reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

czy wasze bobasy tez maja bialy nalot na jezyczku? moja ma praktycznie od poczatku. moja mama mowi ze jak sie karmi piersia to normalne a mama M. ze to plesniawki. i juz zglupialam..
daria moja też ma nalot i to nie sa plesniawki
pleśniawki bolą i dziecko nie chce wtedy ssac bo go boli

ten nalot możesz małej czyścić:tak:
dajesz wodę przegotowaną na pieluszkę tetrową , owijasz sobie tym palec i delikatnie ścierasz taki nalot .. i schodzi

oczywiście nie każde piersowe dziecko tak ma .. i nie wiem czym to idzie .. moje obie córy to s[potkało
a np moja koleżanka karmiła ok półtorej roku i jej syn miał cały czas czyściutki jezyczek...

reklama
O temat pseudo pleśniawek na tablicy! Mi je wmawiały kilka dni temu prababcie Zosi, ale nawet nie komentowałam, słuchałam i wypuszczałam drugim uchem, pozwoliłam im też ją przykrywać ("jakie chłodne rączki!") nie przetłumaczy się już że to krążenie u noworodków słabe, ze tylko mleczko, że wcale nie jest jej chłodno itd. Byłam przygotowana na te babcine uwagi więc nawet opanowana byłam:-) ale Żelko Twój pomysł sobie rezerwuję sobie na teściową, przyjeżdża niebawem, też pewnie będzie miała coś do wtrącenia :evil:

Dariaa a położnej pytałaś? Oglądała buźkę? Albo pediatra?

Antek też ma ten nalot i na początku położna powiedziała, że to pleśniawki i kazała na pierś przed karmieniem dać dwie krople Aphtinu a po paru dniach powiedziała, że już nie trzeba. Ale nalot jest dalej wiec nie wiem o co chodziło.

mój maluch ma czyściutki jęzorek(czystszy niz jego mamusia:-D), za to zaliczylismy chyba inna dolegliwość- ciemieniuchę.Będziemy ją oliwić przy kąpieli i wyczesywać.Skubana zrobiła się na lewej połowie główki, na szczęście na małym obszarze(pasek szerokości 2 palców).
A taki był chłopak piekny!:-D

Jaipur mojemu małemu też się ostatnio zaczynała robić,ale szybka reakcja i ciemieniucha poszła precz

Babeczki ja jeszcze zapytam co do układania maluszków do snu :
Czy Wy układacie ich/je na pełnym boczku czy na pleckach a samą główkę kładziecie na boczek ?

na pełnym boczku, czasami maluch się przewraca sam na plecki i zostaje mu tylko główka.Czasami to główkę przewróci na drugi bok.Kładę go też na brzuszku, ale to głównie w porze kiedy jest aktywny.

reklama
Dziewczyny a ja mam pytanko odnośnie ubierania. W co ubieracie maluszki w tak ciepłe dni? Bo ja ciągle zastanawiam się nad bodziakami na krótki rękaw albo rampersami,ale na razie są to body na długi rękaw i śpioszki.

Do góry