byłam wczoraj u mojej gin w końcu widać pęcherzyk, kazała mi przyjść za dwa tyg. Póki co dzidzi ma 7mm, mam nadzieję, że wszytsko jest oki
tak mi przynajmniej powiedziała, ale przez te dwa tyg chyba umrę, już bym chciala wiedziec, że bije serduszko, wtedy powiedziałabym w pracy, boję się jak to przyjmą....
A to moje pierwsze dzidzi
[ img ]
[ /img ]
piękne :-):-)
Asiku, dziekuje za wyjasnienie, w takim razie Staś bedzie szczesliwym nieszczepionym chłopcem. Kurcze...zaj... tych wszystkich ktorzy odpowiadaja za to ze szczepionki sa niebezpieczne...tylko gdzie ich znajdę...
Nigdzie nie znajdziesz..
najgorsze jest to,że po szczepieniach to nie tylko gorączka i niepokój.
Na stroni ministra zdrowia jest cała lista powikłań poszczepiennych ,o których wszyscy wiedzą.
I każda mama przy szczepieniu powinna być o tym poinformowana.
ośrodki zdrowia jednak nie udzielają takich informacji...
Tu masz listę NOP takich podstawowych
Niepożądane odczyny poszczepienne
Niepożądane odczyny poszczepienne (NOP) – każde zaburzenie stanu zdrowia, jakie występują po szczepieniu. Mogą one być wynikiem indywidualnej reakcji organizmu człowieka szczepionego na podanie szczepionki, błędu podania szczepionki, złej jej jakości bądź zjawisk od szczepienia niezależnych, a tylko przypadkowo pojawiających się po szczepieniu.
Można rozróżnić trzy rodzaje NOP:
1. odczyny miejscowe, np.:
obrzęk, zaczerwienienie i bolesność
sącząca się przetoka nad węzłem chłonnym
ropień bakteryjny bądź jałowy
powiększenie węzłów chłonnych
2. odczyny ze strony ośrodkowego układu nerwowego, np.:
encefalopatia
drgawki
poliomyelitis poszczepienne wywołane wirusem szczepionkowym (porażenie lub niedowład wiotki z objawami utrzymującymi się 60 lub więcej dni)
zapalenie mózgu
zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
zespół Guillain-Barre (symetryczny niedowład o ostrym początku, gwałtownie postępujący z zaburzeniami czucia)
3. inne niepożądane odczyny poszczepienne, np.:
bóle stawowe
wstrząs anafilaktyczny – natychmiast po podaniu szczepionki
gorączka powyżej 39 °C
epizod hipotensyjno-hiporeaktywny (jest to charakterystyczny stan po szczepieniu DTP, w którym niemowlę przez pewien okres (10 minut do 36 godzin) ma obniżone ciśnienie tętnicze (stany hipotonii do zapaści naczyniowej włącznie), obniżone napięcie mięśniowe, nie przyjmuje posiłków i nie nawiązuje kontaktów z otoczeniem);
nieutulony ciągły płacz tzw. krzyk mózgowy (utrzymujący się powyżej 3 godzin płacz lub krzyk o znacznym nasileniu i wysokim tonie, pojawiający się przeważnie 6–18 godzin po szczepieniu),
uogólnione zakażenie prątkiem BCG
małopłytkowość,
posocznica, w tym wstrząs septyczny,
zapalenie jąder
zapalenie ślinianek
W Polsce lekarz ma obowiązek zgłosić niepożądane odczyny poszczepienne.
Niepożądane odczyny poszczepienne – Wikipedia, wolna encyklopedia
To nie są powikłania ,które występują w ciągu kilku godzin jak sądzie większość rodzin,ale wiele występuje po kilku latach od szczepienia.
:-
-
-(
Tu masz rozporządzenie ministra w tej sprawie
http://lex.pl/serwis/du/2010/1711.htm