reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

wisienka, my na to się rehabilitujemy.Tzn niby jest w porządku, bo dzieci tak mają- wedlug pediatry to wystarczy łózeczko przestawić itd.Ale od miesiąca się rehabilitujemy- z własnej inicjatywy- ćwiczymy raz w tygodniu z rehabilitantem, a tak to w domku masujemy się 3 dziennie po 20 minut,centrujemy główkę, no i była nauka specjalnych chwytów do noszenia i podnoszenia.

reklama
Jaipur a rehabilitacja NDT Bobath? My tym sposobem starsze dziecko rehabilitowaliśmy. Vojtę nam neurolożka odradziła bo trochę za drastyczna. A te chwyty i pielęgnacja to z poradnika Zawitkowskiego?

marzenka to wszystko doradziła nam rehabilitantka, - musze zajrzeć do "Mamo, tato.." skoro mówisz,że tam tez coś jest(a stoi na półce).Pamiętam stamtad tylko to przewijanie z obracaniem.
Co do metody ntd-bobath, to ona rehabilituje tą metoda,ale co ćwiczy z juniorem to się nie pytałam.Takie różne ćwiczenia z nim robi, na golaska(junior oczywiście) a ja go zagaduję żeby patrzył w dobra stronę.

edit: ha ha niesamowite otworzyłam książkę dokładnie na stronie o rozwoju i asymetrii

Ostatnia edycja:
wisienka niestety nie potrafię tego jasno opisać, masz rację w pionie to tylko do odbicia i to wysoko na ramieniu.Jak patrzyłam do zawitkowskiego to niektóre chwyty się powtarzają w tym co mnie uczyła.Poza tym na przewijaku to mały ma miec nóżki podkurczone i ustawione do góry.Wszystko ma na celu nie wywoływanie nadmiernego wygięcia prostownika grzbietu.Jak się nosi w pozycji kołyski,to tez zapadnięty głęboko w ramiona,żeby nie napinał się.Fajny jest masaż którego nas nauczyłam- junior lubi go, czesto po tym zasypia, a i ramiona ma po nim takie rozluźnione.A o to chodzi:)
jak chcesz to wskanuję Ci i wyślę mailem skany ksiązki "Mamo, tato.." tam są pokazane chwyty w większości

Kiedyś Marzenka dawała linka do stronki jak chwytać bobasa. Zapisałam go,ale nie mogę znaleźć :(

reklama
wisienka niestety nie potrafię tego jasno opisać, masz rację w pionie to tylko do odbicia i to wysoko na ramieniu.Jak patrzyłam do zawitkowskiego to niektóre chwyty się powtarzają w tym co mnie uczyła.Poza tym na przewijaku to mały ma miec nóżki podkurczone i ustawione do góry.Wszystko ma na celu nie wywoływanie nadmiernego wygięcia prostownika grzbietu.Jak się nosi w pozycji kołyski,to tez zapadnięty głęboko w ramiona,żeby nie napinał się.Fajny jest masaż którego nas nauczyłam- junior lubi go, czesto po tym zasypia, a i ramiona ma po nim takie rozluźnione.A o to chodzi:)
jak chcesz to wskanuję Ci i wyślę mailem skany ksiązki "Mamo, tato.." tam są pokazane chwyty w większości

poprosze:tak: koprowskaklaudia@gmail.com

Do góry