reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

nie za bardzo mnie stać, ale po pierwsze trzeba iść, bo ból zdarza się już drugi raz; po drugie - jak nie wyleczymy teraz to będzie tylko gorzej, po trzecie wolę zapłacić więcej i przejść to bezstresowo - przynajmniej dla Bartka. całe szczęście - jesteśmy 10dni po wypłacie.
szukam właśnie specjalnego dziecięcego, ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii - ludzie nie mają nic do powiedzenia?
Jak jest tylko plamka to zwykle wystarczy to lapisować ,niestety po tym ząbki robią się ciemne .
Można też zastosować żel borujący ,ale to zależy od stomatologa i czy taki w ogóle posiada w gabinecie .
Sporadycznie boruje się zęby mleczne.

Witam popołudniowo.
Co do zakupów i szykowania ubranek to ja jeszcze w lesie. Mam tylko wstępną listę tego co mi brakuje i próbuję coś tam przejrzeć w internecie ale w sumie żadnego konkretu z tego jeszcze nie ma. A znowu ubranek jeszcze prać i prasować nie chce, bo nie mam gdzie ich potem ułożyć (najpierw jakąś komodę musze zorganizowac w pokoiku Małych).

Także generalnie jak widać powyżej każda wymówka dobra, haha...

a z tym leczeniem próchnicy u dzieci to mnie zaskoczyłyście, bo byłam święcie przekonana, ze dopóki dotyczy to mleczaka (zresztą takmi mówiła moja Pani Stomatolog), to tylko jakimś żelem smarują, zeby nie postepowało dalej. A Wy tu o borowaniu mówicie...brr...
Smaruje się lapisem ząbki ,które się psują kilka razy (zwykle 3 razy w odstępie tygodniowym),a potem tę czynność powtarza do momentu wypadnięcia ząbka .:sorry:
Zwykle lapisuje się ząbki co 3-4 miesiące .
Na ząbki stałe piątki,szóstki itp które wychodzą zakłada się lak ,by takowe się nie psuły .
Lakowanie jest już dłuższy czas i jednak troszkę zabezpiecza przed próchnicą .

Jeśli dziecko ma na ząbkach ciemne plamki to zwykle próchnica butelkowa ,która powstaje od picia słodkich napoi ,a u maluszków zwłaszcza napoi pitych w nocy z butelki ,a nie z kubka.;-)

reklama
my kupilismy dla Stasia fotelik z baza recaro, teraz bedziemy go rowniez uzywac, dla mnie baza jest niezastapiona, sprawdzila sie w 100 procentach poniewaz w domu zapinałam Młodego w foteliku, znosilam do samochodu a tam wpiecie w baze zajmowało dosłownie 5 sekund. jest to super rozwiazanie, nie mniej jednak nie do kazdego samochodu pasuje, poniewaz samochod musi 'cos tam' posiadac:) Nie wiem jak to sie nazywa:)

Są dwa rodzaje bazy:
1. baza isofix - musisz mieć w aucie specjalny "uchwyt" do przyczepienia bazy, taki jakby dodatkowy pas http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTqSt7Gt5Qyed7vh-cMIUq7eYtmGV43rDfDdD03tVe89-lEzAb5lg
ISOFIX, jest system mocowania fotelików dziecięcych na siedzeniach w samochodach. System ISOFIX składa się z dwóch uchwytów, które znajdują się między siedzeniem, a oparciem fotela. Uchwyty te są przymocowane bezpośrednio do konstrukcji pojazdu. Wcześniej stosowano (wciąż powszechne) mocowanie fotelika pasami bezpieczeństwa. W stosunku do pasów ISOFIX zapewnia sztywniejsze zamocowanie, co przekłada się na wyższe bezpieczeństwo. Zastosowanie systemu zatrzasków praktycznie wyklucza nieprawidłowy montaż. Wadą ISOFIX jest brak zabezpieczenia fotelika przed przemieszczeniem w osi obrotu wokół uchwytów. Jedyne zabezpieczenie stanowią siedzisko i oparcie fotela.
2. pozostałe = nie potrzeba tego dodatkowego przyczepu, bazę mocujesz za pomocą pasów.

My kupujemy zwykłą, bo nie posiadamy w aucie tego zaczepu. Isofix są podobno bezpieczniejsze.

Ale juz popisalyscie:szok: My bylysmy na spacerze,potem kolezanka przyszla,a potem poszlismy do tesciowej:tak:
Seba dojechal caly i zdrowy:tak:
Co do prania i prasowania ciuszkow,ja czekam do kwietnia bo na razie nie mialabym gdzie tego chowac:eek: Ciuszki jeszcze u kolezanki:tak:
zanetaa Seba mial robione zeby jak byl troche starszy niz Twoj synek ale ja chodzilam z nim do dentysty dla doroslych:tak:Misia na szczescie nie ma problemow z zebami,moze dlatego ze od niedawna moze jesc czekolade:-D
Co do foltelika my bedziemy mieli Graco z baza ale nie wiem dokladnie jaki model:tak:
Dobra ja spadam,zaraz Misia idzie do mycia:tak:
Dobranoc

reklama
No pięknie... Gorączka i sraczka, tego mi było trzeba...
Chyba jednak nie dojdę jutro na ten nieszczęsny egzamin z paleo... Wybiorę się do lekarza (może zapiszą mnie szybciej niż za tydzień, albo powiedzą że mnie nie będą leczyć bo w ciąży jestem):wściekła/y:

A tak o zębach się jeszcze zapytam... Robicie jakieś przeglądy przed porodem... Ja nie czuję żeby coś się z nimi działo ale muszę je polakierować i kamień ściągnąć. Nie wiem czy mi to teraz wykonają...

Do góry