reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2023

To jak dziecko nienadrabia i jest w okolicy 2-3 urodzin pod siatką centylowa (u nas waga i wzrost) powinno się wziąć skierowanie do gastrologa i endokrynologa, ale jak synek nadrobił to nie ma potrzeby. My byliśmy już u gastrologa i odrazu prakrtcznie wziął na dwudniowy pobyt na oddziale gastrologicznym i pod tym kątem zdrow jak ryba, nie chcą nas widzieć :p Pozostał nam endokrynolog
Generalnie na bilansie 2latka takie problemy są wyłapywane i pediatra powinien skierować właśnie do endokrynologa jeśli dziecko jest poniżej 3. centyla. Mam w rodzinie takie dziecko, od 7 lat jest pod opieką specjalistów, masa badań, ale wszystkie w porządku - po prostu taka jego uroda, choć lekarze nie wykluczają podania hormonu wzrostu w przyszłości. Na pewno warto skontrolować.

reklama
Moje dzieci jedno 2750g, a drugie 2400g. Powiedziano mi, że "taka moja uroda"... aczkolwiek to mniejsze ma w karcie wypisu wpisane cechy hipotrofii.
2400 to już taki mega kurczaczek , mój mi się taki malusi wydawał a 2690 , jeszcze spadł do wagi 2500, dziewczyna obok miala syna 3900 to ogromna różnica była 🙈

??
Zmieniam pampersy jak tylko dziecko w nie nasiusia (poza nocą gdzie wiadomo że często tego nie kontroluje i zmieniam po prostu rano :))
Z moich obserwacji wynika, że jesteś wyjątkiem.
Po każdym siusiu u noworodka to wychodzi mniej więcej co pół godziny. A bywało i co kilka minut :)

Ja zawsze pozwalałam córce poczuć chłodek po zdjęciu pieluchy i zazwyczaj było jeszcze siku na przewijaku. Zawsze mnie to cieszyło, bo to jedna zmiana pieluchy mniej ;) na przewijaku zawsze miałam taki mały ręczniczek z IKEI (te małe kwadratowe) z przeznaczeniem na złapanie siku i kupy. Był okres w życiu noworodkowym, że kupa była tylko bez pieluchy na przewijaku.
Wychodziło na to, że stosowaliśmy elementy NHN.

Moja urodziła się 3300...a potem jak stanęła na wadze i ze wzrostem tak stoi. Ma prawie 2 lata i 83cm i waży 9700. Przerobiliśmy masę lekarzy, wyniki ma dobre, twierdzą,ze będzie drobna. W tym wszystkim najgorsze jest,że ona odmawia jedzenia. Od powrotu z minorki je tylko śniadania i jogurt. Dziś była pierwszy dzień w żłobku po powrocie i podobno zjadła obiad w żłobku, śniadania nie chciała i to byl jej jedyny posiłek na dziś. Mi już ręce opadają. Jestem cała w nerwach.... Od tych kilku dni wywalam aby jedzenie.. już mnie brzuch boli z tego wszystkiego....

reklama
??
Zmieniam pampersy jak tylko dziecko w nie nasiusia (poza nocą gdzie wiadomo że często tego nie kontroluje i zmieniam po prostu rano :))
Btw. ja zmieniam też w nocy. Do 7 miesiąca życia to były 2-3 zmiany jednej nocy. Terwz coraz częściej są suche całą noc i dopiero duże siku na nocniku rano. Chociaż nadal się zdarza, że nawet i trzy zmiany są potrzebne. Budzę się i tak, bo karmię na żądanie w nocy. A żądanie jest bardzo stanowcze ;)

Do góry