reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majóweczki 2020

reklama
Dziewczyny, te co brały regularnie magnez 3x1, bierzecie go dalej w takich ilosciach?

Do tej pory biorę 3x dziennie :) dzisiaj 33+3 :)
I raczej w moim przypadku będę brała do samego końca 🙈

Biorę 2x1 ,brzuch jakoś przestal mi sie stawiac ostatnio to zmniejszyłam. Czasami zapominam ale mam jeszcze w witaminach magnez. A witaminy dalej bierzecie ?

Vita-Miner prenatal + DHA. Póki gin nie każe przestać brać, będę brała regularnie :)

Do tej pory biorę 3x dziennie :) dzisiaj 33+3 :)
I raczej w moim przypadku będę brała do samego końca 🙈

Vita-Miner prenatal + DHA. Póki gin nie każe przestać brać, będę brała regularnie :)

Ja aktualnie biorę Femibion 2 plus DHA od 12 tc, wczesniej Femibion Natal 1 do 12 tc, a przed palnowaniem kwas foliowy. W kazdej ciazy je bralam, tylko, ze kiedys mialy nazwe Feminatal.

Trochę mam stresa ...że mi odmówią ..a Ty w Salve ? I jak taka rozmowa wygląda ?

Owszem, Salve :)
W aktualnym czasie można taką rozmowę odbyć telefonicznie (ale tylko w przypadku porodu naturalnego). Drukujesz ankietę z ich strony, wypełniasz i możesz przesłać skanem albo mms'em wypełnioną.
Pani przez telefon wypytała mnie o wszystkie leki jakie przyjmuję, czy były pobyty w szpitalu, kiedy i z jakiej przyczyny. Kto mnie prowadzi, która ciąża, który poród i czy są jakieś komplikacje zdrowotne (u mnie np nadżerka, pessar). Pytała o termin porodu (i tu miałam zonk bo długi czas nie wiedziałam którym terminem się sugerować, kazała skonsultować z gin i w dniu porodu zadzwonić najpierw na oddział i powiedzieć że jestem w terminie). Powiedziała że jeśli moja gin stwierdzi że jest wskazanie do cc to mam zadzwonić i im to powiedzieć.
Na sam koniec wyjaśniła kiedy mam się zgłosić, żeby najpierw zadzwonić, zabrać ze sobą wyprawkę dla mnie i malca, plan porodu, wszystkie dokumenty (usg, badania, wypisy ze szpitala, skierowanie- jeśli jest itd). Żeby zapoznać się jeszcze dodatkowo raz jeszcze z "vadamecum pacjentki- poród".
Kiedy zapytałam czy może być sytuacja że np nie będzie miejsc i mnie nie przyjmą, to odpowiedziała że aktualnie przekierowują pacjentów do innych placówek Salve by skupić się na porodach (tak w skrócie).
Myślę że gdybym zdecydowała się na cc to musiałabym jechać co nie widzi mi się z trzech powodów- aktualna sytuacja, moja sytuacja leżąca i fakt że nie jestem zmotoryzowana 🙈

Myślę że jeśli nie było problemów w ciąży to nie odmówią :).
Nie pamiętam który stopień referencyjności ma Medeor i jakie masz wskazania odnośnie porodu :)
Moja Kuzynka rodziła w medeorze i chwaliła sobie opiekę, ale ona miała bezproblemowy poród w terminie. Ja odpuściłam Medeor bo u mnie ciągle coś i z Łodzi zostaje mi najpewniejsza Matka Polka (gdzie za chiny pańskie nie chcę jechać 🤦‍♀️), Madurowicz (mają trójkę referencyjności ale też jakoś mi się nie widzi- już leżałam) i Rydygier (ma dwójkę jak Salve więc jeśli nie uda mi się dostać do Salve to chyba tam pojadę) bo prywatnie szukać na biegu szpitala nie bardzo mi się widzi 🤦‍♀️

Ostatnia edycja:
Owszem, Salve :)
W aktualnym czasie można taką rozmowę odbyć telefonicznie (ale tylko w przypadku porodu naturalnego). Drukujesz ankietę z ich strony, wypełniasz i możesz przesłać skanem albo mms'em wypełnioną.
Pani przez telefon wypytała mnie o wszystkie leki jakie przyjmuję, czy były pobyty w szpitalu, kiedy i z jakiej przyczyny. Kto mnie prowadzi, która ciąża, który poród i czy są jakieś komplikacje zdrowotne (u mnie np nadżerka, pessar). Pytała o termin porodu (i tu miałam zonk bo długi czas nie wiedziałam którym terminem się sugerować, kazała skonsultować z gin i w dniu porodu zadzwonić najpierw na oddział i powiedzieć że jestem w terminie). Powiedziała że jeśli moja gin stwierdzi że jest wskazanie do cc to mam zadzwonić i im to powiedzieć.
Na sam koniec wyjaśniła kiedy mam się zgłosić, żeby najpierw zadzwonić, zabrać ze sobą wyprawkę dla mnie i malca, plan porodu, wszystkie dokumenty (usg, badania, wypisy ze szpitala, skierowanie- jeśli jest itd). Żeby zapoznać się jeszcze dodatkowo raz jeszcze z "vadamecum pacjentki- poród".
Kiedy zapytałam czy może być sytuacja że np nie będzie miejsc i mnie nie przyjmą, to odpowiedziała że aktualnie przekierowują pacjentów do innych placówek Salve by skupić się na porodach (tak w skrócie).
Myślę że gdybym zdecydowała się na cc to musiałabym jechać co nie widzi mi się z trzech powodów- aktualna sytuacja, moja sytuacja leżąca i fakt że nie jestem zmotoryzowana 🙈
Ja też kompletnie nie wiem którym terminem porodu mam się sugerować 🤦🤔 i tu jest problem bo moja ginekolog zrezygnowała z wizyt przez wirusa i poszłam do innego lekarza 🤔 ale to kazali Ci przyjechać w dniu porodu czy jak się zacznie akcja porodowa?

Ja też kompletnie nie wiem którym terminem porodu mam się sugerować 🤦🤔 i tu jest problem bo moja ginekolog zrezygnowała z wizyt przez wirusa i poszłam do innego lekarza 🤔 ale to kazali Ci przyjechać w dniu porodu czy jak się zacznie akcja porodowa?
A jaką masz rozbieżność? Jeśli pow. 5 dni, to raczej USG wykonanym do 12 tc.

Jeśli wystąpią jakieś objawy porodu przed terminem- to przed terminem (skurcze, plamienia, odejście wód itd), i w terminie jeśli nic się nie zacznie, ale to kazali najpierw dzwonić w obu przypadkach.
Rozmawiałam z gin, jej pierwsza odpowiedź to żeby liczyć według OM (mam na 1 czerwca) i zapytała ile miałam na usg genetycznym (28 maj). To kazała mi pojechać 28 maja do Salve by zrobili mi ktg (prawdopodobnie płatne), a jeśli nadal nie będzie akcji to w czerwcu już na 100% się zgłaszać.
A co do odwoływania wizyt- wiem co czujesz... Mam pakiet w Luxmedzie i placówka odwaliła że wszystkie wizyty są telefoniczne i tylko jak lekarz zadecyduje to można przyjechać na wizytę (ale to dopiero od czwartku tego tygodnia to wprowadzili 🤦‍♀️)

reklama
Do góry