reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2023

Dziewczyny, pytanie mam do tych, które rodziły przez cc. Jak wyglądała u Was sprawa kangurowania? Jak to wygląda? Jedziecie do sali operacyjnej, anestezojolog itd i rodzicie dziecko i co dalej się dzieje? Daja Wam dziecko na chiwilę? tata może kangurować tez 2 h? wy macie dalej operacje i po tej operacji od razu zawożą was do sali, gdzie może być już tata z dzieckiem? Jak długo nie można wstać i co z "puszczaniem znieczulenia"?
Pytam, bo panicznie boje się cc i muszę się chyba psychocznie przygotowac, że zawsze jest ryzyko, że mogę mieć cc :)
Jeśli chodzi o cięcie cesarskie, to tak na początku położna zakłada cewnik i jedziemy na salę operacyjną,tam anestezjolog każe usiąść i zrobić tzw. ,, koci grzbiet,, i szuka odpowiedniego miejsca między kręgami do wkłucia i podania znieczulenia przy pierwszym CC poszło gładko przy drugim powiedzieli że mam wąskie przestrzenie między kręgami i nie mogą się wkłuć oczywiście wiązało się to z popunkcyjnym bólem głowy 😞
Później się kładziemy czekamy chwilę i rozpoczyna się cięcie, samo cięcie trwa chwilę i już dzidziuś jest na chwilę położony na klatce piersiowej nie jest to kangurowanie jak przy porodzie naturalnym. Po zszyciu przewożą na salę ,przy córce rodziłam w nocy więc przywieźli mi ja o 6 rano kiedy mogłam już wstać, przy synku kiedy rodziłam o 14 przywieźli mi go na salę i przystawili do piersi, oczywiście później go zabrali.
Jest ten dyskomfort że nie możemy od razu wstać i w pełni opiekować się maleństwem.

reklama
Na aplikacji pisze ze około 16tc, chociaż u chłopców to wiem ze wcześniej, szwagierka od prenatalnych wiedziała ze syn, moja mama to samo. Moj łobuziak np, tak się ukrywał i chował tego swojego przyjaciela ze do 7mc lekarz podejrzewał ze to dziewczynka, ale nie dawał mi 100% pewności - ja już się rozglądałam za różowymi rzeczami 🫢 także jak dziecko sie uprze to można czekać i czekać na ta płeć … 🤣
U mnie było podobnie, na początku synek był córeczka, aż na pewnej wizycie lekarz mówi do mnie co ja tam mówiłam że ma być 😅 ja mówię że dziewczynka,a on do mnie a gdzie tam jaka dziewczynka to chłopiec jak malowany 😉 także tak, radość była ogromna ☺️

Ja będę miała koniec 13tc na prenatalnych, więc może coś zobaczy się? Też o tyle fajne jest, że na tych prenatalnych będzie specjalne badanie, to może i lepiej będzie widać. W poprzednich ciążach chodziłam na zwykłe badanie czyli ta przeziernosc karkowa, ale na zwykłym usg. Teraz jadę do specjalnego miejsca od prenatalnych (z racji wieku), to i sprzęt będą tam mieli na pewno dużo lepszy...

Dziewczyny, jak sobie radzicie z twarzą, krostami. Od lat mam problemy z cera. Raz lepiej, raz gorzej. Dieta i kosmetyki pomagały zazwyczaj z dobrym lub dość dobrym rezultatem. Kilka większych syfkow przed lub w trakcie okresu. Odkąd jestem w ciąży masakra. Na żuchwie bolace gule podskórne a broda , całe serie takich swędzących, wodnistych. Normalnie place po 2cm jedna przy drugiej. Smaruje cudami na kiju i co trochę zejdzie to za pare dni w tym samym miejscu jak by sie odnawialo wszystko. 😢 czuje sie jak trędowata 😞 help!
Nie wiem jakich kosmetyków aktualnie używasz, ale mogę polecić wszystko z Vianek seria normalizująca oraz kremy i żel punktowy z linii Duetus. Sprawdziły się u mnie, gdy parę miesięcy temu miałam zawirowania z cerą.

Używam od lat Acne derm na krosty ale teraz nie pomaga 😞 vianka nie kupie, bo nie mieszkam w pl a kiedys probowalam vianek albo sylveco, jeden pies, zapychal mnie. W ogóle 95% kremów mnie zapycha...
Do pielęgnacji używałam london laboratory lub mayka .

Na aplikacji pisze ze około 16tc, chociaż u chłopców to wiem ze wcześniej, szwagierka od prenatalnych wiedziała ze syn, moja mama to samo. Moj łobuziak np, tak się ukrywał i chował tego swojego przyjaciela ze do 7mc lekarz podejrzewał ze to dziewczynka, ale nie dawał mi 100% pewności - ja już się rozglądałam za różowymi rzeczami 🫢 także jak dziecko sie uprze to można czekać i czekać na ta płeć … 🤣
Tak , ja dopiero na połówkowych się dowiedziałam ;)

reklama
Do góry