reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2015

reklama
Dziewczyny współczuję tych problemów z cukrem :-(
A ja dziś o dziwo mam minimalne mdłości. Wysprzatałam młodej pokój, ugotowałam obiad cały czas na nogach . Teraz się położyłam bo czuje napięty brzuch i takie ciagniecie. Ważne ze smazylam naleśniki. Farsz mięsny i mnie niemdlilo

Ewelina - ty Matik złe normy podałaś bo ona test obciążeniowy miała.

Matik - niby wskazuje, że jest ok. Na czczo cukier jest podwyższony, ale to raczej nie cukrzyca. Jednak po 2h cukier zgłupiał w ciągu godziny spadł o 130mg /dl to bardzo dużo, no i po 3h też jest odrobinę przy niski..

Asiaf no nie będę się sprzeczala ale jesli norma jest do 90 to znaczy że jeśli ktoś ma. Więcej ma cukrzycę...A to czy ma więcej o 2,10,50 to znaczy tylko ze albo wystarczy dieta jeśli wartości nie są dużo przekroczone albo insulina, tak tłumaczyła diabetolog na szkoleniu na którym byłam.

Ewelinax - to też nie do końca jest tak. Ja zgadzam się w tym względzie z Aśką, ale sprzeczać się też nie mam zamiaru. Na pewno grozi Ci cukrzyca ciężarnych, którą tak naprawdw diagnozuje się przy wyniki na czczo powyżej 120 jak dobrze kojarzę.

"Nazewnictwo dotyczące hiperglikemii w ciąży:
- „cukrzyca w ciąży”, jeżeli spełnione są któreś z kryteriów rozpoznania cukrzycy:
- glikemia na czczo ≥7 mmol/l (126 mg/dl)    
- lub glikemia >11,1 mmol/l (200 mg/dl) w 2. godz. OGTT 75 g
- lub glikemia przygodna ≥11,1 mmol/l (200 mg/dl) z towarzyszącymi objawami hiperglikemii
- „cukrzyca ciążowa”, jeżeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75 g jest nieprawidłowy:
- glikemia na czczo 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl)
- po 1 godz. ≥10,0 mmol/l (180 mg/dl)
- po 2 godz. ≥8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl). "

Info ze strony Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego

Nie jestem lekarzem... Wiec w takich wątkach nie będę się udzielala bo to bez sensu, ale te normy są normami z datą jaka? Bo wiem że 2msc temu normy się zmieniły w sensie zaostrzyly bardziej.

reklama
Ale każdy cukrzyk pilnuje tego by nad czczo jego cukier nie wynosił więcej niż 90 a godzinę po posiłku 120. I tego jestem pewna na 100%

Katka Ty mowisz o normach sprzed kilku miesiecy, one sie zmienily nie na wszystkich stronach to zaaktualizowali ale prosze np tu:
Cukrzyca ciążowa: poziom cukru we krwi, dieta cukrzycowa - MjakMama24.pl

Sama bylam zdziwiona gdy mialam badania na cukier 6miesiecy temu i przy takich wartosciach jaj teraz lekarz nic nie mowil o cukrzycy a teraz juz tak... zapytalam z czego to wynika i uslyszalam ze normy sie zmienily kilka miesiecy temu.

Ostatnia edycja:
Do góry