reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

Dla mnie te dwie informacje są sprzeczne-należy karmić tylko i wyłącznie piersią do końca 6 miesiąca i nie wprowadzać żadnych pokarmów, a druga od 4 miesiąca dodawać do zupki gluten (przecież zupki można podawać dopiero od 6 miesiąca):baffled: To jaka w końcu jest prawda?:confused:

'podawanie niewielkich dawek glutenu jako dodatku do posiłku - 2-3 g produktu glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki) - po 4. miesiącu niemowlęta karmione piersią "

Jest napisane np. do zupki,ale wiadomo niekoniecznie.Jak ktos decyduje sie karmic tylko i wyłącznie piersia,to daje kaszke na swoim mleku na łyżeczce np.Tak dawałam synkowi.stałe pokarmy wprowadzałam w szóstym miesiącu.

reklama
fiufiu ile mleka przyrządzasz na jedno karmieniei ile kleiku dodajesz? ja pod naporem męża dziś podałam kleik ale mały przy drugim karmieniu i tak długo nie wytrzymal, jak zawsze godz przespał. więc mąż stwierdził że musimy wiecej kleiku dodawać. ja mam straszne obawy co do tego sposobu karmienia. Ale faktycznie w dzień to mój maluszek mało sypia, wg mnie taki już jest. A zjada mi teraz 140-160 ml.

Witam Mamuski, ja mam pytanie do mam karmiacych modyfikowanym bo czytam tak ostatnie strony i kurcze co z tym glutenem??? no ja nie wiem o co chodzi kuna no!!!! dlaczego zageszczacie ? jaki byl powod wybaczcie to pytanie ale naprawde nie mam pojecia o co tu biega:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Napisze tak moj terrorysta pije mleko aptamil pre ( Riba ty pewnie wiesz jakie to jest :sorry2:) pije 5 razy na dobe po 170 ml co 4 godziny o stalych i tych samych godzinach ( 150 wody , 5 lyzek mleka = 170 ml) i ja robie wg tabeli na pudelku mlody konczy w niedziele 3 miesiace i teoretycznie powinien wg tabeli wypijac 200 ml (180 wody , 6 lyzek mlika = 200 ml 4-5 razy na dobe) pare razy zrobilam mu juz te 200 ml ale on i tak swoje 170 ml wytutkal i nie chcial wiecej , przybiera na wadze ok bylismy osatnio u lekarza i powiedzial ze jest ok nic nie mowil o zageszczaniu:baffled: a jesli chodzi o spanie no to terrorysta w dzien nie spi prawie wcale :sorry2:moze 1 - 1,5 godzinki w poludnie ale za to o godzinie 19 wieczorkiem po kapieli pijemy mleczko , bekamy sobie nawet i 5 razy nam sie beknie i idziemy lulu ( to juz nasz taki rytm ;-)mamusia z tatusiem wieczorki chca miec dla siebie:zawstydzona/y:) i najpozniej o godzinie 20 jestesmy juz w lozeczku i sobie smacznie spimy pozniej budzimy sie na mleczko tak okolo 3 - 4 w nocy i pozniej znowu lulu tak do 7-8 rano takze chyba nie jest zle. Kurcze i tak sie teraz zastanawiam no bo jesli patrzec na tabele na pudle mliczka to je ze tak sie wyraze "tabelkowo" :sorry2: no ale moze faktycznie zageszczac to mliko??? o matko teraz mam dylemat:baffled: ymmm....

Przyglądając się dyskusji o glutenie , mam pytanie "Czy Waszym pociechom też tak w kiszkach burczy po jedzeniu?"
Mojej tak,czasem przed,a czasem po jedzeniu.
Witam Mamuski, ja mam pytanie do mam karmiacych modyfikowanym bo czytam tak ostatnie strony i kurcze co z tym glutenem??? no ja nie wiem o co chodzi kuna no!!!! dlaczego zageszczacie ? jaki byl powod wybaczcie to pytanie ale naprawde nie mam pojecia o co tu biega:zawstydzona/y::zawstydzona/y:
.
Ekspozycje na gluten wprowadza sie ,by zapobiec ewentualnej chorobie trzewnej,celiakii.dzieci na modyfikowanym po skończonym piatym miesiącu 2-3 gramy kaszki mannej.Po skonczonym 6 miesiacu 6 gram.I tyle.

z tym glutenem to taka zadyma bo jeszcze 2 lata temu podawano pierwszy gluten po roku. spokojnie, ja też się niedawno dowiedziałam.

Lea, jeżeli mały dobrze przybiera, nie ulewa mleczkiem na wszystkie strony i ładnie przesypia nocki to po co kombinować ? Znajoma zagęszcza mleko bo jej synek ulewał i stękał co 2 godziny o butlę. W nocy to samo. Od kiedy dostaje gęstsze mleko jest ok. Jeżeli nie masz takiego problemu tzn że małemu pasuje takie melczko. A o te 3o ml się nie przejmuj. Widocznie te 170 ml wystarczy.

Lea - wiem jakie to mleczko kochana :) my dajemy tez Milupe ale nie Aptamil zylko Milumil HA 1, Pre dawalismy na poczatku. co do zageszczania to wlasnie dlatego aby nie ulewal. nasz tez dostawal, ale tylko kilka dni, bo przez to kupki nie mogl zrobic. ale Wasz to naprawde, tak jak na pudelku - super. nasz je roznie, czasami co 3 godz i tylko 130 ml. i nie bede patrzec na to co jest na pudelku, ze teraz powinnam juz 200. bede dawac tyle ile bedzie chcial. i zazdroszcze tej 1 pobudki w nocy - nasz czasami nawet 3 razy.
co do tego glutenu, to tez pierwsze slysze, zapytam mojego lekarza i poloznej. zobacze co mi powiedza

reklama
co do glutenu, to ja sie nie znam i powiem szczerze- w dupie to mam- bede kierowala sie wlasnym rozumem i tym co mi rozum podpowie,bo oszalec mozna od tych dyskusji.

urszulko- u mnie wyglada to tak,ze do malego rondelka z pewna iloscia wody- na oko- dodaje dwie plaskie miarki(od mleka mod) zwykłego kleiku. wychodzi z tego rzadka papaja,ktora starcza mi na 3 dolewki do mleczka. moj lulek pije 120ml mleczka max. probowalam dawac mu 150 ml ale za diabla mu sie to nie miesci wiec je co 2,5 3h swoja porcje. mam problem z regulacja jego karmienia,bo ciagle ejestesmy w trasie- najgorsze sa poranki. po poludniu zawsze chce jesc miedzy 13-14 potem 17-18 i na koncu 22:00 po kapieli. tego kleiku nie jest za duzo w mleczku troche zageszcza ale niewiele,bo jak dodawalam tego wiecej,to sie smoczek co 5 sec zapychal wiec nie mialo to sensu- ale powiem ci tak- poprobuj dodawac wg wlasnego uznania tego kleiku,bo moze masz inne smoczki to u ciebie inaczej to wyglada. no i jak piszesz moze byc tak,ze masz szkraba dziennego,co sie lubi bawic :)

Do góry