reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Ubranka dla dzidzi na 56-62cm:
-Śpioszki (na ramiaczkach z dlugimi nogawkami) 5szt.
-Koszulki z długim rękawem 5szt.
-Pajacyki (dlugi rekaw i dlugie nogawki) z polarku, welurku, termofrotki 6szt.
-Body z długim rękawem 4szt
-Body z krotkim rękawem 3szt.
-Kaftaniki z długim rękawem2szt.
-Bluzy lub sweterki 3 szt.
-Dresik 1szt.
-Łapki niemowlece/niedrapki
-Skarpetki ciańkie 3pary
-Skarpetki grube 3pary
-Czapeczki cienkie ze sciagaczem 2szt.
-Czapeczka grubsza z nausznikami 2szt.
-Kombinezon ale taki lzejszy

weź pod uwagę ,ze to będzie kwiecień i już będzie ciepło ,żebyś nie przesadziła z rzeczami na pogode np.marcową bo maluch rosną w tempie expresowym i po 3 tyg. niektóre rzeczy są już za małe

Sama też muszę po tym pamiętać :-D:-D:-D

reklama
a co do mleczka w proszku nie polecam, bo to poczatek konca karmienia piersią, jak podasz flasię z Twoim mleczkiem to może być cięzko- mój wogóle cyca przez to nie chciał, już gdzies pisałam jaki to koszmar sie ciągle doić...poza tym po porodzie sie okarze jak z pokarmem, jakie ewentualnie mleko zasetpcze dzidzia dostaje w szpitalu, czy nie jest np uczulone na któreś (Jerzyk mi nigdy nie zaakceptował bebika, wszystko inne jadł) i dopiero sobie kupisz jesli bedzie potrzebne, a przynajmniej zerknij sobie na date waznosci, zeby bylo tak z pol roku po porodzie- jak sie nie przyda jako mleko to zawsze sie zużyje do kaszek:)

a co do mleczka w proszku nie polecam, bo to poczatek konca karmienia piersią, jak podasz flasię z Twoim mleczkiem to może być cięzko- mój wogóle cyca przez to nie chciał, już gdzies pisałam jaki to koszmar sie ciągle doić...poza tym po porodzie sie okarze jak z pokarmem, jakie ewentualnie mleko zasetpcze dzidzia dostaje w szpitalu, czy nie jest np uczulone na któreś (Jerzyk mi nigdy nie zaakceptował bebika, wszystko inne jadł) i dopiero sobie kupisz jesli bedzie potrzebne, a przynajmniej zerknij sobie na date waznosci, zeby bylo tak z pol roku po porodzie- jak sie nie przyda jako mleko to zawsze sie zużyje do kaszek:)

Dokładnie tak. Ja wiem na swoim przykładzie i przykładzie mojej siostry i koleżanki ,że się przydało.Ja nie mogłam 6 dni po porodzie karmić młodego a była 10 wieczorem jak on po prawie cały dniu przy piersi krzyczał wniebogłosy w końcu zrobiłam butelkę i był spokój. Już w szpitalu był dokarmiany (z kieliszka :-D:-D:-D)
bo nie miała pokarmu , potem przyszedł i zniknął 2 dni później , ogólnie nie było wesoło. Teraz znajoma dostał gorączki 39 stopni a karmiła i mleko też się przydało.
Zmarnować się nie zmarnuje a znowu nie kosztuje majątek więc jedno może w domu być.Moja opinia:-D:-D:-D

Z drugiej strony trochę rozumiem Elvie, że chce mieć ładny wózek. Ja wymiatam codziennie do biura w szpilkach 7 cm bo się w nich czuję kobieco, a moja przyjaciółka chodzi non stop w płaskich butach i ostrzega mnie przed niszczeniem kręgosłupa:-) Kobiety są różne, nie tylko jeżeli chodzi o wybór wózków:-D
i bardzo dobrze ze kobiety sa rozne, pomysl co by bylo gdybysmy wszystkie byly takie same:szok:, i moze ci to sie dziwne wyda ale chyba kazda z nas rozumie ze elvie chce miec ladny wozek, bo nie oszukujac sie: ktora tego nie chce? jasne ze na pierwszym miejscu ma byc bezpieczny, praktyczny itd ale wyglad tez sie przeciez liczy, no chyba ze ktoras zupelnie nie ma gustu...jak np moja sasiadka ktora chodzi codziennie w rozciagnietym t-shirt i za duzych leginsach:eek:zgroza

czesc:-)

tak wiec zamówilismy taki wózek 3 w 1 - BARTATINA ALU 2009 Jedo+ FOTEL+GRATISY (791435612) - Aukcje internetowe Allegro kolor 117, choc ;-) no i cena tez jest fajna
no i tez w cenie inglesiny mam caly zestaw wozkowy, lozeczko, medle i remont pokoju dla dziecka ( czyli wyzyje sie w koncu w kwesii kubsia puchatka:-))
ogolnie postanowilismy troche odposcic z calym tym szalenstwem... z mojej listy wyprawkowej wykreslilam 1/3 rzeczy. w koncu babel nie bedzie patrzyl czy ma body crocodillo czy z tesco. ma miec sucho, cieplo i cycka pod nosem i nie becdziemy sie dowartosciowywac metkami i prestizem.. jednak nikogo nie oceniam i nie chce wbic szpili:-) takie mam zdanie i nie daje sie zwariowac- od tega beda dziadkowie, ciocie i wujkowie.;-)
ladny twoj wozeczek, wiesz jesli chodzi o wydawanie kasy na dziecko to tez duzo zalezy od tego ile sie po prostu ma, jesli kogos stac to na ceny nie bedzie az tak bardzo patrzyl, a jesli nie stac to bedzie uwazal, sprawa prosta, a dziecko czy w bogactwie czy biedzie to i tak sie wychowa, to zalezy tylko od rodzicow na jakiego czlowieka wyrosnie
i dzieki za zrobienie porzadnej listy! przekopiuje sobie i bede nanosila zmiany jak ktoras cos nowego doradzi, spoko hihi

Należę do osób, którym jak się coś nie podoba to zwyczajnie to mówią czy w przypadku forum piszą.
Być może nie jestem tak doświadczona jak te, które już mają dzieci, ale wiem czego chcę i zakup dostosowuję do własnych POTRZEB.
No i niektóre mogły sobie po takim poście po mnie pojechać.. Może się dowartościowały przez to i jest im lepiej:-D Oby;-)
P.S. Też kocham szpilki:tak: choć panterkową blondyną nie jestem:-)
i bardzo dobrze, po to jest to forum i kazdy ma prawo napisac co mysli, i wcale nie chodzi o jezdzenie po kimkolwiek...ale mniejsza o to, cos pisalas wczesniej (mam nadzieje ze nie myle) ze w niemczech mieszkalas, to moze popatrz sobie na niemieckim e-bay na ta inglesia bo moim zdaniem sa duzo tansze niz w polsce, choc dziwne to...
a co do szpilek to ja tez je kocham, i czym wyzsze tym lepsze! ale plaskie buty tez nieraz zaloze, i moze troche podchodze pod ta blondynke panterkowa (ale tanio nie wygladam)...u mnie w pracy mowia na mnie lalka albo barbie...ale mi to nie przeszkadza, ja po prostu jestem z polski a polki sa najladniejsze, najzgrabniejsze i najseksowniejsze i do tego jeszcze najlepiej sie ubieraja, i co ja na to poradze
:cool2::tak::-)
A ja jestem platynową blondynka tylko na szpilkach chodzić nie potrafię :-D:-D:-D.
PS.elvie3 platynową czy panterkową (bo to słyszę po raz pierwszy):-D:-D?
no ja tez sie na blond farbuje, ale juz nie platynowy - jak wczesniej, teraz robie sloneczny, bardziej naturalny, ale platynowy nadal mi sie podoba

ogolnie postanowilismy troche odposcic z calym tym szalenstwem... z mojej listy wyprawkowej wykreslilam 1/3 rzeczy. w koncu babel nie bedzie patrzyl czy ma body crocodillo czy z tesco. ma miec sucho, cieplo i cycka pod nosem i nie becdziemy sie dowartosciowywac metkami i prestizem.. jednak nikogo nie oceniam i nie chce wbic szpili:-) takie mam zdanie i nie daje sie zwariowac- od tega beda dziadkowie, ciocie i wujkowie.;-)

he he nie wiem czy wiesz ale body z cocodrillo sa dużo gorszej jakości niż te z tesco .. he he tescowe mozna prać i prać i jak nowe ciągle do tego wszelkie plamy się spieraja . Cocodrillo nie wszystkie ciuszki ma dobre . Jak za tą cene jakoś dośc kiepska > majka bardzo dobre kurtki i kombinezony . U mnie jest outlet i można kombinezon dwie częsci dla sterszego kupić za 130zł :tak:

Wiem, że potrzeby niektórych z Was są inne i wówczas gabaryty i waga wózka są priorytetami. Nie oceniam jednak żadnej z Was - wyraziłam się tylko na temat produktu, który jest wózkiem, a nie osobą!! I wyraziłam tylko własne zdanie, do czego mam prawo. No i niektóre mogły sobie po takim poście po mnie pojechać.. Może się dowartościowały przez to i jest im lepiej:-D Oby;-)

P.S. Też kocham szpilki:tak: choć panterkową blondyną nie jestem:-)

Elvie - nie mam w zwyczaju nikomu jechac i bardzo szanuje sobie zdanie i opinie innych .. ale jak dla mnie Twój post był deczko obraźliwy i ja na miejscu Justy bym się poczuła urażona . Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i je wygłaszać ale mogłas to zrobić nieco kulturalniej :tak:
Nie dowartościowałam się swoim postem bo myślę że pijesz tu do mnie ;-)

Jak najbardziej panterkową, taką co śpi w solarium, jest obwieszona całą zawartością biżuterii jaką posiada, z łysym karkiem pod bokiem, z długaśnymi tipsami i ubrana w panterkę:-D Ewentualnie w róż:-D
To nie jest aluzja do blondynek, tylko do specyficznej grupy blond;-)

Miałam taka w pracy , po solarce to już plamy az miała:tak:;-)

Przy okazji znalazłam śliczne kombinezoniki dla noworodka w mothercare, ale takie typowo zimowe... babka powiedziała, że w lutym już pojawią się wiosenne, lżejsze... może poczekam... chociaż nie wiem, czy wytrzymam :-D o tu je możecie zobaczyć: - pramsuits & coats - unisex 0-12 months : mothercare : mothercare

:-)

Ja do mothercare zawsze chodze odrazu po świętach 27go wtedy mają przeceny nawet o 50% a jeszcze są rozmiary:tak: Kolezanka kupiła ostatnio body u nich . Zawsze były superowe bo sama kupowałam te wyprała i zrobiły się jak szmaty :-( Nie wiem co im się stało . A tanie nie były:wściekła/y:

hello,
w zwiazku z tym ze nudze sie jak mops:-) zaczelam robic sobie liste wyprawkowa:-) i tutaj prosba dla doswiadczonych mam - czy cos mam wyrzucic albo cos dodac??

-Dresik 1szt.
-Skarpetki ciańkie 3pary
-Skarpetki grube 3pary

Ja bym tu jeszcze kupiła rajstopki chociaz jedne to taka rzecz co jest bardzo długo dobra na dziecko a nie raz się przyda, body z krótkim bym kupiła wiecej , bodziaki się zakłada tak naprawdę pod wszystko bo dobrze trzymaja pieluche i sa fajne . Tak z 7 szt , ale w rozmiaru 0-3 dłużej będa dobre, kaftaniki bym sobie podarowała bo to się zwija pod ubrankiem .

Spanko:
-Łóżeczko
-materacyk kokos-gryka
-kołderka + poduszeczka
-2-3 komplet pościeli ( + ochraniacz na szczebelki)
-2-3prześcieradła
-ceratka pod prześcieradełko lub pokrowie na materac
-Rożek
-Kocyk cienszy 2szt.
-Kocyk grubszy 1szt.
-Smoczek anatomiczny i uspokajajacy

Poduszke bym schowała głęboko do szafy a zamiast tego dała pieluszke z flaneli , pościel wystarczą 2 komplety , przydaje się potem ochraniacz na całe łózeczko bynajmniej u mnie się przydaje :tak: Rozków nie lubie ale co kto lubi mam i jest nówka :-D

Kąpanko
-wanienka + foczka
-termometr do wanienki
-reczniki 2-3 szt. z kapturkiem
-myjka
-płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło w płynie z wygodnym dozownikiem dla dzidzi

Olilatum do kąpieli na poczatek mydełko tez , myjki nie używałam bo podobno to tylko siedlisko bakteri tak samo jak wkłady z gabki do wanienek . Myłam ręką i do tej pory tak myje

Higienka/ Pielęgnacja
-Oliwka, balsam dla dzidzi
-krem do buzi
-Sudokrem
-waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka/spirytus do pępuszka 70% (są takie gotowe LEKO)
-patyczki do uszu dla dzieci
-chusteczki nawilzone
-płatki kosmetyczne do mycia buzi
-sól fizjologiczna do przemywania oczu i czyszczenia noska
-gruszka do nosa czy len aspirator
-miękka szczotka do włosów
-nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami + obcinaczki
-zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej) – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka
-termometr elektryczny do ucha do mierzenia temperatury dzidzi
-proszek i plyn do prania ubranek
-przewijak i pokrowce na przewijak
-pieluszki tetrowe i flanelowe / 15/3
-pieluszki jednorazowe new born pampers + pampersy jedynki

Waciki leko sa do bani spyrytus i gaziki . pampki i paczka huggis i spróbowac co lepsze czasami dzieci maja uczulenie na pampki . Sudokrem ale mały nie wolno go używac codzinnie to krem z mnustwem cynku i potem jak potrzeba to już nie działa . Kup zwykły nivea czy penaten w metalowej puszcze i ten na codzień .
Bephanten tez dobry już któras napisała i potwierdzam to krem na wszystko i każda mama miec powinna , ja tez nim buźkę smarowałam

Karmionko … na wszelki wypadek
-butelka avent ( plus cały zestaw do tego)
-Laktator ale nie wiem czy jest konieczny…

Butelka ale bez BPA a abent takich nie ma . lepiej kupić np. TT bo nie ma tego syfu, mleko w proszku jak ktoś już napisał :tak:

Spacerek
-Wózek gondolka/ spacerowka/fotelik samochodowy – ZAŁATWIONE J
-Poduszeczka
-Moskitera
-Folia przeciwdeszczowa

żanej poduszeczki pielucha pod głowe dziecko na poduszce powinno spac od roku dopiero

Inne
-Leżaczek
-karuzela do łóżęczka
-taka zawieszka do wózka z zabawkami
- lampka nocna
- komoda z przewijakim (nastawka)

lezaczek jeśli np, fishera nie wiem jaki chcesz to polecam te do 18 kg od razu a nie do 9

Dla siebie
-biustonosz do karmienia 2szt.
-majtki jednorazowe do szpitala 4szt.
-koszula do karmienia 3szt.
-podkłady poporodowe 2 opakowania
-wkładki laktacyjne + nakladki na sutki

Uważaj z romiarem gaci he he .. Ja kupilam jakies tam i nie mogłam ich załozyc bo były tak małe .. kiszka normalnie , chyba miałam canpola :-D

To co napisałam to oczywiście tylko moje prywatne zdanie !!

hello,
w zwiazku z tym ze nudze sie jak mops:-) zaczelam robic sobie liste wyprawkowa:-) i tutaj prosba dla doswiadczonych mam - czy cos mam wyrzucic albo cos dodac??

-Dresik 1szt.
-Skarpetki ciańkie 3pary
-Skarpetki grube 3pary

Kaftaniki się zwijają i jest z nimi trochę kłopotu... ja bym kupiła więcej bodasków i skupiłabym się na rozmiarze 62-68 (56 nie kupuj za dużo bo dzieciaczki z tego strasznie szybko wyskakują).
rajtki dorzuć- może byc jeszcze chłodnawo... w końcu kwiecień plecień, jak mówią ;-) Możesz jeszce kupić takie ciepłe łapcie na nóżki- grubsze niż skarpetka, zapinane na rzepik...

Spanko:
-Łóżeczko
-materacyk kokos-gryka
-kołderka + poduszeczka PODUSZKĘ SCHOWAJ DO SZAFY!!! Flanelka pod główkę. Mój do tej pory śpi na płasko, ale to dlatego, że lubi- poduszki nie chce, więc mu na siłe nie wciskam ;-)
-2-3 komplet pościeli ( + ochraniacz na szczebelki)
-2-3prześcieradła
-ceratka pod prześcieradełko lub pokrowie na materac a po co? jak pieluszka ma dobry rozmiar, to materacyk się nie zamoczy :-) to bardziej przydatne jak dziecko będzie odpieluchowywane w nocy... czyli za jakieś 2-3 lata.
-Rożek Mam, ale nigdy nie użyłam... kocyk był lepszy, bo mięciutki.
-Kocyk cienszy 2szt.
-Kocyk grubszy 1szt.
-Smoczek anatomiczny i uspokajajacy Na początku nie używałam. Dopiero, jak mały miał miesiąc a pożegnaliśmy smoka jak skończył 7 miesięcy.

Kąpanko
-wanienka + foczka Sama wanienka. Najlepsza podporą są ręce.
-termometr do wanienki Metroda naszych mam czyli na łokieć jest baredzo skuteczna :tak: Na początek możesz dla pewności sprawdzić temp. zwykłym elektrycznym termometrem- po co Ci dwa???
-reczniki 2-3 szt. z kapturkiem u nas sprawdziły sie zwykłe
-myjka nie- bakterie!!!
-płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło w płynie z wygodnym dozownikiem dla dzidzi krochmal- jak problemy skorne lub jeszcze lepiej- Oliatum- REWELACYJNE! Nasz mały miał atopową skórę i w stanach zaostrzonych Oliatum je świetnie łagodziło. Inne mydła przez pierwsze 4 miesiące dla nas nie istniały.

Higienka/ Pielęgnacja
-Oliwka, balsam dla dzidzi
-krem do buzi u nas świetnie sprawdzał się S.O.S. Nivei
-Sudokrem + Bephanten
-waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka/spirytus do pępuszka 70% (są takie gotowe LEKO) spirytus+ patyczek do uszka (byłam w szoku, ale położna kazała mi właśnie tym patyczkiem przemywać, bo wacik nie dotrze do wszystkich miejsc...+ gazik)
-patyczki do uszu dla dzieci
-chusteczki nawilzone na pocz. jedna paczka- sprawdź czy dziecko nie ma uczulenia
-płatki kosmetyczne do mycia buzi
-sól fizjologiczna do przemywania oczu i czyszczenia noska
-gruszka do nosa czy len aspirator aspirator
-miękka szczotka do włosów
-nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami + obcinaczki obcinaczki używa się u starszaka.
-zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej) – będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka mąka na krochmal tak. Puder- nie zasypywałam dziecku nim pupci. Lepsze jest wietrzenie pupci w stanach zapalnych lub bephanten albo sudocrem.
-termometr elektryczny do ucha do mierzenia temperatury dzidzi najlepiej mierzyło nam sie temperaturę w pupci- szybko i maluch sie nie stresował...
-proszek i plyn do prania ubranek my uzywaliśmy tylko proszku.
-przewijak i pokrowce na przewijak
-pieluszki tetrowe i flanelowe / 15/3
-pieluszki jednorazowe new born pampers + pampersy jedynki
na pocz. jedna paczka- sprawdź czy dziecko nie ma uczulenia... nasz Kuba np. mógł mieć tylko huggisa.

Karmionko … na wszelki wypadek

-butelka avent ( plus cały zestaw do tego) zestaw Tommee Tippee
-Laktator ale nie wiem czy jest konieczny… ja kupiłam dopiero jak Kuba miał 4 miesiące i szłam do pracy. Moja kumpela np. miała od początku, ale nie umiała nim odciągać, natomiast w rewelacyjnym tempie odciągała ręcznie :szok:

Spacerek
-Wózek gondolka/ spacerowka/fotelik samochodowy – ZAŁATWIONE
J
-Poduszeczka PROSZĘ NIE!!!
-Moskitera z wózkiem nie ma?
-Folia przeciwdeszczowa j.w.

Inne
-Leżaczek
-karuzela do łóżęczka
-taka zawieszka do wózka z zabawkami

- lampka nocna
- komoda z przewijakim (nastawka)

Dla siebie
-biustonosz do karmienia 2szt.
-majtki jednorazowe do szpitala 4szt. w szpitalu w którym rodziłam starsznie krzyczeli jak podczas obchodu widzieli te majty... generalnie po nacięciu lub pęknięciu najlepiej krocze wietrzyć- szybciej się goi.
-koszula do karmienia 3szt. do porodu taka co Ci jej nie szkoda- ale w niektórych szpitalach dają.
-podkłady poporodowe 2 opakowania podkłady na łóżko- na pocz. jedno opakowanie starczy. Podkłady-podpaski belli.
-wkładki laktacyjne + nakladki na sutki wkładki tak, nakładki-nie (szczególnie jeśli chcesz karmić. Przy nakładkach dziecko inaczej chwyta pierś i inaczej sssie (zdarza sie, że za płytko) i czasem trudno je 'odstawić'. Bardzo dobry jest Bephanten- tzn. smarowanie nim sutków

Mnie się jeszcze w szpitalu przydała Tantum Rosa- faktycznie przynosi ulgę.

Mnie się jeszcze w szpitalu przydała Tantum Rosa- faktycznie przynosi ulgę.

Ja laktator używałam od samego początku na 3 dobę przy nawale rewelka dla mnie myślałam ze mi piersi popękają bo młoda nie nadążała to sobie ociupinkę odciągałam dla ulgi. Potem odciągałam jak musiałam gdzieś wyjść i podawała babcia lub tatuś z butelki tomme tippie (najlepsza butla i smok pod słońcem!)
Tantum rosa w szpital bardzo pomaga, ja rozrabiałam to w wodzie mineralnej w butelce takiej od wody z tą końcówką jak bidon i po każdym siusianiu itp. polewałam sobie tym roztworem i osuszałam ręcznikiem papierowym. Przynosi ulgę.:tak:

Zakupy zakupami a mnie dziś Szanowny M.przywiózł 2 kocyki ,które miała prawie 11 lat temu dla młodego i kilka nowych tetrowych pieluszek z przed 10 lat nie mogłam uwierzyć ,że teściowa to jeszcze trzymała :tak::tak:

reklama
Zakupy zakupami a mnie dziś Szanowny M.przywiózł 2 kocyki ,które miała prawie 11 lat temu dla młodego i kilka nowych tetrowych pieluszek z przed 10 lat nie mogłam uwierzyć ,że teściowa to jeszcze trzymała :tak::tak:

Moja ciocia ma taką tetre z rolki bo kiedyś się tak kupowało i cieło i robiło z tego pieluchy . materiał ma ponad 20 lat he he chciała mi to dać ale podziękowałam więc nie tylko twoja teściowa taki chomik

Do góry