reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maluszkowe i nasze zakupy

Gosia mimo tego że mało się widywałam z Zieloną , to kilka literków tego zrobiłyśmy :-D Więc kadarkę to my znajem .
Zresztą z Aniezową też chyba jedną zrobiłyśmy między innymi trunkami :-D

Ten system mi się podoba z ikea . Tylko czy głębokość 50 to nie za mało ?
Szafa przynajmniej , bo dla mnie najlepiej jak ma 80 :-D

Zielona - a jakie ceny są u was żarcia tak z ciekawości ? Ile kosztuje chleb , litr mleka , czy paczka pieluch ? Media - prąd ( nie mylić z pradą ) itp .

reklama
"Dalajlama zapytany o to, co najbardziej zadziwia go w ludzkości odpowiedział: Człowiek, ponieważ poświęca swoje zdrowie by zarabiać pieniądze. Następnie poświęca swoje pieniądze by odzyskać zdrowie. Oprócz tego jest tak zaniepokojony swoją przyszłością, że nie cieszy się z teraźniejszości. W rezultacie nie żyje ani w teraźniejszości, ani w przyszłości. Żyje tak, jakby nigdy nie miał umrzeć, po czym umiera tak na prawdę nie żyjąc."

fajne to, cos w tym jest....

aniez - to białe łóżko super pasowałoby do reszty naszych dzieciowych mebli, ale ono ma klasyczną drabinkę, a Lena regularnie na siusianie w nocy wstaje i bałabym się, że glebę zaliczy dlatego na takie bardziej schodki patrzyłam a nie drabinkę. gosienko - przyjęłam do wiadomości i będę 3 razy czytać swoje posty zanim wrzucę. Nie chodziło mi o to by kogokolwiek urazić. Jestem bezpośrednia i tyle. Niestety czasami to może kogoś zaboleć, choć nie taki był zamysł.

Aniam mnie właśnie te 50 cm głębokości ratują :tak: bo przy 60 cm już byśmy światła nie włączyli w pokoju ;-) jak wymierzę dokładnie pokój to wam obrazek poglądowy wstawię... mam co kombinować w każdym razie

Aniam cytat Dalajlamy i inne mądre sentencje po angielsku powiesiłam na tablicy korkowej w mojej sali w liceum. Bardzo je lubię :) Często 'przyłapuję' uczniów jak sobie czytają. Wiecie, że ja chomikuję różne różności, wrzucę wam więc moje ulubione cytaty na dawno nieodkurzany wątek, o którym sama zapomniałam:zawstydzona/y: Mam nadzieję, że się wam przydadzą. Moje 'dzieciaki' bardzo lubią rozgrzewki cytatowe :)

Aniez ja wszelkie owocówki uwielbiam. Dzięki,, spróbuję. Ja polecam herbaty z rossmana, dziś mi całą paczkę wiśniowej w pracy wypili:wściekła/y:;-) bo tak im zasmakowała:tak:
King's Crown - Details zur Rossmann Qualitätsmarke

Aniam, nie wiem ile kosztuje prad ;-), bo na szczescie mamy wliczony w czynsz - a i tak nisko wychodzi - placimy za 1 bedroom (plus duzy pokoj dzienny z aneksem jadalnianym) jakies 980 miesiecznie - wszystko wliczone. Znajoma, ktora mieszka w bloku po przeciwnej stronie ulicy placi 1100 plus hydro - czyli elektrycznosc, a to srednio 200 dolarow miesiecznie - a na prad jest wszystko: ogrzewanie, podgrzewanie wody, kuchnie tez sa elektryczne... Bochenek chleba kosztuje ponad 3,5 dolara - tak chyba do 5, nie wiem bo wlasciwie nie kupuje. Dobra wedlina to okolo 20 za kilogram. Mleko... Hehe takie w woreczkach kosztuja okolo 6,5 dolara za 4 litry - choc mozna znalezc 4l za 4 dolary, a w kartonie 1,5l kosztuje okolo 3,5dolarow. 1,75 soku pomaranczowego naturalnego - w sensie, ze nie z koncentratu - i dobrej jakosci kosztuje jakies 3,5 dolara - zalezy gdzie kupic. NIe wiem ile kosztuja pieluchy;-) Plyn do prania kupuje w costco - tutejszy odpowiednik macro - wiec taniej wychodzi i nie pamietam ile kosztuje.
Obuwie w Kanadzie jest cholernie drogie, za to elektronika i auta tanie. Najnizsza krajowa w Ontario to 10,25 za godzine pracy. Sa tu sklepy - takie powiedzmy podobne do polskich "wszystko za 5pln" - tyle, ze tam sa rzeczy naprawde dobrej jakosci za niska cene. Normalnie butelka 0,3 wody w zwyklym sklepie kosztuje okolo 1,25 dolca, to tam 0,25 :tak: Do wszystkiego nalezy doliczyc 13% podatku - w zyciu nie zrozumiem dlaczego placi sie dodatkowy podatek.

Zielona dzięki , no ceny niezłe , ale i zarobki inne zupełnie :tak:
To podeślij jakieś ładne autko i ze dwa tablety :-D:-D
A swoją drogą to by się opylało jakbyś kiedyś tam przylatywała żeby przytargać tu tablet dla mnie ?

Agnieszka na stronie ikea jest program do planowania pomieszczeń z użyciem ich mebli . prosty i naprawdę fajny . Potem sobie z tego programu drukujesz listę rzeczy do kupienia i z tym dylasz do sklepu . Naprawdę pomocne cudo i lista już z cenami oczywiście jest , co też pomaga uniknąć niespodzianki przy kasie .
Ja tak swoją sypialnię rozkminiałam i dokładnie potem ją z kartki kupiłam .

Ostatnia edycja:
Aniam, a tu masz strone do jednego ze sklepow z elektronika Android Tablet: Shop for Android Tablets - Best Buy Canada Nie wiem jakie sa ceny w PL, ale mozliwe, ze tak:tak:

Co do zarobkow, to wcale nie jest tak rozowo. Ja pracuja part time - czasem 20h w tygodniu, czasem 30. Przez ostatnie 3 tygodnie zarobilam jakies 700, mozliwe, ze w tym tyg. zarobie kolejne 200, choc roznie moze byc (niby mialam miec ciezki tydzien, a okazalo sie, ze wcale nie). Pracujac na caly etat moze zarabialabym 1600 miesiecznie/40h tydzien pracy, wiec to zadne pieniadze. podatki sa tu kosmicznie wysokie - malzon z racji wysokosci zarobkow placi jakies 30% podatku, wiec do domu niewiele przynosi:baffled: Dobrze, ze jego pracodawca placi prywatne ubezp. zdrowotne - dzieki temu za jakies tam krople antybakteryjne do ucha zaplacil 4 dolary zamiast 40... Za dwa bilety miesieczne placimy 200, gdybysmy mieli auto, to ubezpieczenie plus paliwo wyniosloby nas jakies 600, moze 500 przy oszczednej jezdzie.

Wlasnie wrocilam z polskiego sklepu (ceny wcale nie sa wywindowane), kupilam 3 rogaliki, ogorki konserwowe, chleb krojony (11kromek) jakis niemiecki, syrop malinowy paola czy jakos tak, czekolade milke jogurtowa mala i wydalam 19 dolcow. Mialam chec na kefir, ale stwierdzilam ze 4,5 za litr to stanowczo za duzo. Kilo twarogu kosztuje jakies 15 dolcow, plus tax oczywiscie.

Tutaj zyje sie dobrze, bezpiecznie, ale zeby latwo to nie powiem. O oszczedzaniu nie ma mowy, chyba ze kosztem wszelkich przyjemnosci. Sa ludzie, ktorzy zarabiaja nawet 90 dolcow za godzine, ale sa oni wysoce wykwalifikowani i posiadaja wieloletnie doswiadczenie kanadyjskie - nie kanadyjskie nie ma znaczenia.

Dzięki Aniam właśnie wczoraj wieczorem wyczaiłam ten program i dzisiaj go będę obłaskawiać bo meble mi się szalenie podobają a i J. patrzy na nie przychylnym okiem :-)

reklama
Zielona u nas też już tablety nie takie drogie . Z tego co rzuciłam okiem , to nie ma jakiś różnic ogromnych :tak:
Sok paola chyba raczej nasz niż niemiecki . Chyba że tam też go robią gdzieś :tak:

Do góry