reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2018

reklama
Jest multum ciężkich chorób genetycznych, metabolicznych, których te badania nie wykażą.

Jest multum ciężkich chorób genetycznych, metabolicznych, których te badania nie wykażą.

To oczywiste. Mi nie o to chodzi tylko o fakt, że najczesciej występujące ciężkie choroby (genetyczne, zaburzenia chromosomalne i cewy nerwowej) można wykryć i pozwolić kobiecie na podjęcie decyzji. Te i pozostałe choroby są rzadkie, uleczalne albo niewykrywalne. Po prostu pech, obciążony wywiad albo szansa.

A mukowiscydozę można akurat wykryć w życiu płodowym :) Choć nie wiem, czy jest podstawą do terminacji.

Nie wiem w jakich szpitalach rodzicie ale u nas przy porodzie może być dowolna osoba wskazana przez rodzącą (byle jedna) a ojciec dziecka podawany jest w ankiecie wypełnianej podczas przyjęcia do porodu i ma pełne prawo do informacji, natomiast uznanie dziecka miało miejsce po porodzie, w obecności obojga rodziców.

Tak naprawdę wszystkie zmiany genetyczne to tragedia, tylko się modlić, że nie spotkało to żadnej z nas ;)
Ja mam i córka ma zmianę bez większej tragedii, choć zmiana duża i każda ciąża to ryzyko, że zmiana będzie w wersji letalnej lub z ciężką postacią, tylko nikt nie powie jaką

To oczywiste. Mi nie o to chodzi tylko o fakt, że najczesciej występujące ciężkie choroby (genetyczne, zaburzenia chromosomalne i cewy nerwowej) można wykryć i pozwolić kobiecie na podjęcie decyzji. Te i pozostałe choroby są rzadkie, uleczalne albo niewykrywalne. Po prostu pech, obciążony wywiad albo szansa.

A mukowiscydozę można akurat wykryć w życiu płodowym :) Choć nie wiem, czy jest podstawą do terminacji.

Nie wiem w jakich szpitalach rodzicie ale u nas przy porodzie może być dowolna osoba wskazana przez rodzącą (byle jedna) a ojciec dziecka podawany jest w ankiecie wypełnianej podczas przyjęcia do porodu i ma pełne prawo do informacji, natomiast uznanie dziecka miało miejsce po porodzie, w obecności obojga rodziców.
Można, ale trzeba wiedzieć, że szukamy mukowiscydozy, tzn. że musiała być w rodzinie.

1507229787-aaaaaa.jpeg

Dwa zarodki i dwa serduszka bijące :)

Napisane na HT6 w aplikacji Forum BabyBoom

Ojej gratulacje podwójne! Czy w rodzinie macie bliźniaki? Mój mąż bardzo by się cieszył z bliźniaków ja chyba jednak mniej

Napisane na SM-A500FU w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry