reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mała różnica wieku między rodzeństwem.

mmmm.

Fanka BB :)
Witam, chciałam zapytać mam, u których różnica wieku między dziećmi wynosi ok 2 lata jak wygląda codziennie funkcjonowanie? Nie oczekuję lukru, ale chętnie poczytam również historie ku pokrzepieniu serc 😉 Między moimi dziećmi będzie 2 lata i 2 miesiące różnicy - obawiam się, że nie damy sobie rady. No i mam wyrzuty sumienia, że zabiorę starszemu synowi część dzieciństwa 😞

reklama
A dlaczego miałabyś odbierać dziecku dzieciństwo? Masz 2 kolana, jedno dla jednego dziecka, drugie dla drugiego. Trzeba nauczyć siebie i dzieci dzielenia 😉. Moje dzieci mają różnice 10,5 miesiąca i szereg rehabilitacji. Myślałam, że mus pracy z dziećmi odbierze im dzieciństwo, ale tak sie nie stało. Wprost przeciwnie. Moje dzieci w 3 lata robiły tyle rzeczy, co ja przez pół swojego życia nie zrobiłam. Dużo zależy od ciebie, organizacji, podejscia. Wszystko do ogarnięcia. Może nie jest najłatwie i sama nie wybrałabym tak małej różnicy wieku. Jednak z perspektywy patrząc, dzieci mają 6 lat (są z jednego roku) to najlepsze, co mogło mnie spotkac

U nas jest 2 lata i 8 miesięcy. Bywa ciekawie. Wojny są codziennie-wiadomo o byle co 😂 No ale jedno za drugim jest bardzo. Starszy syn jest bardzo odpowiedzialny. Poucza często siostrę , że tego i tamtego nie może, albo że za dużo słodyczy już jadła 😂 Czasami to śmiesznie wygląda. Dziś mają 6 i 4 lata. Na przełomie grudnia i stycznia czeka ich rewolucja, bo kolejne rodzeństwo w drodze i oboje się cieszą bardzo 😃 Syn bardzo szybko zaakceptował siostrę, nie było wielkiej zazdrości itp. Najgorzej jest chyba jak się kłócą o zabawki, albo kto za mało sprząta zabawki. Nie wspomnę o szykowaniu do przedszkola bo to już wyższa szkoła jazdy nieraz.

Heja. Ja na świeżo w temacie. Syn ma 2 lata i 5 miesięcy, córka 4 miesiące. Szczerze? Jestem bardziej zorganizowana niż jak było jedno dziecko :p wiadomo, że jeszcze się razem nie bawią, ale mam nadzieję że będą. Synek chętnie podchodzi do siostry i ją głaszcze i caluje. Pokazuje gdzie jest siostra. Cudnie się wtedy na nich patrzy. Oczywiście są chwilę że nie wiem którego najpier utulić jak oboje płaczą, ale dajemy radę. Bunt dwulatka tez daje k sobie znać więc siedzę trochę jak na tykającej bombie xD ale poza atakami złości jest super ;)

Heja. Ja na świeżo w temacie. Syn ma 2 lata i 5 miesięcy, córka 4 miesiące. Szczerze? Jestem bardziej zorganizowana niż jak było jedno dziecko :p wiadomo, że jeszcze się razem nie bawią, ale mam nadzieję że będą. Synek chętnie podchodzi do siostry i ją głaszcze i caluje. Pokazuje gdzie jest siostra. Cudnie się wtedy na nich patrzy. Oczywiście są chwilę że nie wiem którego najpier utulić jak oboje płaczą, ale dajemy radę. Bunt dwulatka tez daje k sobie znać więc siedzę trochę jak na tykającej bombie xD ale poza atakami złości jest super ;)
A jak rozlaka na czas pobytu w szpitalu? Ta kwestia mnie najbardziej stresuje :(

Dać radę sobie dasz. Wnioskuję z tego że piszesz o tym na forum,martwisz się, więc podchodzisz do sprawy poważnie. Też się tego obawiałam,tego zabrania dzieciństwa. I trochę tak jest że dziecko przestaje być jedynakiem więc coś traci -absolutną uwagę rodziców i taki spokój w domu;) Ale też coś zyskuje -druga osobę obok,być może przyjaciela na całe życie być może nie bo z tym to różnie bywa;) ale napewno doskonały trening społeczny. Ja tak czekałam jak Ty mówisz,zaszłam w ciąży tak żeby córka miała 3 lata,miała mnie przez ten pierwszy czas,żeby poszła do przedszkola gdy urodzi się drugie dziecko,żeby dzięki temu była mniej zazdrosna etc No generalnie plan na medal;) I wtedy okazało się że jestem w ciąży bliźniaczej no i różnicaiedzy nimi? 13 minut... I każde potrzebowalo i potrzebuje dużo uwagi utulenia kochania i tysiąca rzeczy do zrobienia wokół niego. Myślę że moje dzieci napewno coś stracily,napewno muszą bardziej walczyć o uwagę no cudów nie ma;) Ale są za to takie powiem Ci fajne:) W sensie mają świadomość że nie są pępkiem świat że są inni ludzi i moje młodsze córki są np dość mocno wyluzowane i zabawowe;) I bardzo lubiane przez inne dzieci. Tak więc zawsze coś za coś. A co Tobie mogłabym doradzić to pomyśleć kto mógłby być dla Ciebie wsparciem w natłoku obowiązków. Żebyś dała radę -ale bez niepotrzebnej traumy;)

Witam, chciałam zapytać mam, u których różnica wieku między dziećmi wynosi ok 2 lata jak wygląda codziennie funkcjonowanie? Nie oczekuję lukru, ale chętnie poczytam również historie ku pokrzepieniu serc 😉 Między moimi dziećmi będzie 2 lata i 2 miesiące różnicy - obawiam się, że nie damy sobie rady. No i mam wyrzuty sumienia, że zabiorę starszemu synowi część dzieciństwa 😞
My namy póki co 3 dzieci, w odstępach mniej więcej co 2 lata.
Między 1 i 2 - 2 lata i 4 miesiące. Fajna róznica. Starszy był odpieluchowany, oczywiście biją się z siostrą i uwielbiają jednocześnie 😉 nie korzystał już z wózka.
Między 2 i 3 - 1,5 roku różnicy. Tutaj było najciężej, bo nie raz młodsza była na cycu, a starsza do przewinięcia. Jeździły w podwójnym wózku na drzemki, które czasem udawało się zgrać😅 wydają się mieć dobrą relację, młodsza teraz będzie miała 2 lata.
Między 3 i 4 będą równo 2 lata różnicy i tutaj zobaczymy jak będzie 😅

To ja napiszę z perspektywy mamy z jednym dzieckiem i w trakcie starań o drugie ;) Synek ma niecałe 2,5 roku i chociaż chcieliśmy mniejszą różnice (ok 2 lat) to cieszę się, że tak się nie stało. W niektórych sytuacjach myślę sobie, jakby to było z drugim małym bobasem i hmm... W dzień jakoś byśmy sobie poradzili, ale ja się najbardziej obawiałam i obawiam kwestii snu. Mój syn dopiero od niedawna śpi w swoim pokoju (i to też nie całą noc, bo jak się budzi to często bierzemy go do siebie, czasami o 4, czasami już o 1) i jeszcze miesiąc temu usypianie zajmowało nam 1,5h a pobudki mieliśmy regularnie o 5. Więc z drugim maluchem bym się wykończyła. Jeżeli Twoje pierwsze dziecko śpi całkiem ok, to myślę, że spokojnie dasz radę :) wiadomo, że raczej łatwo nie będzie, ale masz już jakies doświadczenie, a taki dwulatek jest już na tyle kumaty, że można go angażować w pomoc nad maluchem

reklama
U nas różnica 1,5 roku. Obecnie córka 2 lata i 4 miesiące oraz bliźniaczki 10 miesięcy. Ile ja się nasłuchałam że mamy przechlapane to szkoda gadać. Początki były dość cieżkie, ale teraz jest całkiem fajnie. Starsza bardzo nas zaskoczyła, nie byla jakoś bardzo zazdrosna, chciała bardzo pomagać. A teraz już się nawet fajnie bawić zaczynają razem. Małe takie wpatrzone w starszą siostrę, wszędzie za nią raczkują.

Do góry