reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2013 :):)

Kaja- slodziutka jest Sonia, a dzieci sa dwu czy jednojajowe? bo jak dla mnie tez jak dwie kropelki wody :) wspolczuje czekania na wyniki badan, ale czekamy wszystkie razem z toba i mocno trzymamy kciuki

Elajar- u nas hiv tez robia na poczatku ciazy, i jeszcze dodatkowo jesli chce sie w wodzie rodzic
tez jak sobie z malym przypominam to tydzien przed porodem szlam po zakupy, chodzilam po centrach... a teraz jakbym 100 i lat i kilo miala :)

eklerkaa- litosci nie masz, a u mnie lodowka pusta, a m z zakupami i dzieckiem dopiero kolo 18 beda...

reklama
chmurka - ee to zdjecie jest akurat z neta, aa w uk w kazdyym wiekszym sklepie sa pakowane w malych pojemnikach... kazdy rodzaj owocow praktycznie :) a co do kiwi to jem bo nie biore zadnych witamin, a to kiwi w zupelności wystarcza :)

Kiwi.jpg

[h=4]Owoc Kiwi jest jednym z najbardziej pożywnych owoców na świecie.[/h][h=4]Co zawiera owoc kiwi?[/h][h=4][/h][h=4]Witaminę C[/h][h=4]Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C .[/h][h=4]Niektóre badania sugerują, że niedobór witaminy C[/h][h=4](oraz innych antyoksydantów) w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju astmy.[/h][h=4][/h][h=4]Witaminę K[/h][h=4]Kiwi zawiera witaminę K , która odgrywa zasadniczą rolę w metaboliźmie kości. Niedobór witaminy K jest związany z niską gęstością kości i zwiększonym ryzykiem złamań.[/h][h=4][/h][h=4]Potas[/h][h=4]Niedobór potasu prowadzi do zmęczenia i osłabiena a nawet skurczu mięśni. Kiwi jest idealnym żródłem potasu.[/h][h=4][/h][h=4]Witaminę E[/h][h=4]Jedzenie kiwi może być bardzo dobre dla naszej cery. Kiwi bogate jest w witaminę E , która chroni przed zmarszczkami.[/h][h=4][/h][h=4]Miedź[/h][h=4]Miedź niezbędna jest do tworzenia się krwinek czerwonych, bierze udział w syntezie melatoniny i w tworzeniu tkanki łacznej.[/h][h=4][/h][h=4]Kwas foliowy[/h][h=4]Kwas foliowy jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek.[/h][h=4]Kwas foliowy reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek a także wpływa dodatnio na system nerwowy i pracę mózgu.[/h][h=4]Magnez[/h][h=4]Niedobór magnezu powoduje zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca.[/h][h=4]Wapń[/h][h=4]Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które zawierają wapń.[/h][h=4][/h][h=4]Błonnik[/h][h=4]Wysoka zawartość błonnika pomaga w schorzeniach takich jak cukrzyca czy rak jelita grubego.[/h][h=4]
[/h][h=4][/h][h=4]Owoc kiwi działa zapobiegawczo i pomaga przy następujących schorzenach:[/h][h=4]
[/h][h=4]Nowotwory[/h][h=4]Wykazano, że kiwi dzięki zawartości glutationu zapobiega mutacji genów, których mutacja mogłaby zainicjować proces raka.[/h][h=4]Kiwi jest jednym z niewielu owoców, które w formie dojrzałej są zielone dzięki chlorofilowi. Niektóre badania sugerują, że chlorofilina, pochodna chlorofilu, jest inhibitorem kancerogenezy wątroby.[/h][h=4]
[/h][h=4]Depresja[/h][h=4]Ostatnie badania wykazały, że inozytol, alkohol cukrowy, występujący naturalnie w kiwi, może być korzystny w leczeniu depresji. Inozytol odgrywa ważną rolę w wewnątrzkomórkowej reakcji na hormony i neuroprzekaźniki.[/h][h=4]Kiwi zawiera stosunkowo wysoki poziom serotoniny, która ma działanie antydepresyjne.[/h][h=4]
[/h][h=4]Zwyrodnienie plamki żółtej[/h][h=4]Kiwi zawiera mnóstwo karotenoidów (beta karoteny, luteiny i ksantofile), związki fenolowe (flawonoidy i antocyjany) i przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E.[/h][h=4]
[/h][h=4]Nadwaga[/h][h=4]Kiwi jest niskokalorycznym a zarazem najbogatszym w składniki odżywcze owocem.[/h][h=4]Do tej samej grupy (najwięcej składników odżywczych najmniej kalorii) należą również cytryny.[/h][h=4]
[/h][h=4][/h][h=4][/h][h=4][/h][h=4][/h][h=4]Mało znane fakty na temat kiwi:[/h][h=4]
[/h][h=4]Zawiera więcej witaminy C niż pomarańcz.[/h][h=4]Zawiera tyle potasu co banan.[/h][h=4]Zmieszany z wodą i alkoholem jest świetnym tonikiem dla skóry.[/h][h=4]Zgniecione czarne nasiona kiwi dają olej bogaty w Omaga 3 kwasy tłuszczowe.[/h]

Załączniki

• Kiwi.jpg
    Kiwi.jpg
    19,8 KB · Wyświetleń: 27
No babolce jak mozecie tyle o jedzeniu pisac?:szok: Przez was chce mi sie i ryzu z jablkami i salatki owocowej:sorry: I za kare macie zdjecie ciasteczek ktore wlasnie wyciaglam z piekarnika:-p
2013-03-14 14.05.28.jpg

Kaja - no piękna ta twoja księżniczka;) Kurde i pomyslec ze mam w brzuchu troszke grubsiejszego smyka;D A my przeciez mialysmy ten sam termin;D

Sembo - ty jestes robot normalnie!!! Ja sie nie moge zabrac za prasowanie od kilku dni;] Ale wczoraj sobie spedzilam dniowe w pizzerii bo w domu idzie oszalec:dry:

Iiii nie wiem co jeszcze i komu mialam napisac;]
A moze tyle ze w Polsce to bydlo jest , nie ludzie:eek: Bylam z mezem w Kauflandzie, a ze dzis czwartek czyli pierwszy dzien gazetki, to sie ludzie zesrac chca (szczegolnie mohery:dry:) - kolejka przy wedlinach i serze jak w PRL-u, no a ze moherow kupa to w dupie maja czy ty z brzuchem czy nie;] Malo tego - zostalam staranowana wozkiem przez pewnego jegomoscia, a drugi o malo mnie nie przewrocil. To samo baba na warzywach - tak jej sie spieszylo zeby sobie reklamowke urwac.
Szok:szok:
Wspolczuje mojej mamie ktora tam pracuje i patrzy na to wszystko:eek:

P.S. Fajna ilosc dni mi zostala do porodu:-D

Załączniki

• 2013-03-14 14.05.28.jpg
    2013-03-14 14.05.28.jpg
    28,9 KB · Wyświetleń: 39
uderz w stół... dziewczyny jesteście bez serca!! chcę sałatkę owocową, barszcz biały, ciastka kasienki i pizzę z jej pizzerii, ryż z jabłkami:szok: a najbardziej KIWI:rofl2: :)rofl2:tylko schabowego nie chcę bo na smażone patrzeć nie mogę)

KAJA działasz na mnie jak Kiwi antydepresyjnie:-D Z Twoich postów bije taki power że nasze emerytki zaraz ruszą dupę w troki i przestaną narzekać:-)

A ja mam czas na relaks. Obiadek z wczoraj, domek posprzątany, młoda śpi. Wreszcie nic nie muszę!! (poza wypiciem kawki i doczytaniem Was i książki)

P.S. Panie a liczycie już ruchy płodu??

Ostatnia edycja:
ja nie liczę ruchów co by się nie stresować ;p rano się ruszała, przed chwilką też jakiś kopniaczek, znaczy że żyje:tak:a jak mi kiedyś wyjdzie mniej niż 10 na h to co? panika i stres niepotrzebnie

ja nie liczę ale to dlatego że moja ostatnio tak świruje że 10 ruchów to jest na minute nie na godzinę więc liczenie ruchów uważam za zbędne w tym wypadku ;)

teraz właśnie dostała jakiegoś napadu i tak mi się przeciąga i przewraca w brzuchu że aż słychac jak chlupie :p

Ja nie liczyłam poprzednio i teraz też nie. Mała ma 3 stałe pory ruszania się: ok 6-7 rano, ok 15 i od 21 fika koziołki. W tzw międzyczasie też czasami się rusza, a czasami nie. Widać trafiło mi się mniej ruchliwe dziecko.

reklama
Do góry