reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Ale było wszystko od poczatku, ze jest ok? Czy jednak juz miałaś jakieś podejrzenia, śluz nie taki, bóle (i nie pisze o takich typowych bólach, bo to jest logiczne, ze tak jak na miesiączkę są, tak i w pierwszej fazie ciaży) itp. Czy tak sama z siebie robiłaś betę i dopiero wtedy było widać, ze coś nie halo?
Dodatkowo - badając betę, szczególnie wcześnie, mamy bardzo dokładną informacje o wieku ciąży. I jeśli później na USG jest rozjazd, nie idziemy w czcze „ciąża jest młodsza” tylko „coś jest nie tak”.

Ja tak miałam w poprzedniej ciąży. Beta ok 10-11 dni po owulacji domniemanej przeze mnie a ciąża wyszła z 7/8 dni młodsza. No nie ma szans, że testy wyszłyby mi pozytywne 1 dzień po zapłodnieniu… i faktycznie - triplodia (czego markerem jest właśnie za mały do wieku ciążowego zarodek) i zaśniad częściowy (któremu triplodia niemal zawsze towarzyszy). Dzięki tej wiedzy, wysuwającej takie przypuszczenia (diagnoza była dopiero z histo) - łyżeczkowanie bez farmakologii zamiast wywoływania poronienia co w przypadku zasniadu jest BARDZO ważne.
Wiedza nigdy nie szkodzi a czasami może pomóc.

Plus mnie mimo dwóch poronień na koncie badanie bety serio nie stresują - dlaczego by miały? Nic nimi nie ryzykuje, zdrowa ciąża od nich nie zachowuje, chora nie wyzdrowieje. To tylko wiedza.

Mnie się wydawało, że to fajne - nawet brałam pod uwagę taki poród. A potem obejrzałam film Cząstki Kobiety i jednak serdecznie dziękuję 🤨.
Dla mnie w ogóle jedyną opcją którą sobie od zawsze wyobrażałam na mój poród jest cc - bardzo pomaga mi emocjonalnie zdjęcie ze mnie sprawczości w tym temacie - specjalista kieruje całym procesem, niezależnym ode mnie i to mnie uratowało :) plus kwestia bólu - dla mnie nie akceptowalna.

.

Gdybym napisała, że kaprys rodzenia przez cesarskie cięcie jest nieodpowiedzialnością i zostawiła to bez uzasadnienia, to też okej? Dziewczyny tak rodzące czułyby, że to okej?

Ale tak wiele osób twierdzi ! A dla mnie to wybór jedyny z możliwych (bez wskazań fizjologicznych) i w sumie, to, że ktoś twierdzi że to wygodnictwo i fanaberia znaczy dla mnie tylko tyle, że ktoś tak twierdzi - ja znam siebie, swoje potrzeby i w moim mniemaniu podejmuje wybór najlepszy dla siebie - nawet jeśli dla kogoś byłby najgorszy na świecie :)

Dla mnie w ogóle jedyną opcją którą sobie od zawsze wyobrażałam na mój poród jest cc - bardzo pomaga mi emocjonalnie zdjęcie ze mnie sprawczości w tym temacie - specjalista kieruje całym procesem, niezależnym ode mnie i to mnie uratowało :) plus kwestia bólu - dla mnie nie akceptowalna.
ja znowu panicznie boje się cesarki, boje się tego krojenia, szycia, bólu po, tego ze jie będę od razu mogła wziąć malucha na ręce. Strasznie się boje, i nie wiem co bym zrobiła jak bym usłyszała ze muszę mieć cesarkę 🫣 co innego na porodówce, dobra poród nie idzie trzeba zrobić cc, No i człowiek się nie zastanawia. Ale jakbym tak usłyszała od lekarza miesiąc przed ze muszę mieć cesarkę, to nie wiem co bym zrobiła, cały miesiąc w dupe 🤣🤣🤣

Zastanawiam się czy z medycznego pkt wiedzenia jest jakaś grupa pacjentek, u których są wskazania do takiego detektora. Czy to jest taki czysty biznes i nakręcanie ciężarnych na kolejne wydatki i urządzenia 🤔 Macie jakieś doświadczenie w temacie? Może wasi lekarze coś mówili?
Nie ma. Bo i tak nie używasz go 24/dobę i nie ma on funkcji ratunkowej, nawet jeśli akcja serca stanęła to nie da Ci to de facto nic w kontekście utrzymania ciąży.

ja znowu panicznie boje się cesarki, boje się tego krojenia, szycia, bólu po, tego ze jie będę od razu mogła wziąć malucha na ręce. Strasznie się boje, i nie wiem co bym zrobiła jak bym usłyszała ze muszę mieć cesarkę 🫣 co innego na porodówce, dobra poród nie idzie trzeba zrobić cc, No i człowiek się nie zastanawia. Ale jakbym tak usłyszała od lekarza miesiąc przed ze muszę mieć cesarkę, to nie wiem co bym zrobiła, cały miesiąc w dupe 🤣🤣🤣
Jasne, jesteśmy różne :)
Dla mnie cc (z kaprysu ;)) to był piękny poród, z kontrolą, przewidywalnością, brakiem bólu w trakcie, brakiem bólu po, całkowitej samodzielności już te 7-8h po.
W trakcie jeszcze okazało się, że przyczep pępowiny młodego był błoniasty i bardzo delikatny, rzecz nie do znalezienia w usg mimo że miałam kilka razy badanie waginalne z dopplerem - w przypadku SN byłaby możliwość bardzo dużych komplikacji.

Co myślicie o suplementacji choliny w ciąży?
W polskich źródłach niewiele informacji było w 2020 roku, gdy robiłam porządny research. Zagraniczne źródła podawały, że są badania potwierdzające bardzo pozytywny wpływ na rozwój ośrodkowego układu nerwowego dziecka.
Ja przyjmowałam z wiarą, że to „dobre dla rozumku córeczki i mojego” (w cudzysłowie, bo bycie „dobrym dla rozumku” zaczerpnęłam w rodzinnej historii o orzechach włoskich).

Ktoś coś? Jakieś polecenia albo przeciwnie?
Przed ciążą , przede wszystkim wtedy ma to znaczenie, ale w ciąży także.

Co sądzicie o detektorze tętna płodu? Przy synku nie miałam, ale teraz się zastanawiam nad zakupem. Ale nie wiem, bo z jednej strony to w razie w. jest to przydatne bo można sprawdzić czy wszystko dobrze, ale z drugiej strony boje się ze będę cały dzień z tym siedzieć j sprawdzac bo jestem panikara 🙄
Miała któraś z was ten detektor? Albo może któraś planuje zakup? Co o tym wgl myślicie?
Ja mam. Dostałam od koleżanki. W ciąży z synem użyłam może ze 3 razy ☺️

reklama
Do góry