reklama
wiolonczela42
Fanka BB :)
U nas o 8 sniadanie , zwykle kaszka, sporadycznie chleb, albo drozdzówka ( moze z dwa razy sie zdarzylo)
0 11 - 2 sniadanie . moj cycek + mleko z butelki, albo owoce
13.30 -obiad zupka gesta z miesem, zupy wszelakie
16 deser- jogurty, serek z owocami, same owoce, biszkopciki
18.30 cycek, dojada kaszka
czasami o 23 - flacha z mlekiem
w nocy cycek , a jak dalej głodny to robię mleko
Camel budyń lepiej robuć samemu , juz masz z głowy jajko
a dajecie juz zwykle mleko ???
0 11 - 2 sniadanie . moj cycek + mleko z butelki, albo owoce
13.30 -obiad zupka gesta z miesem, zupy wszelakie
16 deser- jogurty, serek z owocami, same owoce, biszkopciki
18.30 cycek, dojada kaszka
czasami o 23 - flacha z mlekiem
w nocy cycek , a jak dalej głodny to robię mleko
Camel budyń lepiej robuć samemu , juz masz z głowy jajko
a dajecie juz zwykle mleko ???
camel
Ja daje na mleku budyn, kluski lane, owsianke, platki ryzowe, kukurydziane, manne
wiolonczela42
camel pliz o przepis na lane kluski , piszcie dziewczynki co dajecie jesc pociechom to rozszerza horyzonty
wiolonczela42
nie no ze sklepu z butelki , kartonika, z krowami teraz cięzko nawet u nas na wsi
camel
Ja też ze sklepu, z butelki, kartonu... jakie mam pod ręką..i tak to mleko ma mało wspólnego z mlekiem...
A kluski lane robię tak:
mleczko doprowadzam do wrzenia
W dzbanuszku z dzióbkiem rozbijam dobrze całe jajko (z białkiem) tak by było lejące i stopniowo dosypuje mąki - nie powiem ile bo zależy jakie jajko czy duże czy małe.. reasumując konsystencja ma być lekko ciągnąca...trzeba samemu wypróbować... a potem na to gorące mleko leje cieniutką strużką to jajko jednocześnie powoli do okoła mieszając łyżka mleko..i koniec.... (niektórzy słodzą to jajko..ja nie - czasem delikatnie posłodze mleczko ale sporadycznie) kluseczki te są rewelacyjne na rosołku....Jasko uwielbia..
A kluski lane robię tak:
mleczko doprowadzam do wrzenia
W dzbanuszku z dzióbkiem rozbijam dobrze całe jajko (z białkiem) tak by było lejące i stopniowo dosypuje mąki - nie powiem ile bo zależy jakie jajko czy duże czy małe.. reasumując konsystencja ma być lekko ciągnąca...trzeba samemu wypróbować... a potem na to gorące mleko leje cieniutką strużką to jajko jednocześnie powoli do okoła mieszając łyżka mleko..i koniec.... (niektórzy słodzą to jajko..ja nie - czasem delikatnie posłodze mleczko ale sporadycznie) kluseczki te są rewelacyjne na rosołku....Jasko uwielbia..
ja robie takie kluseczki z maki kukurydzianej. Jak dobrze pamietam to na lane jest 2 łyżki mąki na 1 jajko. Ja leje albo przez lejek albo taki sztywniejszy woreczek strunowy z odcietym rozkiem. Wtedy mi wychodza takie cieniutkie jak spaghetti. Ale ja jeszcze mleka nie dawalam, robilam na wodzie jako wsad do zupki.
reklama
evi26
Jak ja nie lubię lanego ciasta to mój koszmar z dzieciństwa .Moja mała bardzo lubi kasze kuskus z mlekiem i jabłkiem ,szybko i zdrowo niestety ona nie toleruje mleka krowiego boli ją brzuszek i ma wzdęcia (próbowałam kilka razy jej dać za każdym razem to samo ) więc zostaje nam mm ,ale na tym też dobre .
Mleko kupuje tylko pasteryzowane z krótką datą ważności na pewno nie dałabym dziecku mleko UHT które ma date ważności ponad 6 miesięcy i pozbawione jest w znacznym stopniu wartości odżywczych .
Mleko kupuje tylko pasteryzowane z krótką datą ważności na pewno nie dałabym dziecku mleko UHT które ma date ważności ponad 6 miesięcy i pozbawione jest w znacznym stopniu wartości odżywczych .
Podziel się: