reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

reklama
Marisamm moj spi trzy razy w ciagu dnia pierwsza drzemka okolo 9 i tak okolo 1h druga kolo 12 i ta trwa z 1,5 - 2h i trzecia miedzy 15 - 16 i spi tak 40min. Od paru dni ta pierwsza drzemke zaczyna miec dluzsza ale chyba dlatego ze o 6 juz wyspany jest.
A jak nie spi to bawi sie i jest pogodny??

jak się wyśpi to jest pogodny, ale jak zaczyna trzeć oczy, nosek, uszka, cały się robi czerwony, oczka ma małe no to go kłade..
średnio ma 3 drzemki, w porywach do 4, długość zależy, ok 30-40 min, dłuższa to z 1h (bywają i 2-3, ale to rzadkość)..

marisamm, moj maly spi w dzien 3-4,5godziny podzielone na 3 drzemki od 30minut do 2 godzin zalezy od dnia. bez spania wytrzymuje maksymalnie 3 godziny ale przewaznie sa to 2-2,5, po tym czasie ziewa, trze oczka, zaczyna marudzic wiec trzeba go klasc :)
anik, my ochraniacz mamy, nie wiem do kiedy sie powinno go miec i czy wogole powinno :) ale moj Stas jak rano wstanie to lubi sobie powojowac w lozeczku i czesto nozki laduja na ochraniaczu wiec ja narazie nie zdejmuje

Hmmm dzięki za odpowiedzi, to ja swój też może lepiej zostawię... zdejmę jak opuścimy łóżeczko, albo trzeba będzie kupić inny wtedy :confused::confused: Póki co Krzyś nie wierci się w łóżeczku, on nawet rzadko sypia na boczku, praktycznie cały czas na pleckach...

a i się nie pochwaliłam że mój pierworodny 5 lat skończył:szok: oj pamiętam tamtem poród brr...ile było problemów z nim po porodzie, a dziś rozrabia jak na 5latka przystało i jest zdrów jak ryba:-D
Dzuo zdrówka z okazji dwóch piąteczek ;-):*

Natalka, w sumie może masz rację, ale ze mnie mamusia haha :-D Kurdę nie wpadłam na to, że głód w nocy go budzi, bo od dawna tego już nie było! :-D Tylko - on je 4 razy po 180 ml mleka zagęszczonego 3 łyżkami kaszki... może na noc zagęścić mu 4? I dać np. 210 ml? Żeby się nie budził, tylko dotrwał jakoś do rannego karmienia? Natalka jak u Ciebie wygląda nocne dokarmianie? Kubulek dalej wciąga mlesio w nocy?
Anik u mie tez tak bylo z jakies s2/3 tyg temu, nawet myslalam ze jest glodny, dałam mleczko ok 4 a ten jak szybko je zjadł tak jeszcze szybciej zwrócił :dry: potem dawalam herbatkę lub wodę...no i jakos samo przeszlo... a łóżeczko masz blisko kaloryfera, bo jest sezon grzewczy i powietrze w pokoju mocno sie zmienia...
ja widze ze Aligator innaczej oddycha niz wczesniej:tak:

co do jedzenia to pochłania:
miedzy 6-8 180 mm + 3/4 ł.kaszki
potem ok 130-15 zupki
ok 15-16 180mm+ 3ł. kleiku kukurydzianego bądź ryżowego
17 owoce
19 180mm+ 3/4 ł kaszki no i spi do rana...
DObrze je????

Jezu jakiego ja mam stresa w związku z jutrem :zawstydzona/y: najchetniej z wc bym nie wychodzila....klucha w gardle
:zawstydzona/y: no ale dam radę:sorry2: obawiam sisę że bez łez się nie obejdzie...:-( oczywiście z mojej strony, bo Aligatorkowi ton najpewniej nawet brewka nie tyknie:dry: no i jutro M z nim zostaje...juz widze co bedzie po powrocie :-D

marisamm u nas w ciągu dnia też przeważnie 3 drzemki, ale co do czasu to nie da się określić bo to bardzo dużo zależy od dnia, są takie dni gdzie śpi po 10 min, a są takie jak np wczoraj, gdzie pierwsza drzemka czyli ta ok. 10 trwała 2,5 godz :szok::szok: a dzis np nie całą godz a teraz czas na kolejną drzemkę na którą córcia idzie z tatą na spacerek ;-) średnio drzemki następują po 1,5 max 2 godz aktywności.

pieszczoszka u nas dziś na obiad mąż robi pizzę z przepisu Pascala ze strony Lidla :-D(ogółem na stronie sporo inspiracji)
a na jutro już leży w przyprawach karkóweczka, będę piekła.

anik moja też za tydz kończy 6 miesiący (dokładnie 10) i już dziś jesteśmy 3 dzień na mieszanym mleczku, ja praktykuję tę wersję przechodzenia na mleczko 2 że jedną miareczkę zastępuje nowym, tak sobie wyliczyłam ze po 4 dni 1 nowa miarka, kolejne 4 dni 2 miarki itp...także po 10 listopada będziemy już całkowicie na mleku 2.

andav - zapalenie ucha miał raz, w tym roku nawet, ale to podobno od kataru.. szybko zaleczyliśmy i po kłopocie. ostatnio jakoś jak chorował zaczęło mi się wydawać, że niedosłyszy. kilka razy mu powtarzam, jak jest odwrócony plecami to nie reaguje. wydaje mi się, że większość czyta z ruchu ust, bo tak się wpatruje w usta jak ktoś coś mówi. po leczeniu antybiotykiem zwróciłam uwagę pediatrze, skierowanie do laryngologa, ta stwierdziła początkowo, że nic nie widzi, Bartek nie chciał współpracować (nie mówił, czy dzwoni w uchu), więc dla spokoju (i jako, że przyszłam z matką - znajomości!) to dała skierowanie na badanie, a tam - zonk. rozbieżność w wykresach, liczbach, w ogóle prawe ucho to coś zupełnie innego niż lewe.
Zdjęcie-0105.jpgZdjęcie-0106.jpg
Mailen - Kochana, oczywiście, że pomogłaś, ale raczej myślę o płynie w uszach, Bartik mówi czasem, że mam bębenek w uchu, albo, że mu szumi..
migdał.. ma trzeciego, ale maleńkiego - był nawet sprawdzany ostatnio. podobno nie ma wpływu, do tego infekcje zaczęły się dopiero teraz, równo z przedszkolem, tak to chorował 2 razy w roku - na wiosnę i na jesień.
z pewnością pojedziemy do tej Kliniki i dowiemy się czegoś więcej, nie zostawię tego żeby dziecko całkiem ogłuchło..

Pieszczoszka - ja uwielbiam pierś cebulowo - piwną (piwa nie czuć prawie wcale, a daje efekt puszystego mięsa, rozpływającego się w ustach) i nie ma tu surowej cebuli - nie lubię;p

anik - ja nie ściągam, a nawet zastanawiam się nad kupnem większej, bo Nutka wkłada mi nóżki między szczebelki i później nimi wyma****e - kiedyś sobie wyłamie nożkę. ale przyznam się, że wolałabym ją widzieć w nocy, czy nawet dzień bez pokazywania się nad nią, bo wtedy zaciesz i po spaniu:)
Zdjęcie-0104.jpg

reklama
JA tez mam ochraniacz zostawiony...bo nie raz raczka lub nóżka ląduje miedzy szczebelkami :baffled:
Co do drzemek to teraz sa2 lub. A jesli chodzi o ich długośc to bardzo róznie czasami 15 min a czasami 2g...teraz spi juz 2 godzine :szok:

Do góry