reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2023

Ja u swojego lekarza byłam w 6+coś tam to serduszka nie puszczam, ale przez bole brzucha tydzień później byłam w luxmed i puściła lekarka. Co mnie też zdziwiło i żałuję że jej nie powiedziałam żeby nie puszczała.

Ostatnia edycja:
reklama
Ale ja czytałam ze powikłania przychodzą nawet pare lat po narodzeniu. 😢
Tak ale to 5-15% przypadkow i mysle ze nie ma co straszyć zwłaszcza ze nawet nie wiadomo czy cmv jest aktywna czy to tylko przeciwciała. Moja koleżanka akurat robiła amniopunkcję i na tej podstawie można ustalić czy doszlo do zakażenia płodu czy nie i u niej nie doszło do transmisji.

Są prowadzone badania, że doppler którego używa się do słuchania serca przy usg podgrzewa tkanki i to może mieć szkodliwy wpływ na malutki zarodek
Przy czym nie ma żadnych badań które potwierdzają negatywny wpływ na zarodek a podgrzanie tkanek przy użyciu go przez kilka sekund jest… wątpliwe co najmniej :)
Słuchanie serduszka nawet wcześnie nie jest uznawane za błąd, po prostu wiele lekarzy od niego odstępuje ale jeśli Wasz puścić to NIE zaszkodził ciąży, spokojnie :)

Przy czym nie ma żadnych badań które potwierdzają negatywny wpływ na zarodek a podgrzanie tkanek przy użyciu go przez kilka sekund jest… wątpliwe co najmniej :)
Słuchanie serduszka nawet wcześnie nie jest uznawane za błąd, po prostu wiele lekarzy od niego odstępuje ale jeśli Wasz puścić to NIE zaszkodził ciąży, spokojnie :)
Tak, nie ma jednoznacznych wyników badań jeszcze na ten temat :)

Tak ale to 5-15% przypadkow i mysle ze nie ma co straszyć zwłaszcza ze nawet nie wiadomo czy cmv jest aktywna czy to tylko przeciwciała. Moja koleżanka akurat robiła amniopunkcję i na tej podstawie można ustalić czy doszlo do zakażenia płodu czy nie i u niej nie doszło do transmisji.

Niestety za późno, już się wystraszyłam. 😂 ale tak to jest jak się za dużo czyta 🤷🏻‍♀️

reklama
Dziekuje za odpowiedzi. Zatem jest jakis limit wieku ciazy od ktorego sie juz nie podgrzewaja te tkanki? Przyznam ze jestem zaskoczona i poczytam o tym temacie.
Zawsze się „podgrzewają” i nie jest to szkodliwe. To by nie robić tego przy naprawdę młodziutkich ciążach to chuchanie na zimne, głównie spowodowane tym że tych poronień jest i tak pełno, więc nie dokłada się żadnych czynników.

Do góry