reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2015

reklama
Didi nie przejmuje sie, ja tez juz w ciazowych ciuchach chodze. spodnie mi sie nie dopinaly, a teraz jest super wygodnie!

u mnie brzuszek juz dosyc widac, ale na wadze nie przebylo. myslicie ze to ok?

Matik pytalas chyba jaka plec podejrzewam. chcielismy dziewczynke i jakos myslelismy ze nam sie uda, ale teraz i mi i mezowi sie wydaje ze bedzie jednak chlopiec. Ty tez niepewna widze ;-) i tak i tak bedzie cudownie ;-)

co do prenatalnych/genetycznych to nie pomoge, bo ja jestem za granica i u nas maja wszyscy szczegolowe, nawet PAPPA.

vivid ale mialas przezycia :-D

mieloneczka rozumiem ze mowisz ze genetyczne to nie to samo co USG pierwszego trymestru, a czym sie rozni? bo w tym USG pierwszego trymestru chyba standardowo mierza przyziernosc, to co jest dodatkowo przy genetycznym?

kropeczka a moge zapytac dlaczego macie zakaz seksu? my tez mielismy ale na koniec 9 tygodnia zostal zniesiony ;-)

Czarnulka super ze jutro mozesz juz wracac do domu!

Lisica ja juz dwa razy lecialam na USG z powodu paniki :-D ale widze ze przez poronienia lekarze sa calkiem wyrozumiali.

Susel nie jestem ekspertem aleod początku gdzieś mi świtało w świadomości, że usg genetyczne to jakies bardziej specjalistyczne badanie, którego nie wykonuje się standardowo np. w ramach badań refundowanych przez nfz, dlatego jak zaczęłyście pisać o tym badaniu jakby było na porządku dziennym (mówimy o polskich realiach) to mi się lampka zapaliła, że może mnie coś omija:) Zaczęłam więc zgłębiać temat i powiem Ci tak. Powszechnie przyjęło się w Polsce, że "usg przesiewowe I trymestru" jest u nas błędnie nazywane "genetycznym", przez matki, przez blogerki, przez redaktorów poradników internetowych i nawet przez prywatne przychodnie, a to dlaczego tak jest możecie przeczytać tutaj:
Co to jest USG 'genetyczne'? | www.dobreusg.pl

Usg przesiewowe I trymestru ocenia ryzyko wystąpienia wad genetycznych, a genetyczne to jest dokładniejsze badanie które może te wady wykryć. Przeprowadza je lekarz specjalista w dziedzinie genetyki z odpowiednimi kwalifikacjami i certyfikatem!

W internecie niestety można się nieźle zamieszać, bo te dwa badania są opisywane jako jedno i to samo. Sam fakt, że na usg genetyczne w ramach nfz trzeba specjalne skierowanie, bo nie jest ono zawarte w tych trzech standardowych, które należy się każdej z nas, świadczy o tym, że są to dwa różne badania. Usg genetyczne na nfz dla kobiet po 35 roku życia, z wadami genetycznymi w rodzinie lub w poprzedniej ciąży.

Ale skoro już powszechnie się uważa, że nasze nadchodzące usg to usg genetyczne to mo że zostańmy przy tym:)

Z tego co ja wiem to genetyczne jest dokładniejsze. W pierwszej ciąży miałam je w cenie normalnej wizyty owszem mierzono przeziernosc karku kość nosowa. W 26tyg poszlam na takie badanie do innego lekarza i to bylo profesjonalne vadanie opisem na 2 strony dokladne badanie serduszka i innych elementów. Teraz idę na genetyczne takie sensu stricte .badanie jak tłumaczył mi lekarz trwa ok 30 minut u mnie przy bliźniakach ok 40 minut potem jeszcze opis.i tu wszystko po kolei dokładnie mierzą opisują. Koszt 220 zł przy blizniaczej 300zl ale ja wolę zapłacić i mieć pewność że jest ok. Mój lekarz wykrył na tym badaniu trochę wad rodzice mogli się przygotować do narodzin maluszka z wadą. Dwoje dzieci od razu po porodzie miały operacje gdzieś tam umowiona.

Hej Mamusie :)
Melduje sie z poczekalni lekarskiej.

Ja chodze na nfz bo w zeszlej ciąży mimo wizyt prywatnych to oprocz straconej kasy nie mialam zadnych przywilejow. Obecna lekarka bardzo dokładnie mnie bada i jestem z niej zadowolona poki co :)

Co do usg genetycznego to dzisiaj sie wypytam czy będzie przeziernosc sprawdzac. Jesli tak to Pewnie dzisiaj nie bedzie tego sprawdzac ale na następnej wizycie pewnie tak :)

A z pozytywnych rzeczy z tego dnia to dzisiaj mam 3 dzien bez mdlosci :)

Milego dnia :)

Lisica- tez niestety ide prywatnie jutro na badania niby moglabym poprosic w rodzinie o wypis na badania ale nie chwalilam sie jeszcze nikomu..
Mitaginka- moja ma 30 WRZESNIA pasowanie na przedszkolaka

Dzis ostatni dzien laby w sumie rano skoncze na badania potem do pracy czwartek wolne piątek do pracy:-D

Dziewczyny, ja mam oprócz zwykłych badań usg ( do tej pory miałam 3, bo na każdej wizycie mam) na NFZ mam dodatkowo skierowanie na 2 badania prenatalne w prywatnej klinice, na najlepszym sprzęcie w województwie, przeprowadzone przez specjalistę od tych badań. (jest tam program w ramach nfz).
Każde badanie krwi mam za free, nie musiałam się nawet o nie prosić, sam lekarz dał skierowanie na toxo, przeciwciała, gr. krwi, itp.
Wszystko zależy od lekarza, na jakiego traficie.
Ja w pierwszej ciąży też chodziłam na NFZ, ale usg płaciłam, a za free miałam tylko morfologię i mocz. Teraz znalazłam dobrego lekarza, specjalistę i mam wszystkie badania. Ja poprostu radzę dobrze poszukać. Albo chodzić prywatnie plus badania robić na nfz.
Szkołę rodzenia też mamy bezpłatną;-)

Czarnulka super:)

Tu jest wszystko ładnie wyszczególnione jakie badania kobiety w ciąży powinny mieć bezpłatne.
Bezpłatne badania dla ciężarnych. Co gwarantuje NFZ? - Ciążowy.pl
Te z was, które chodzą prywatnie też mogą, tylko muszą zdobyć skierowanie. Czasami szkoda zachodu i nerwów ale jeśli to różnica 450zł (tyle mi powiedzieli za komplet badań w prywatnej przychodni w Warszawie) to już chyba warto się pofatygować.

Ooo Mieloneczka :) ja jestem z Kielc :) Właśnie umówiłam się do poradni przyszpitalnej gdzie mój gin przyjmuje na nfz. Miałam u niego wizytę na 23go, a tu się zapisałam na 24go, więc chyba prywatną odwołam, a na tę jedną przyjdę do tej przychodni na nfz i babeczka powiedziała, żebym wzięła od razu mocz, bo badania od razu na miejscu zrobią :) a potem chyba będę robić tak jak część z dziewczyn - wizyty prywatnie, a większe badania na nfz :D w końcu za to płacę ;)

Ja pochodzę z Kielc ale mieszkam w Warszawie. Akurat byłam w Kielcach na trochę i musiałam zrobić te badania. Nie chciałam czekac za długo. Byłam w przychodni "PARTNER" na Kopernika. Przyjmuje tam pewna starsza Pani doktor, która miła nie była, ale naszczęście wkońcu łaskawie to skierowanie wypisała. Wyniki badań następnego dnia:)

reklama
Do góry