reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe maluszki, nasze wątpliwości i radości(pielęgnacja i higiena)

Ponoć te dla bobasów (płatki) są większe i grubsze- faktycznie porównałam z tymi zwykłymi kosmetycznymi, to o połowę nawet.
Co do spirytusu- to może odchodzi się od niego,bo... piecze malucha jak dostanie się na uszkodzony naskórek- a wiadomo co będzie jak się dzidź wnerwi:-D jeden ryk. Octenisept nie piecze, bo psikałam sobie na ranę.

reklama
Nie posiadam jeszcze książek o zabawach, mam za to dużo o rozwoju psychofizycznym dziecka (na 2 roku do egzaminów mi były potrzebne) Znalazłam też na youtube kanał jak sie z dzieckiem opiekować a przy okazji ułatwiać mu poznawanie włąsnego ciała itd. Polecam zobaczcie YouTube - Co nieco o rozwoju dziecka (1/11) szczena mi opadła co ten facet robi !! tez tak chce :)

Dziewczyny, a powiedzcie czy używa się jeszcze pudru dla bobasków? Wydaje mi się że nie ma chyba takiej potrzeby a w razie coś można posłużyć się mąką ziemniaczaną ale wolę się upewnić.

I jeszcze jedna rzecz, takie ostrzeżenie z naszej szkoły rodzenia, by nie stosować do maluszków soli morskiej do noska. Pediatra mówił że napatrzył się sporo na maleństwa które przez to wylądowały z zapaleniem płuc w szpitalu. Nie pamiętam już niestety dokładnie jak to tam działa ze takie szkodliwe dla maluchów, ale polecam pod rozwagę.

Salsera, z tego co wiem to faktycznie odchodzi się od stosowania pudru, a zwłaszcza latem tak jak my będziemy rodzić. Zamiast tego poleca się, żeby maluch chwilę z gołą pupą poleżał, żeby mogło się wszystko naturalnie suszyć i wietrzyć:)
Szkoda, że nie pamiętasz o co chodziło z tą wodą morską:( Zmartwiłaś mnie, bo ja już kupiłam całe duże opakowanie, bo wszystkie chyba moje koleżanki używały u swoich dzieci i bardzo sobie chwaliły. I szczerze mówiąc, nie przypominam sobie, żeby któreś z nich miało zapalenie płuc. Ale może o wszystkim nie wiem.

madzik - pewnie to nie jest takie częste ale w każdym razie może się zdarzyć i nam odradzili u takich zupełnych maluszków stosowanie preparatów z solą morską. Wiesz, ten gościu pracuje w szpitalu więc jest wyczulony jeśli trafiło się ileś takich przypadków.

salsera ja mam sól morską do pikania, i używałam dla Vi sporadycznie
ale od razu po spiskaniu noska przeczyszczałam go żeby gilki wraz z solą nie spływały jej do gardła jak flegma:tak:

i nie mieliśmy żadnego problemu , ale mówię użyłam soli moze z 4-5 razy przez cały rok!!

co do pudru... moąka ziemniaczana jest dobrym zastępstwem...
ale ja używałam pudru na odparzoną pupkę kiedy i sudocrem i bepanthen i inne kremy zawiodły...
myłam małej pupkę ściereczką wycierałam do sucha lekko przytykając pieluszkę tetrową
i na koniec zasypywałam żeby po prostu odparzenie wysuszyć..
takie małe co to robi kupę nie wiadomo kiedy i siku to za długo bez pampersa nie polezy żeby czegoś nie zapaskkudzić;-)
i takim pudrem pozbyliśmy się odparzenia po kilku dniach.. użyłam pudru również 3 razy tylko
znaczy jak 3 razy jej się odparzyła pupka raz mocniej a 2 razy lekko i po pudrze od rzau minęło po 2 dniach:tak:
a tak to smarowałam na codzień kremikiem bambino

salsera ja ostatnio dzwonilam do znajomej z zapytaniem wlasnie o ten puder czy kupic czy nie i mi odradzila, ze to zbedna rzecz no chyba, ze malenstwo zacznie miec juz jakies problemy z pupcia to dopiero wtedy kupic. Za to juz 2 kazaly zaopatrzec sie w sudokrem

to zależy też od pupy niemowlęcia..
ja wiem ze u mnie tylko puder wchodzi w grę z odparzeniem więc kupiłam..
nawet nie będę próbować innych środków;-)
jak u Vi smarowałam kremem to jeszcze bardziej jej się ogniło i ją piekło...
a po pudrze nie płakała..

inne mamy chwalą sobie kremy bo dla ich dzieci są dobre...
trzeba wypróować co się ma... jeśli chodzi o kremy najlepiej zacząć od próbek;-)
a jak nie podziałają to polecam puder:-p

a widzisz dobrze wiedziec, bo jest tak jak mowisz tej co krem pomaga bedzie zachwalac krem, tej co tlyko puder powie, ze puder potrzebny. Dobrze, ze mozna zasiegnac kilku opinii ja dostalam od kolezanki dosyc sporo probek kremow, wiec na razie bede je probawac jak nie pomoga siegne po puder

reklama
dziewczyny mam pytanie co do obcinania paznokietek u dziecka. Co wiecie na ten temat?
Nam mówili że paznokietki obcinamy po wyjściu ze szpitala, a wczoraj ku mojemu wielkiemu zdziwieniu usłyszałam od świeżo upieczonej mamusi, że jej nie kazali obcinać przez najbliższy miesiąc. Co Wy na to????

Do góry