie drobiazgi kupowałam przez allegro. Zrobiłam jedno duże zamówienie i miałam z głowy. Teraz nawet nie będę się bawiła w szukanie na allegro bo dla dwóch, trzech rzeczy się nie opłaca. Rzeczy higieniczne kupię pewnie w rossmanie, albo w osiedlowym sklepiku dla mam i dziecka.

reklama
czyli zdania podzielone, a powiedzcie mi prosze ile tgo kupic? tych podkladow poporodowych? czy po wyjscu ze szpitala dalej mam stosowac te wklady poporodowe czy normlne podpaski czy co? moze to glupie pytania ale ja serio nie mam pojecia..

dagmar po cesarce Ci pewnie zaraz założą i poprosisz pielęgniarkę jak nie dasz rady sama zmienić pierwszego dnia, drugiego już sobie sama poradzisz na pewno, spokojnie jakoś Ci te majtki na tyłek trafią

Do góry