reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majówki 2014

Ja mam tak, jak niektóre pisały, czyli napady wilczego apetytu. Siedzę, siedzę...aż tu nagle: muszę coś zjeść !!! Natychmiast !!! Idę do kuchni a tam - nie ma niczego, co by mi podpasowało... :((( to straszne!!! Teraz np. miałam taki napad. Wczoraj mąż przywiózł od swojej babci pełno jedzenia, schabiki, kurczak gotowany, buraczki, barszczyk czerwony.... Oczywiście otworzyłam lodówke i wpitalałam na zimno te buraki !!! Potem popiłam podgrzanym barszczem i koniec. Codziennie mam ochotę na co innego ale ewidentnie jem mniej mięsa. Skubnę troszkę i koniec.

Chyba wracam do łóżka, dzisiaj pobolewa brzuszek :(
Do 7 tc miałam też normalną temperaturę ciała 36,6 a od kilku dni mam 37 a dzisiaj 37,2, chyba mnie coś bierze....:baffled:

Ostatnia edycja:
reklama
Ptysia a co w przypadku jak wczseniej nie pracowalas i np w ciazy przepracowalas miesiac, dwa moze trzy to co wtedy? skad wezma srednia?? chyba wylicza na podstawie tej umowy,ktora mialas teraz mimo ,ze nie byl to przepracowany rok?? hm? czy zle mysle?

wtedy liczymy średnią z tych miesięcy w których pracowałaś :) nie uśredniamy do całego roku... tylko trzeba uważać, bo ZUS zwraca uwagę na zatrudnianie kobiet w ciąży, które zaraz potem szybko idą na L4, i może odmówić wypłaty chorobowego... dlatego dobrze jest wtedy trochę popracować, jeśli zatrudniono Cię jak już byłaś w ciąży...

ZUS nigdy nie wylicza nic z umowy, bo nigdy umowa o pracę nie jest pokazywana w ZUSie. ZUS widzi tylko jakie składki są odprowadzane za poszczególnych pracowników...

Ostatnia edycja:
Dziewczyny przepraszam, ale nie mam dzisiaj ochoty nic pisać, ale pamiętam o Was czuje się bardzo źle psychicznie. Jutro mam wizyte i jakoś mysli mnie złe nachodzą przeczucie. Moje piersi zaczynaja maleć już nie sa tak nabrzmiałe jak były dzisiaj poczułam sie lepiej,że mogę jeść wszystko tak było też rok temu to samo tez tak nagle jedengo dnia poczułam sie lepiej. Sorki za smęcenie, ale tutaj nic nie pomoże teraz w sensi dotyczące objawów wydaje mi sie, że w zdrowej ciązy nie znikają. Co jedynie pozostało to to że jak je ucisne w niektórych miejsacach odczuwam ból.

Perełko... tak sobie myślę, może rób betę co jakiś czas między wizytami, żebyś widziała, że przyrasta i była spokojniejsza... nie wiem co Ci doradzić... spróbuj się czymś zająć, żeby nie myśleć ciągle o ciąży...

Trzymaj się, całuję i ściskam... :*

Perełka ja myślę, że Nadzieja ma rację- może systematyczne robienie bety trochę by Cie uspokoiło ?
Wchodziłam zerknąć na Wasze usg i widziałam Perełka że chodzisz do dr Rożnowskiego... Więc możliwe że jestes z tego miasta co ja , albo mieszkasz gdzieś w pobliżu;);-)

no ja teraz mam umowe na pol etatu - to jak dostane na caly z wyzsza pensja to nie bedzie wyliczana srednia z ostatnieg roku? tylko z tych miesiecy na nowa umowe?

no ja teraz mam umowe na pol etatu - to jak dostane na caly z wyzsza pensja to nie bedzie wyliczana srednia z ostatnieg roku? tylko z tych miesiecy na nowa umowe?

Musisz przepracować pełny miesiąc na umowę na cały etat i możesz iść na L4. Przez cały okres chorobowego będziesz dostawała co miesiąc tyle, ile za ten jeden miesiąc przepracowany na cały etat ;) taka luka w prawie... a na macierzyńskim w zależności na jaki pójdziesz: jeśli na podstawowy i dodatkowy tylko to dalej tę samą kwotę, a jeśli chcesz wziąć też urlop rodzicielski, to albo przez cały rok 80% co miesiąc, albo przez pół roku 100%, a przez pozostałą część 60%...

w razie pytań, służę pomocą ;)

reklama
ja ni z gruchy ni z pitruchy pisalyscie o tsh nie dopatrywalam sie nieczego bo stwierdzilam ze problem mnie nie dotyczy niestety zrobilam dzis badania i wyszlo mi 4 z groszem norma 2,5 wiem ze niektore z was maja wiedze i problem, mam sie martwic?

Do góry