reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2013 :):)

też staram się wyszperać coś na ten temat, zaglądałam nawet na porady prawne na bb, znalazłam coś takiego
Becikowe od 2013 r. - krok po kroku - Becikowe - Dziecko i prawo - Wieszjak.pl

chmurka widzę, że już wcześniej podałaś, gapa ze mnie ;)

plus dyskusję na forum tamtejszym Becikowe od 2013 - krok po kroku - Strona 4 - Sprawy rodzinne - Forum prawne - porady prawne - Prawo - Wieszjak.pl - Internauci udzielają porad internautom
użytkownik nodaisy fajnie przedstawiła procedury do becikowego
jak się okazuje nie chodzi o PIT, jest to bardziej skomplikowane

Ostatnia edycja:
reklama
też słyszałam już o możliwości uznania dziecka w łonie...ale pytanie,w którym USC?bo jak rodziłam córkę w danym szpitalu,to USC miałam wyznaczony od adresu szpitala.a w sumie nie mam pewności czy w tym szpitalu którym chce będę rodzić,więc USC mam jeszcze do wyboru ze względu na mój meldunek,albo na meldunek R...jak ja nie lubię takich spraw załatwiać:no:

noirel, wydaje mi się, że Twój USC (ze względu na miejsce zameldowania), ale głowy nie dam, najlepiej zadzwoń i dopytaj... my bylismy w moim... potrzebne są dowody osobiste i Twój akt urodzenia, jeżeli mieszkasz aktualnie w innym miejscu niż się urodziłaś... ojca dziecka nie - matka jest najwazniejsza;-) byliśmy ostatnio... polega to na tym, ze Ty oświadczasz, ze partner jest ojcem a partner oswiadcza to samo, no i podajecie jakie nazwisko będzie nosić dziecię... pani kierownik (osoba upowazniona) odczytuje taki akt, podpisujecie się i dostajecie odpis... trwało w sumie z godzinę, bo musza stworzyć taki akt, ale wszystko od ręki.... i z tym odpisem do szpitala, a potem do USC rejestrować partner - do rejestracji dziecka ten USC, który wynika z adresu szpitala

Noirel - jeśli chcesz to uznanie dziecka załatwić, to robisz to w USC przynależnym do dzielnicy w której jesteś Ty zameldowana
jak już urodzisz, to w szpitalu dostaniesz adres USC, tak jak miałaś to przy pierwszym dziecku

wiecie, najgorsze jest to, że przepisy mówią jedno, a siedzi pani w MOPSie czy innym urzędzie i interpretuje je po swojemu :wściekła/y:

ja napisałam o tym konkubinacie to, co wiem od koleżanki, która urodziła na początku roku - w dodatku oboje mają dzieci z poprzednich związków i teraz jedno wspólne i nikt jej nie liczył wspólnych dochodów, tylko jej dochody dzielone na 2 czyli ona+dziecko - musiała przynieść zaświadczenie z ZUS-u bo prowadzi swoją działalność
także wszędzie jest inaczej i to jest największa paranoja

Oj dziewczyny faktycznie problem z tym becikowym
U nas jest łatwiej bo odkąd przeprowadziłam się na wieś to jest jedna gmina z USC i się wszystko w jednym miejscu załatwia

z tym becikowym to ja za bardzo sie nie orientuje...moj mąż uwielbia szukac w necie jakichkolwiek informacji :-) my lapiemy sie na becikowe, dodatkowe tez, moj P z ubezp za urodzenie dziecka :) (tym razem dzieci) tez dostanie

nanu - widzę, że kupiłysmy takie same komody :) tylko my tą dłuższą wersję.. w zeszły weekend moi faceci skręcali:
Zobacz załącznik 546149
... i dywan niebieski nam przybył do pokoiku... w ogóle już zaczyna nam nabierać kształtów ten pokoik malucha... jeszcze trochę i jak skończę, to się pochwalę całością :)

właśnie ją zapakowałam. Z regału wybrałam wszystkie najmniejsze ciuszki do rozmiaru 62. Masakra - ponad 2h mi zeszło!
Ale komoda jest genialna, szczególnie że w 1 szufladzie poukładałam ikeowskie pudełka na wymiar i wszytsko posegregowane, ma swoje miejce, widać co i gdzie jak na dłoni - UWIELBIAM SZUFLADY!

idę spać!

reklama
witam się z zaśnieżonego Wrocławia :)

Tej wiosny to nie widać i nie widać. Oby na święta chociaż się rozpogodziło.
U mnie nocka raczej nieprzespana, budziłam się co chwilę.
Niebawem podjadę do super-pharm, dziś i jutro są promocje na pieluszki pampers i dobra promocja na femibion za 15 zł ( 60 tab )

Czy macie jakieś dobre sposoby na ból kręgosłupa, bo ja już nie wiem jak sobie pomóc, nawet jak śpię to boli.

Do góry