reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2023

reklama
Nie rozumiem takiego podejścia.
Wczesne usg wykrywa/wyklucza cp.
Wcześniej pisałyście, że plamienia w ciąży nie są niepokojące. A plamienia często zdarzają się właśnie przy cp. Czekanie do 9/10 tc na pierwsze usg moim zdaniem jest nieodpowiedzialne 🤷‍♀️
Ale ja nie mam żadnych plamien.
Nie mam nawet zadnych objawów nic mi nie da pójście na USG wcześniej

A mnie dziś w końcu dzieci zaraziły. Co polecacie w ciąży na ból gardła? Dodam ogromny ból gardła, ledwo ślinę przełykam 😔 do tego bolą mięśnie, głowa i mi zimno jak to przy przeziębieniu 🤒 wiem, że to irracjonalne ale jestem zła na mojego dzieciaka bo mi kaszlał prosto w twarz od kilku dni. Proszę, żeby się odwracał a ten łeb w moja stronę i heja z kaszlem na matkę 😡
Płukałam gardło woda z solą,
Można pić syrop prenaglen (cos takiego, jest na bazie naturalnych skladnikow)
U mnie na gorączkę pomaga mleko, miod, maslo, czosnek , tylko pije nad zlewem bo mnie od tego skreca. Czosnek jest dosyć ciezki w ciazy. Ale dwa razy i stan podgoravzkowy sie nie ponowił.
Na ból gardła mam jeszcze przepisany apap
Jakiś spray do gardla(napisze jak znajdę go bo jeszcze nienuzywalam)

A mnie dziś w końcu dzieci zaraziły. Co polecacie w ciąży na ból gardła? Dodam ogromny ból gardła, ledwo ślinę przełykam 😔 do tego bolą mięśnie, głowa i mi zimno jak to przy przeziębieniu 🤒 wiem, że to irracjonalne ale jestem zła na mojego dzieciaka bo mi kaszlał prosto w twarz od kilku dni. Proszę, żeby się odwracał a ten łeb w moja stronę i heja z kaszlem na matkę 😡
Na gorączkę paracetamol. Nie bój się brać, gorączka w pierwszym trymestrze jest niestety niebezpieczna. Inhalacje z soli i tej wyżej i niższej, z kwasem hialuronowym. Na pewno można wszystkie krople do nosa i rodzinny pozwolił i alergolog. Na katar jeszcze można sinupret (tabletki) choć ja nie wiem czy one działają. Na pewno nie można flegaminy gdyby coś. I wszystkie te psiukacze do gardła, tabletki typu Isla. Miody, cebulę, czosnki. Jedyne do czego mój lekarz nie był przekonany to do witaminy C w ciąży, bo gdzieś są słuchy że można doprowadzać do zwapnień łożyska, ale konkretnych badań naukowych nie ma na to i drogę zostawił mi wolna z naciskiem na Nie.
Dużo cierpliwości bo choroba w pierwszym trymestrze może stresować :/

Przecież i tak mogłabyś się zarazić, mieszkając razem to nieuniknione że masz kontakt z wirusem.

Ja bym nie brała nic - poza ciążą w sumie też nic nie biorę bo nic to przy wirusach nie daje. Herbata z miodem, dużo czosnku i cebuli w potrawach, czosnek rozgnieciony do aromaterapii i tyle można zrobić.

Nie rozumiem takiego podejścia.
Wczesne usg wykrywa/wyklucza cp.
Wcześniej pisałyście, że plamienia w ciąży nie są niepokojące. A plamienia często zdarzają się właśnie przy cp. Czekanie do 9/10 tc na pierwsze usg moim zdaniem jest nieodpowiedzialne 🤷‍♀️
Akurat progesteron jest skutecznym markerem CP - przy progesteronie rzędu 30-40 masz pewność że ciąża jest w macicy.

Akurat 8 tydzień to idealny czas na pierwsze USG. Zresztą przy zbyt wczesnym (5-6 kiedy nie będzie jeszcze potwierdzona żywa ciąża) lekarz każe wrócić za te 3-4 tygodnie zazwyczaj :)

U mnie wizyta wcześniej nie ma sensu bo serca u mnie się pojawiają dość późno ok 8 tyg więc mam na 9 umówione czyli pojutrze. Wcześniej ani nie miałoby to sensu ani nic by mi to nie dało. Napewno żadnego spokoju
to u Ciebie jeszcze inna sytuacja bo skoro serca pojawiają się w okolicy 8 to masz po prostu młodsze ciąże :)

reklama
Do góry