reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2018

Cześć Wam:)
Mnie już jakiś czas meczy zgaga... szczególnie wieczorem tak mnie pali że nie mogę spac!!! Problemy z toaletą choćbym nie wiadomo co zjadła.. Przed ciążą miałam nietolerancje laktozy i wystarczyła szklanka mleka i kilka dni efekty, teraz ani mleko nie pomaga,ani świeży twaróg ani śliwki nic!
Wizytę mam 16go i dowiem się jak wypadła moja krzywa,ale chyba jest ok:)
Wczoraj pojechaliśmy po szafę do pokoju dziecia.. w ikei promocja z 600 zł na 400 na z Ikea family:) szafa jest,pokoiku nie ma jeszcze;) i się nie robi...:( kiedyś potrafiłam o lubiłam remontować,w sumie mogłabym wszystko zrobić gdyby nie zdrowie dziecka,a tak czekam ... ponad pół roku już:(
Kupiłam też na allegro butelki,smoczki,prześcieradła,pościele,kocyki, rozek i czekam na dostawę:) wszystko takie śliczne..... ech... marzy mi się już być po porodzie,pozbyć się tego brzuchola i dolegliwości ciazowych...
Chyba mamy imię....tak na 90% podoba Wam się Igor?
Kupiłam laktator bo słyszałam jak to ciężko jest rozkręcić laktacje, może pomoże. Myślę że też będę kreować się karmić publicznie to będę mogła odciagnac w domu do buteleczki..A że ciepło będzie to nie zmarznie mleczko.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Imię bardzo ładne :)

3jgxskjosc311c31.png

reklama
ZUS o ile dobrze pamiętam ma 30 dni d zakończenia zwolnienia na wypłatę. W poprzedniej ciąży płacili w ostatniej chwili. Dobrze założyć sobie konto na pue.zuw.pl (chyba...) Tylko trzeba w zus-ie pójść osobiście potwierdzić danre, wtedy na necie widać terminy i kwoty wypłat.

Przy dużych pracodawcach zasiłek wypłaca pracodawca a nie ZUS. Pierwsze chyba 30 dni zwolnienia zawsze płaci pracodawca i kasę ja dostawałam w terminie wypłaty.

Gosika88, ja w pierwszej ciazy miałam płacone przez ZUS bo moj zakład pracy miał 19 pracowników a do 20 przejmuje Cię ZUS i miałam płacone jak im sie podobało.. kobietka mi kiedyś powiedziała przez telefon, że od wpływu l4 oni maja 30dni na wyplate pieniędzy.. także wkurzałam się co miesiąc.. teraz na szczczescie jest nas 22osoby i płaci mi normalnie zakład pracy a ZUS im zwraca [emoji6]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

Właśnie się zastanawiam też jak i ile będzie mi wypłacać ZUS. Pracuje w szkole więc jest nas ok 80 nauczycieli...czyli pracodawca będzie wypłacać co miesiąc jak zawsze?ciekawe czy liczy się średnia z 12 miesięcy gola czy z godzinami ponadwymiarowymi np. Gdyby tylko podstawa to porażka.. 1000 zł w plecy co miesiąc:(

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Moja firma ma kilka oddziałów w Polsce to od tego liczy się 20 pracowników czy od mojego oddziału ? U mnie w oddziale chyba będzie więcej niż 20 osób, mamy spora rotację i nie wiem jak sytuacja wygląda obecnie :)

3jgxskjosc311c31.png

Mi płaci zakład pracy ... Dostaje nieco więcej niż co miesiąc ale żadnych dodatków nie ma np premii kwartalnej [emoji19]

Napisane na Moto G (5S) w aplikacji Forum BabyBoom

U nas mróz i piękne słońce. Idę z podąża zaraz na spacer.
Phoenix, ja bym powiedziała lekarzowi co się działo przy obciążeniu glukoza. Wg mnie nie powinnaś krzywej robić jeśli tak reagujesz.
Tak by było super, mówiłam pani ginekolog ale w jej opinii jak jest taka wytyczna to powinno się to zrobić bez względu na wszystko. Wizytę mam za 3 tygodnie, więc może uda mi się w międzyczasie zapisać gdzieś prywatnie do diabetologa. A jak nie to będę walczyć ;)

Na razie pracuję, więc ZUS mnie nie dotyczy, ale dziwne jest to, że te wypłaty nie są jakby kontynuacją tego jak dostaje się w pracy, bo to chyba taki efekt powinno się osiągnąć, a nie zastanawianie kiedy łaskawcy wypłaca coś, co się prawnie należy... U mnie tak jak pisze @basia89 pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób więc to on wypłaca zwolnienia, a ZUS zwraca, więc ja w sumie nadal pewnie będę dostawała do 10 każdego miesiąca ;)
A ta wypłata z ZUS to jest średnia z 12 miesięcy przed zwolnieniem i co miesiąc jest taka sama? Koleżanka mi mówiła - ale nie wiem ile w tym prawdy - że wypłata z ZUSu jest większa niż średnia z 12ms bo nie odejmuje się składki zdrowotnej, ale tego pewna nie jestem - może Wy dostając już te pieniądze wiecie czy tak jest? :D

Policzyłam, u mnie w oddziale jest dobrze ponad 20 osób więc mam nadzieję, że jutro normalnie dostanę wypłatę.

3jgxskjosc311c31.png

reklama
Tak by było super, mówiłam pani ginekolog ale w jej opinii jak jest taka wytyczna to powinno się to zrobić bez względu na wszystko. Wizytę mam za 3 tygodnie, więc może uda mi się w międzyczasie zapisać gdzieś prywatnie do diabetologa. A jak nie to będę walczyć ;)

Na razie pracuję, więc ZUS mnie nie dotyczy, ale dziwne jest to, że te wypłaty nie są jakby kontynuacją tego jak dostaje się w pracy, bo to chyba taki efekt powinno się osiągnąć, a nie zastanawianie kiedy łaskawcy wypłaca coś, co się prawnie należy... U mnie tak jak pisze @basia89 pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób więc to on wypłaca zwolnienia, a ZUS zwraca, więc ja w sumie nadal pewnie będę dostawała do 10 każdego miesiąca ;)
A ta wypłata z ZUS to jest średnia z 12 miesięcy przed zwolnieniem i co miesiąc jest taka sama? Koleżanka mi mówiła - ale nie wiem ile w tym prawdy - że wypłata z ZUSu jest większa niż średnia z 12ms bo nie odejmuje się składki zdrowotnej, ale tego pewna nie jestem - może Wy dostając już te pieniądze wiecie czy tak jest? :D
Tak jest jak piszesz z tą wypłatą.

Napisane na Redmi 4A w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry