reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

10 maja z om natomiast jak patrzę na badanie 1 prenatalne to mam z badań 12 mają a z 3 prenatalnego i 2 pren mam 14 maja

To myślę że tak jak napisała @MDNMO - z OM :)
Ewentualnie jeśli jedziesz osobiście na wizytę kwalifikującą to możesz przedstawić lekarzowi (bo domyślam się że właśnie on będzie ją prowadził) jak wyglądają u Ciebie terminy :)

reklama
Owszem, Salve :)
W aktualnym czasie można taką rozmowę odbyć telefonicznie (ale tylko w przypadku porodu naturalnego). Drukujesz ankietę z ich strony, wypełniasz i możesz przesłać skanem albo mms'em wypełnioną.
Pani przez telefon wypytała mnie o wszystkie leki jakie przyjmuję, czy były pobyty w szpitalu, kiedy i z jakiej przyczyny. Kto mnie prowadzi, która ciąża, który poród i czy są jakieś komplikacje zdrowotne (u mnie np nadżerka, pessar). Pytała o termin porodu (i tu miałam zonk bo długi czas nie wiedziałam którym terminem się sugerować, kazała skonsultować z gin i w dniu porodu zadzwonić najpierw na oddział i powiedzieć że jestem w terminie). Powiedziała że jeśli moja gin stwierdzi że jest wskazanie do cc to mam zadzwonić i im to powiedzieć.
Na sam koniec wyjaśniła kiedy mam się zgłosić, żeby najpierw zadzwonić, zabrać ze sobą wyprawkę dla mnie i malca, plan porodu, wszystkie dokumenty (usg, badania, wypisy ze szpitala, skierowanie- jeśli jest itd). Żeby zapoznać się jeszcze dodatkowo raz jeszcze z "vadamecum pacjentki- poród".
Kiedy zapytałam czy może być sytuacja że np nie będzie miejsc i mnie nie przyjmą, to odpowiedziała że aktualnie przekierowują pacjentów do innych placówek Salve by skupić się na porodach (tak w skrócie).
Myślę że gdybym zdecydowała się na cc to musiałabym jechać co nie widzi mi się z trzech powodów- aktualna sytuacja, moja sytuacja leżąca i fakt że nie jestem zmotoryzowana 🙈

Myślę że jeśli nie było problemów w ciąży to nie odmówią :).
Nie pamiętam który stopień referencyjności ma Medeor i jakie masz wskazania odnośnie porodu :)
Moja Kuzynka rodziła w medeorze i chwaliła sobie opiekę, ale ona miała bezproblemowy poród w terminie. Ja odpuściłam Medeor bo u mnie ciągle coś i z Łodzi zostaje mi najpewniejsza Matka Polka (gdzie za chiny pańskie nie chcę jechać 🤦‍♀️), Madurowicz (mają trójkę referencyjności ale też jakoś mi się nie widzi- już leżałam) i Rydygier (ma dwójkę jak Salve więc jeśli nie uda mi się dostać do Salve to chyba tam pojadę) bo prywatnie szukać na biegu szpitala nie bardzo mi się widzi 🤦‍♀️
A o co chodzi z tym stopniem referencyjnosci ? 🤔 poród naturalny id okulisty również pozwolenie

A o co chodzi z tym stopniem referencyjnosci ? 🤔

Stopnie referencyjności dotyczą np sytuacji w jakim czasie urodzisz maluszka oraz różnych patologii ciąży i ciężkich sytuacji z maluszkiem. Są trzy. Im wyższy stopień tym bardziej złożona opieka nad pacjentką i noworodkiem :) chodzi o wykwalifikowanie personelu, czy w szpitalu jest odpowiedni sprzęt itd. Do trójki trafiają gdy ciąża jest mocno powikłana, występują duże patologie (ale też i normalne porody są tam przyjmowane). Dwójka przyjmuje porody chyba od 32 tc a jedynka od 35-37 bez powikłań- to tak w mega skrócie :)

Spójrz sobie w ten artykuł:

A o co chodzi z tym stopniem referencyjnosci ? 🤔 poród naturalny id okulisty również pozwolenie

Jeśli chodzi o okulistę to nie mam bladego pojęcia 🙈 ja mam wadę wzroku ale moja gin nic mi nie wspomniała o tym czy mam iść do okulisty czy nie...
Zresztą nie noszę okularów bo i tak mam już za słabe, ale wada nie jest też silna i astygmatyzm też niewielki...
Teraz za to dałaś mi mocno do myślenia 🤔

10 maja z om natomiast jak patrzę na badanie 1 prenatalne to mam z badań 12 mają a z 3 prenatalnego i 2 pren mam 14 maja

To trzymaj się terminu z OM, bo rozbieżność jest mała. Wręcz bez większego znaczenia.
U mnie rozbieżność jest 9 dni, ale to dlatego, ze licząc regułą Naegelego cykle liczy się jako 28-dniowe, a moje są krótsze. Lekarze zalecają korygować PTP do wyniku z USG (wykonanego do 12 tc) jeśli rozbieżność terminów jest właśnie pow. 5 dni.

Jeśli chodzi o okulistę to nie mam bladego pojęcia 🙈 ja mam wadę wzroku ale moja gin nic mi nie wspomniała o tym czy mam iść do okulisty czy nie...
Zresztą nie noszę okularów bo i tak mam już za słabe, ale wada nie jest też silna i astygmatyzm też niewielki...
Teraz za to dałaś mi mocno do myślenia 🤔
Ja chodzę w okularach na stałe i wadę mam na obu -2.5 bardziej to chodzi o ciśnienie w oku itp. ja poszłam bo moja ginekolog kazała mi iść i sprawdzić

reklama
Do góry