reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majóweczki 2020

10 maja z om natomiast jak patrzę na badanie 1 prenatalne to mam z badań 12 mają a z 3 prenatalnego i 2 pren mam 14 maja

To myślę że tak jak napisała @MDNMO - z OM :)
Ewentualnie jeśli jedziesz osobiście na wizytę kwalifikującą to możesz przedstawić lekarzowi (bo domyślam się że właśnie on będzie ją prowadził) jak wyglądają u Ciebie terminy :)

reklama
Owszem, Salve :)
W aktualnym czasie można taką rozmowę odbyć telefonicznie (ale tylko w przypadku porodu naturalnego). Drukujesz ankietę z ich strony, wypełniasz i możesz przesłać skanem albo mms'em wypełnioną.
Pani przez telefon wypytała mnie o wszystkie leki jakie przyjmuję, czy były pobyty w szpitalu, kiedy i z jakiej przyczyny. Kto mnie prowadzi, która ciąża, który poród i czy są jakieś komplikacje zdrowotne (u mnie np nadżerka, pessar). Pytała o termin porodu (i tu miałam zonk bo długi czas nie wiedziałam którym terminem się sugerować, kazała skonsultować z gin i w dniu porodu zadzwonić najpierw na oddział i powiedzieć że jestem w terminie). Powiedziała że jeśli moja gin stwierdzi że jest wskazanie do cc to mam zadzwonić i im to powiedzieć.
Na sam koniec wyjaśniła kiedy mam się zgłosić, żeby najpierw zadzwonić, zabrać ze sobą wyprawkę dla mnie i malca, plan porodu, wszystkie dokumenty (usg, badania, wypisy ze szpitala, skierowanie- jeśli jest itd). Żeby zapoznać się jeszcze dodatkowo raz jeszcze z "vadamecum pacjentki- poród".
Kiedy zapytałam czy może być sytuacja że np nie będzie miejsc i mnie nie przyjmą, to odpowiedziała że aktualnie przekierowują pacjentów do innych placówek Salve by skupić się na porodach (tak w skrócie).
Myślę że gdybym zdecydowała się na cc to musiałabym jechać co nie widzi mi się z trzech powodów- aktualna sytuacja, moja sytuacja leżąca i fakt że nie jestem zmotoryzowana 🙈

Myślę że jeśli nie było problemów w ciąży to nie odmówią :).
Nie pamiętam który stopień referencyjności ma Medeor i jakie masz wskazania odnośnie porodu :)
Moja Kuzynka rodziła w medeorze i chwaliła sobie opiekę, ale ona miała bezproblemowy poród w terminie. Ja odpuściłam Medeor bo u mnie ciągle coś i z Łodzi zostaje mi najpewniejsza Matka Polka (gdzie za chiny pańskie nie chcę jechać 🤦‍♀️), Madurowicz (mają trójkę referencyjności ale też jakoś mi się nie widzi- już leżałam) i Rydygier (ma dwójkę jak Salve więc jeśli nie uda mi się dostać do Salve to chyba tam pojadę) bo prywatnie szukać na biegu szpitala nie bardzo mi się widzi 🤦‍♀️
A o co chodzi z tym stopniem referencyjnosci ? 🤔 poród naturalny id okulisty również pozwolenie

A o co chodzi z tym stopniem referencyjnosci ? 🤔

Stopnie referencyjności dotyczą np sytuacji w jakim czasie urodzisz maluszka oraz różnych patologii ciąży i ciężkich sytuacji z maluszkiem. Są trzy. Im wyższy stopień tym bardziej złożona opieka nad pacjentką i noworodkiem :) chodzi o wykwalifikowanie personelu, czy w szpitalu jest odpowiedni sprzęt itd. Do trójki trafiają gdy ciąża jest mocno powikłana, występują duże patologie (ale też i normalne porody są tam przyjmowane). Dwójka przyjmuje porody chyba od 32 tc a jedynka od 35-37 bez powikłań- to tak w mega skrócie :)

Spójrz sobie w ten artykuł:

A o co chodzi z tym stopniem referencyjnosci ? 🤔 poród naturalny id okulisty również pozwolenie

Jeśli chodzi o okulistę to nie mam bladego pojęcia 🙈 ja mam wadę wzroku ale moja gin nic mi nie wspomniała o tym czy mam iść do okulisty czy nie...
Zresztą nie noszę okularów bo i tak mam już za słabe, ale wada nie jest też silna i astygmatyzm też niewielki...
Teraz za to dałaś mi mocno do myślenia 🤔

10 maja z om natomiast jak patrzę na badanie 1 prenatalne to mam z badań 12 mają a z 3 prenatalnego i 2 pren mam 14 maja

To trzymaj się terminu z OM, bo rozbieżność jest mała. Wręcz bez większego znaczenia.
U mnie rozbieżność jest 9 dni, ale to dlatego, ze licząc regułą Naegelego cykle liczy się jako 28-dniowe, a moje są krótsze. Lekarze zalecają korygować PTP do wyniku z USG (wykonanego do 12 tc) jeśli rozbieżność terminów jest właśnie pow. 5 dni.

Jeśli chodzi o okulistę to nie mam bladego pojęcia 🙈 ja mam wadę wzroku ale moja gin nic mi nie wspomniała o tym czy mam iść do okulisty czy nie...
Zresztą nie noszę okularów bo i tak mam już za słabe, ale wada nie jest też silna i astygmatyzm też niewielki...
Teraz za to dałaś mi mocno do myślenia 🤔
Ja chodzę w okularach na stałe i wadę mam na obu -2.5 bardziej to chodzi o ciśnienie w oku itp. ja poszłam bo moja ginekolog kazała mi iść i sprawdzić

reklama
Do góry