reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2024

Aż strach iść na te prenatalne...
Na wyniku jest podany zakres norm??
Na wyniku czego? To podczas usg 1 trymestru pani doktor zmierzyła przezierność karkową i sprawdzała wszystkie narządy. Wprowadziła do programu też wyniki testu pappa i wyszło takie prawdopodobieństwo.
Przezierność karkowa jest liczona w stosunku do wielkości płodu od głowy do pupy. Jest do tego siatka centylowa i potem na wydruku widzisz jak bardzo wykracza ta wartość przezierności karkowej ponad normę. U mnie wg siatki to powinien miec ok. 2,5. Uznaje się, że od 2,9 już jest wartość niepokojąca.

reklama
Hej dziewczyny.
Ja jestem już po badaniach prenatalnych z testem pappa. Wszystko wyszło ok, oprócz przezierności karkowej, która jest na poziomie NT 3,08. Tak więc mamy wysokie ryzyko zespołu Downa 1:137. Zrobiliśmy od razu test panorama i wynik za jakieś 10 dni.
Czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć lub pokazać, jak wygląda wynik panoramy? Czy to jest znowu prawdopodobieństwo czy to będzie wykluczenie bądź potwierdzenie wad genetycznych. Jestem cała w nerwach. Nic nie może iść gładko… to moje trzecia ciąża w tym roku.
@Maigosh znalazłam takie informacje....
"Już w latach 90. ubiegłego wieku stwierdzono, że nagromadzenie płynu w okolicy karku płodu, jest skorelowane z częstotliwością występowania wad genetycznych...
Ilość płynu można określić podczas badania USG I trymestru i w ten sposób ocenić przezierność karkową (NT). Nie jest to jednak badanie diagnostyczne, a przesiewowe, zatem nie potwierdza choroby, a określa jedynie prawdopodobieństwo jej wystąpienia.
Co, jeśli wynik badania przezierności karkowej jest wyższy niż 3 mm?
Oznacza on podwyższone ryzyko wystąpienia wad, ale większość dzieci z wynikiem między 3,4 a 4,5 mm rodzi się zupełnie zdrowych."
To tylko wycinek na ten temat.

Z tego co wiem w u Ciebie w czasie badań, tylko przezierność karkowa wyszła podwyższona, zatem jest duża szansa, że wszystko jest ok.
A poza tym wynik 1:137 to prawdopodobieństwo mniejsze niż 1%.

Co tu dziś taka cisza? ;)

Nie balujemy kobietki :D nie forsujemy się, gnijemy i odpoczywamy ;)

Udanego weekendu.
Akurat w moim przypadku gnijemy i odpoczywamy pasuje idealnie. Leżę w łóżku z gorączką, kaszlem i katarem. 🤧
Wczoraj temperatura dochodziła do 39 stopni, dziś na szczęście jest już trochę lepiej. Czosnek, cebula i miód chyba pomogły 🙂

Ja po wizycie. Człowieczek ma 4,7 cm.
Nie spodziewałam się że będzie tak się szybko ruszał ... Odwrócił się i miał nas w nosku. I sobie pływał...
IMG_20231104_113907_928_LL.jpg

Hej dziewczyny 🤗
Mam kilka pytań:
1) jak Wasze bóle brzucha? Wczoraj i dziś bolał mnie kolkowo, ale później się uspokoił nieco i stwierdziłam,że to raczej wzdęcia (dużo jem, mało chodzę, robi się problem, sok ze śliwek itd nie działa)
2) Co bierzecie z leków na zaparcia?
3) Czy macie brązowe plamienia? Jeśli tak to czy bierzecie teraz progesteron?
Ja miałam wczoraj kilka brązowych kropli i dziś rano i łącznie z bólem brzucha zaczęłam panikować, ale się uspokoiłam... Biorę jedną tabletkę dziennie duphastonu i te plamki mnie martwią. W poniedziałek pójdę do lekarza, ale wiadomo...w kupie siła 😉

Hej dziewczyny 🤗
Mam kilka pytań:
1) jak Wasze bóle brzucha? Wczoraj i dziś bolał mnie kolkowo, ale później się uspokoił nieco i stwierdziłam,że to raczej wzdęcia (dużo jem, mało chodzę, robi się problem, sok ze śliwek itd nie działa)
Ja miałam wczoraj kilka brązowych kropli i dziś rano i łącznie z bólem brzucha zaczęłam panikować, ale się uspokoiłam... Biorę jedną tabletkę dziennie duphastonu i te plamki mnie martwią. W poniedziałek pójdę do lekarza, ale wiadomo...w kupie siła 😉
Mnie bolał jakby mnie ktoś czymś znienacka ostrym dźgał nad lewą pachwiną i w pachwinie. Miałam tak jak siedziałam cały wieczór na stołku. Nastepnego dnia mialam prenatalne i lekarz powiedział, ze to bole rozciagajacych sie sciegien. Jesli bedzie mi sie to zdarzało, to powiedział zebym brala nospe.

Nie biore zadnych lekow na zaparcia. Polecam za to: owsianka na sniadanie, jablka ze skorka oraz maly stoleczek podczas dwojki, zeby podniesc kolana i czynić powinność w bardziej fizjologicznej pozycji :) Mam tyłozgięcie i bez tego stolka chyba bym zadnego okresu przez ostatnie 3 lata nie przezyla. Po poronieniu przez pol roku okresy były bezbolesne, a później zaczynalo sie od zaparć po biegunki i spedzanie pierwszego calego dnia na toalecie. Dziala.

O plamieniach sie nie wypowiadam, bo teraz nie mialam. W poprzedniej ciazy plamienia mialam na samym poczatku, ale byly czerwone i skonczylo eie tak jak wyzej wspomnialam. Bierz duphaston, nie zaszkodzi na pewno i nie forsuj sie :)

Hej dziewczyny 🤗
Mam kilka pytań:
Mnie często boli brzuch. Czasem boli jak przy miesiączce, czasem zakłuje mocno jakby jajniki. Chyba tak akurat jest, bo jak napisała koleżanka wyżej, wszystko się rozciąga. Zaparć jako takich nie mam.
Jeśli chodzi o plamienia, to mi ginekolog mówiła, że zawsze należy „bać się” żywej krwi, czyli takiej czerwonej, a brązowe plamienia go stara krew, która pochodzi np. ze starego krwiaka (ja mam akurat krwiak, ale plamień nie miałam). Myślę, że powinnaś napisać czy zadzwonić tak czy siak do swojego ginekologa lub pojechać do szpitala na usg dla spokoju. Być może będziesz miała zwiększoną dawkę progesteronu.

reklama
Hej dziewczyny 🤗
Mam kilka pytań:
Ja dzisiaj 14+1 i ból brzucha pojawiają się od czasu do czasu, takie kolkowe albo jakby skurcze ale wtedy biorę magnez, na codzień staram się brać go regularnie i mi mega pomaga właśnie na te "rozciągające" się bóle.
Jeśli chodzi o zaparcia to ja zauważyłam bardzo duża poprawę odkąd zaczęłam jeść takie "tubki" owocowe w formie przekąski, zaparcia prawie całkowicie ustały 🙂
Jeśli chodzi o plamienia to niestety się nie wypowiem bo ja nie miałam.

Do góry