Evelina89, powiem Ci, że mój lekarz zezłościł się na mnie, że dopiero teraz powiedziałam coś więcej na temat tej wady serca. Niestety, ale moja mama bardzo nie lubi rozmawiać na ten temat (nie dziwię jej się) i nie zachowała żadnej dokumentacji medycznej i dopiero kilka dni temu otworzyła się i powiedziała, że Krzyś miał dziurę w serduszku i nie wykształciło się ono do końca. Przez te 23 dni nie oddychał samodzielnie. Do tego miał również wodogłowie. Urodził się w 32 tygodniu ciąży.
Tylko, że podejrzenie jest takie, że to nie były wady stricte genetyczne, a wynik naświetlania przydatków, które moja mama miała w pierwszym trymestrze, jak jeszcze nie wiedziała, że jest w ciąży.
Wczoraj lekarz powiedział, że powinien to wiedzieć przed usg genetycznym - wtedy wysłałby mnie i na test PAPPA i na jeszcze jedno dokładniejsze usg pod kątem zbadania serduszka. Teraz już po ptakach. Za to mam do niego zadzwonić w poniedziałek i chce wysłać mnie na echo serca płodu gdzieś do Warszawy i jeszcze na jakieś dodatkowe badanie. Żadna dodatkowa dokumentacja nie jest mu potrzebna, wystarczył wywiad ze mną.
Także uważam, że to słabo, że Twoja lekarka nie zareagowała. Wady w tak bliskiej rodzinie jak rodzeństwo zwiększają znacznie prawdopodobieństwo różnych chorób i wad i myślę, że powinnyśmy być dokładniej zbadane, aby np. rodzić w miejscu, gdzie po porodzie mogą dziecku zapewnić odpowiednią opiekę. Moja mama jak rodziła kolejnego synka, który teraz jest dużym chłopem już, a było to rok po Krzysiu to pod telefonem czekało na znak Centrum Zdrowia Dziecka, gdyby tylko coś ponownie miało pójść nie tak.
Zapytałam też wczoraj lekarza o mój przyrost wagi (ledwie 1,5 kg), ale stwierdził, że czas na przyrost wagi zacznie się tak porządnie około 18-19 tygodnia, gdy dziecko rośnie już w cm tygodniowo, a nie milimetrach i że dziecko na pewno da znać, że chce jeść i co dokładnie i na pewno nie ujdzie to uwadze ciężarnych
Mam za to jeść więcej mięsa, bo morfologia stopniowo się pogarsza, ale póki co jeszcze jest ok. Może uda się uniknąć dodatkowej suplementacji żelaza.