reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2024

reklama
Ja to sobie tak tłumaczę że dawniej jak nie znali zupełnie USG kobiety rodziły dzieci zdrowe. W UK często położne macają brzuch i badają obwód metrrem krawieckim i na tej podstawie sprawdzają czy ciąża się zdrowo rozwija. To dopiero jest wyższy stopień wtajemniczenia 😱 ja będę prowadzić prywatnie bo chce do konkretnego lekarza chodzić. ale jak się ma fajnego na NFZ to uważam że to fajna opcja. Można sporo zaoszczędzić m.in na badaniach się sporo kasy wydaje.
Tak, w wielku krajach to położne prowadzą ciąże, a lekarz ledwo ma okazję obejrzeć ciężarną. Ja jestem control freak i nie dałabym razy z 3 USG na całą ciąże 😁

A jak to jest z tymi badaniami krwi na NFZ? Darmowe są wszystkie poza hormonalnymi?
Kurcze, jak tamte numery będą nieczynne do jutra to chyba zadzwonię i się zapiszę do tej do której jest miejsce i wezmę skierowania na badania. (usg chyba i tak w 4/5tc mi nie zrobi? 🙉) bo na NFZ przysługują 3 usg w trakcie dalej ciąży, dobrze kojarzę?
z tymi usg to chyba w zależności od lekarza. We wcześniejszej całą prowadziłam na NFZ i za każdym razem miałam usg.

A i znalałam tę listę jakie badania przysługują nam w ramach NFZ z podziałem na tydzień ciąży :)

Załączniki

• IMG_5654.png
    IMG_5654.png
    153,7 KB · Wyświetleń: 58
  • IMG_5655.png
    IMG_5655.png
    159,3 KB · Wyświetleń: 54
reklama
Do góry