reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Maj 2015

reklama
Dziewczyny współczuję tych problemów z cukrem :-(
A ja dziś o dziwo mam minimalne mdłości. Wysprzatałam młodej pokój, ugotowałam obiad cały czas na nogach . Teraz się położyłam bo czuje napięty brzuch i takie ciagniecie. Ważne ze smazylam naleśniki. Farsz mięsny i mnie niemdlilo

Ewelina - ty Matik złe normy podałaś bo ona test obciążeniowy miała.

Matik - niby wskazuje, że jest ok. Na czczo cukier jest podwyższony, ale to raczej nie cukrzyca. Jednak po 2h cukier zgłupiał w ciągu godziny spadł o 130mg /dl to bardzo dużo, no i po 3h też jest odrobinę przy niski..

Asiaf no nie będę się sprzeczala ale jesli norma jest do 90 to znaczy że jeśli ktoś ma. Więcej ma cukrzycę...A to czy ma więcej o 2,10,50 to znaczy tylko ze albo wystarczy dieta jeśli wartości nie są dużo przekroczone albo insulina, tak tłumaczyła diabetolog na szkoleniu na którym byłam.

Ewelinax - to też nie do końca jest tak. Ja zgadzam się w tym względzie z Aśką, ale sprzeczać się też nie mam zamiaru. Na pewno grozi Ci cukrzyca ciężarnych, którą tak naprawdw diagnozuje się przy wyniki na czczo powyżej 120 jak dobrze kojarzę.

"Nazewnictwo dotyczące hiperglikemii w ciąży:
- „cukrzyca w ciąży”, jeżeli spełnione są któreś z kryteriów rozpoznania cukrzycy:
- glikemia na czczo ≥7 mmol/l (126 mg/dl)    
- lub glikemia >11,1 mmol/l (200 mg/dl) w 2. godz. OGTT 75 g
- lub glikemia przygodna ≥11,1 mmol/l (200 mg/dl) z towarzyszącymi objawami hiperglikemii
- „cukrzyca ciążowa”, jeżeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75 g jest nieprawidłowy:
- glikemia na czczo 5,1–6,9 mmol/l (92–125 mg/dl)
- po 1 godz. ≥10,0 mmol/l (180 mg/dl)
- po 2 godz. ≥8,5–11,0 mmol/l (153–199 mg/dl). "

Info ze strony Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego

Nie jestem lekarzem... Wiec w takich wątkach nie będę się udzielala bo to bez sensu, ale te normy są normami z datą jaka? Bo wiem że 2msc temu normy się zmieniły w sensie zaostrzyly bardziej.

reklama
Ale każdy cukrzyk pilnuje tego by nad czczo jego cukier nie wynosił więcej niż 90 a godzinę po posiłku 120. I tego jestem pewna na 100%

Katka Ty mowisz o normach sprzed kilku miesiecy, one sie zmienily nie na wszystkich stronach to zaaktualizowali ale prosze np tu:
Cukrzyca ciążowa: poziom cukru we krwi, dieta cukrzycowa - MjakMama24.pl

Sama bylam zdziwiona gdy mialam badania na cukier 6miesiecy temu i przy takich wartosciach jaj teraz lekarz nic nie mowil o cukrzycy a teraz juz tak... zapytalam z czego to wynika i uslyszalam ze normy sie zmienily kilka miesiecy temu.

Ostatnia edycja:
Do góry