reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

mandrzejczuk na zatkany nosek kup sobie sól morską dla dzieci (ma taką krótką okrągłą końcówkę) - np sterimar baby, i po zapsiukaniu do noska Oskarka na brzuszek niech spływa samo na pieluche, jak gluciory zatwardziale to zakroplic sol poczekac az odpsika a reszte frida wyciagnac :)

reklama
Dzięki Dziewczyny. Bepanthen też kilka razy używałam... nie mam pudru, próbuję na razie tym babcinym sposobem z mączką ziemniaczaną, zobaczymy jakie będą rezultaty...

lepi na dość mocne odparzenia polecam Tormentiol - tak jak pisze mandrzejczuk. Tylko on ma nieprzyjemny zapach i nie można go stosować dłużej niż 7 dni jeśli dobrze kojarze,ale jest mega skuteczny.

Kurde a mój maluszek nadal jest strasznie obsypany na twarzy i przechodzi wysypka już na klatkę piersiową:-(
Lekarz każe czekać i wprowadzić dietę eliminacyjną ale ja już prawie niczego nie jem, żołądek mnie boli,staram się dużo pić, boję się że stracę pokarm i że mały jest uczulony na moje mleczko:-(
Kurde już nie wiem co mam robić !!!!!!:-(

dziewczyny mam problem. niestety nie karmie malego piersia bo mam za malo pokarmu i musze karmic modyfikowanym. Daje mu NAN Pro 1 ale od trzech dni ma straszne wzdecia i problemy z kupa. nic nie dziala, maly placze a my nie wiemy co zrobic. Dostał czopek, probowalismy termometr i nic nie pomoglo. koperkowa herbatka tez. Moze ktoras z Was wie co zrobic?

Ania Ty karm piersią a jedynie dokarmiaj mlekiem sztucznym w końcu ci się w cycach unormuje. Powiedziałabym,żebyś zmieniła mleko,ale może najpierw poradź się pediatry. Kładź małego często na brzuszek i masuj mu też ręką według wskazówek zegara.

Ostatnia edycja:
Zanka o uczuleniu na mleko mamy jeszcze nie słyszałam ale jeśli ci to pomoże, to uczulenie pokarmowe u niemowląt objawia się atopową skórą (np. policzki są zaróżowione i szorstkie w dotyku, krem ich nie natłuści), za uszkami pojawiają się zaczerwienienia i ucho jest jakby na górze "naderwane", ciemieniucha jest tłusta i bardzo trudna do pozbycia się (nawet latami) a kupki są zbyt luźne, jest ich dużo i są często, natomiast pupa notorycznie odparzona. To pewne objawy i najczęstsze. Dodatkowo czasem pojawia się rumień wokół ust po kontakcie z alergenem.

Jeśli wysypka ma inny charakter może to być cokolwiek innego, chociażby potówki, dojrzewanie skóry, trądzik, uczulenie ale kontaktowe a nie pokarmowe. Uczulenie kontaktowe może być na wszystko ale jeśli jest na buzi, warto poszukać tego z czym dziecko najczęściej ma kontakt w rejonie twarzy. Może to być kocyk, poduszka, kosmetyki które stosujesz, materiał. Myślę, że warto na jakiś czas zrezygnować z proszków do prania i płynów na rzecz płatków mydlanych, do tego sama się niczym nie kremuj, uważaj na antyperspiranty i generalnie zrezygnuj ze wszystkiego co pachnie a także z wszelkich kosmetyków dla dziecka (oprócz czegoś w stylu Oilatum do kąpieli). Czasowo. Problem w tym, że objawy alergii po znalezieniu przyczyny cofają się kilka tygodni, więc nie pozostaje nic innego jak porzucić wszelką chemię, zapachy itd. i uzbroić się w cierpliwość.

Zagładzać się nie powinnaś, zaszkodzisz nie tylko dziecku ale i sobie i to bardzo. Najczęściej uczula pomidor, orzeszki ziemne, ryby, kakao i mleko, to można prewencyjnie odstawić i zacząć jeść po jednym produkcie gdy objawy miną.

A poza tym zastanów się od kiedy jest wysypka i czy nie jest związana z temperaturą. Mojej małej skóra popsuła się razem z wysoką temperaturą na dworze i zapewne minie razem z upałami ;-)

Hope, dzisiaj byłam u lekarza. Stwierdził dokładnie to samo co Ty.
Mam uważać na to co jem ( od początku uważałam w sumie ), nie stosować żadnej chemii w domu, prać nasze ciuchy w proszku dla dzidzi ( zastanawiam się serio nad tymi płatkami ).
Dodatkowo zostały przepisane krople Fenistil i maść cholesterolowa z witaminą A - zobaczymy !!!!!!
Mam nadzieję że "coś z tych rzeczy" pomoże !!! Uffff !!!

reklama
no to ładnie, u juniora skóra na jednym policzku- na tym na którym śpi mniej chętnie-jest taka szorstka i zarózowiona.Skórki się łuszczą, w uszku to samo.Ale może to od tego, że przyłozyłam się za bardzo do walki z ciemieniuchą i te kąpiele nieraz 2 razy dziennie wysuszyły mu skórkę.Na klatce też ma trochę różowego i szorstkiego.Za tydzień mamy wizytę u lekarza..

Do góry