reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Małe ssaki - czyli wszystko o karmieniu piersią lub butelką:)

Ja planuję karmić o ile mleczka starczy to do roku ;) Myślałam, że nie dam rady długo karmić jednocześnie studiując dziennie, ale na indywidualnej organizacji studiów zajęcia mam dwa razy w tygodniu. Zobaczymy jak będzie w następnym semestrze. A inne pokarmy zamierzam wprowadzić najwcześniej od 5 miesiąca.

reklama
Ja chce i zycze sobie karmienie do roku potem powoli odstawiac jak starsza..(skończyłam karmic w 15 miesiacu)
a co do innych pokarmow..jest jeszcze czas... min. 5 miesiecy na moim milku a potem powoli cos ...od marchewki zaczynajac

Mamy karmiace piersia dajecie glutem po 4 miesiacu tzn.. ten "zastrzyk"?

ja słyszałam, że pierwszą porcję glutenu podać najlepiej po ukończeniu 5 a nawet 6 msc. (w 4 miesiacy jeżeli planuje się odstawić od piersi po 6 miesiacu). Ja mam zamiar zrobic troszkę kaszki na moim mleku i dać małemu 2-3 łyżeczki maksymalnie.

madziujka ja nie daje glutenu.a trzeba to dawac? i po co w ogole? bo ja o tym nawet nie slyszalam .

ja tez nie bardzo wiem o co chodzi??

tu chodzi o zapobieganiu ewentualnej chorobie trzewnej - celiakii.
Ekspozycję przeprowadza się po 4. i po. 5. miesiącu

Etap I - podawanie niewielkich dawek glutenu jako dodatku do posiłku - 2-3 g produktu glutenowego (np. kaszki manny) na 100 ml posiłku (np. zupki) - po 4. miesiącu niemowlęta karmione piersią i po. 5. miesiącu niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym

Etap II - po 6. miesiącu życia (niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym - zwiększenie ilości glutenu - 6 g produktu glutenowego na 100 ml zupki. Niemowlęta karmione piersią po dwumiesięcznym, pełnym okresie ekspozycji mogą otrzymywać gluten bez ograniczeń).

Etap III - po 9. miesiącu życia - gluten może być podany bez ograniczeń.

Ważna zasada - ekspozycja na gluten powinna trwać pełne 2 miesiące od chwili wprowadzenia.
Wprowadzenie glutenu, Karmienie > Wprowadzenie glutenu

HEh, a ja slyszalam, ze wszelkie dodatkowe posilki, u dzieci karmonych sztucznie podaje sie po 4 miesiacu a w przypadku karmieia piersia to po 5 miesiacu. To samo tyczy sie glutenu. No i kto ma racje?

koralowa, również słyszałam podobnie.
WHO zaleca urozmaicanie posiłków piersiowym dzieciom po 6m-cu, do szóstego tylko i wyłącznie cycek wystarczy.

reklama
Dla mnie te dwie informacje są sprzeczne-należy karmić tylko i wyłącznie piersią do końca 6 miesiąca i nie wprowadzać żadnych pokarmów, a druga od 4 miesiąca dodawać do zupki gluten (przecież zupki można podawać dopiero od 6 miesiąca):baffled: To jaka w końcu jest prawda?:confused:

Do góry