reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe Mamy 2016

Napewno bede chciala jak najwiecej wykorzystac wolnego, aby jak najdluzej byc z Malenstwem.
Czy jest jakas mozliwosc, aby na wychowawczym rowniez dostawac jakies pieniazki?

Ja mam antybiotyk do konca przyszlego tygodnia. Kaszel i katar jeszcze mnie meczy, ale jest znacznie lepiej niz bylo. Przy okazji ten antybiotyk rowniez dziala na ukl.moczowy.

Na wychowawczym to chyba tylko jakiś zasiłek, ale to tylko wtedy, jeśli dochód w rodzinie nie przekracza jakiegoś niewielkiego poziomu. I ten zasiłek to też chyba jakieś kiepskie pieniądze.

reklama
Witam

Dzisiaj wstałam o 6.30 i jak wrócilam do domu, to się położylam i spałam od 9 do 12 praktycznie. Ciekawe czy wieczorem zasnę?

Kasik90 pisałam, że po urodzeniu się deklaruje wielkość macierzyńskiego :)

Ewelina chodzi Ci o zostanie w domu po macierzyńskim na wychowawczym? Wiem, że był zasiłek wychowawczy dla osób mniej zarabiających, ale nie wiem jakie to są pułapy kompletnie

Te 80% jest dobre jak ktoś chce zostać od razu cały rok na macierzyńskim, ale są osoby co po pół roku wracają do pracy, albo przerywają macierzyński więc opcja 100/60 jest wtedy dobra. Bo pierwsze pół roku jest obowiązkowe a potem już nie. Gdzieś wyczytałam, że po pół roku można iść do pracy na pół etatu będąc na macierzyńskim - też nie jest głupie rozwiązanie - no tylko gdzieś przeczytałam wiec nie wiem czy to nie stary przepis bo teraz się pozmieniało.

dziewczyny a z innej beczki, jak radzicie sobie z depilacja miejsc intymnych? bo mi przeszkadza brzuch i przyznam ze to bardzo klopotliwe a brzuch przeciez bedzie coraz wiekszy, macie jakies triki ?

Madzia0903 no to się nie zmieniło, chociaż dla mnie tak, bo ja 5 lat temu byłam na półrocznym jeszcze macierzyńskim :)
Zmieniło się to, że osoby nie pracujące i na umowach cywilnoprawnych dostają po 1000 zł przez rok na dziecko albo wyrównanie do 1000 a i na jednorazowe becikowe jest pułap 1922 na osobę w rodzinie - tylko nie wiem czy brutto czy netto

Dzwoniłam właśnie do ZUS i dowiedziałam sie ze tak. Po urodzeniu dziecka składamy oświadczenie iż prosimy o przyznanie 20 tyg podstawy macierzyńskiego i 32 tyg rodzicielskiego w wysokości 80% ( w przypadku kobiet które caly rok chca korzystać z tego) i ze ojciec nie będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego. Do tego dołączamy akt urodzenia dziecka . Mamy na to 21 dni po porodzie.

reklama
Do góry