reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Maj 2012

Hej

Witam z placu boju - chyba kolejny skok rozwojowy idzie. Niby nic się nie dzieje, ale cycolimy sie co 1,5h, niby sie ładnie bawimy, a tu nagle ryk sopranikiem - wezmę na ręce, nie lulam tylko przycisnę do siebie i dziecko.... zasypia... Dwa razy tak mi zrobił dziś - raz na spacerze - wyjęłam z wózka, siadłam na ławce na deptaku a on zasnął. Myślę sobie, no ok, ale co teraz? Wsadziłam do wózka, nie wybudził się i dojechałam do domu. Drugi raz po południu - zasnał po przytuleniu, wyprasowałam więc pranie - jestem z siebie dumna. No i idąc za ciosem, nie wiązałam dziś małego wieczorem - wykąpałam go (pierwszy raz zupełnie sama), ubrałam, zaczął płakać, jadł cyca płacząc, skończył, przytuliłam histeryka i zasnął w 2 minuty. Odłożyłam do łóżeczka i śpi do tej pory, już 2,5h... Jak na razie spanie młodego w łóżeczku strasznie mi sie podoba - nie slęczę nad nim, jest na tyle uprzejmy, że zasypia szybko. Mam tylko nadzieje, że mu sie te płacze skończą szybko, bo nie chcę do rączek przyzwyczaić, ale weź go nie przytul, jak on tak nagle w histerie wpada, jakby sie wystraszył czegoś.

No i dziś młody dostał swoja pierwszą "dorosłą" kołderkę, bo do tej pory przykrywałam kocykiem, pieluszką lub niczym, jak były upały - przewrażliwienie na punkcie SIDS - w łóżeczku tylko materac i kocyk. Ubierałam za to śpiochy takie cieplejsze, nawet w upał. Dziś kupiłam mu pościel do łóżeczka (wyrodna matka - dopiero teraz???) i teraz spi przykryty nia po szyję, łapki w górze - w końcu nie skrępowane pieluszką. Kołdrę mu kupiłam, bo mimo, że w mieszkaniu mamy wciąż 25 stopni to od kilku dni jak się rozkopie z kocyka to go w nocy do karmienia zbieram z łóżeczka w charakterze sopelka, taki zimny jest. Potem przy cycoleniu w naszym łózku sie nagrzeje i nie mam serca go odkładać do łóżeczka. A teraz może nie zauważyć, że go przeniosłam, bo ta nowa kołderka tez taka puchata jak w naszym wyrku - dzis sprawdzę. No i w komplecie jest podusia - na razie czeka na lepsze czasy - a Wy dajecie dzieciom poduszki?

reklama
Pff... ja swojego koniec końców uśpiłam na rękach :/ nie dało rady inaczej, był już tak zmęczony, a nadal nie mógł zasnąć...
Kurczę, jak ja nie lubię touchpada... nigdy nie wiem, czy przypadkiem nie zahaczyłam o "daj ostrzeżenie", czy "raportuj zły post" :/ nosz kur... jakby coś, to z góry przepraszam i pamiętajcie, co złego to nie ja :p:p

Liczę, że moje dziecko nie nauczy się głupotek, a kochany Krzyś powróci po skoku...

Próbowałam zważyć dzisiaj małego na wadze, ale chyba waga u moich rodziców już ma lata świetności za sobą, bo coś nie działało... :/

kingutek - u nas już na szczęście zero pobudek w nocy, teraz są ok. 7-8 dopiero, zwykle wstaję ja, ale jak mi się baaaaaaaaardzo nie chce to małżonek się zbiera ;)

paulinka - mój dzisiaj też zasnął przy butelce, tylko odłożony do łóżeczka się obudził i pozamiatane :( po raz pierwszy pękłam i uśpiłam go na rękach.

Dobrej nocki dziewczyny, śpijcie spokojnie, z jak najmniejszą liczbą pobudek na mleczko ;)

Ja daję już poduszke do łóżeczka taką płaską ale jednak ..niewiem czy już można :eek:

I mam pytanie jak wasze maluchy zachowuja sie na spacerku , lubia jezdzic w wózku bo moja nie cierpi , nie ma spacerków ze spaniem 3 godzinnym , jak juz po ryczy i po kopie to zaśnie ale ja wtedy szybkie zakupy , czy expresowy spacerek bo wiem ,że lada chwilka się obudzi a nosić jak jestem sama nie dam rady ...kurde to z Bartkiem przeszłam tysiace kilometrów wózkiem , jak tylko wychodziłam na dwór to przesypiał cały spacer az czasem wózek targałam do góry bo szkoda go było budzić ...

Spadam spać , familija już nyna ro na mnie też czas..
Dobrej nocy...

Mój zasypia sam w łóżeczku (choć zdarzają się wyjątki-dziś zasnął przy butli),dostaje smoczka,ma taki malutki "kocyk przytulaczek" którym opatulam mu policzek,włączam karuzelę i po kilku minutach sam zasypia.

ważony byl co tydz przez pierwsze 6 tyg jak przychodziła do nas health visitor a od tego czasu tylko raz na szczepieniu. Mam możliwość chodzi z nim na ważenie co tydz ale nie byłam ani raz :)

Poduszki nie ma i jeszcze długo mieć nie będzie,na razie nie ma takiej potrzeby,córcia dostała poduszkę jak miała już ponad rok :)

Ostatnia edycja:
Flaurka ja nie daję. Pierwsza płaską poduszkę dam kolo rku pewnie, no może troszke wczesniej. ALe spi na klinie (pod prześcieradłem)

Patina moją jakbym woziła cały dzien w wózku to by cały dzien spała. Kiedys musiałam wyjsc na większosc dnia z domu i jej juz ie nie chcialo spac, widac bylo a i tak zasypała jakby na siłe ale jak tylko stawąlam to oczka twarte.

Anik, uzywam aplikacji na ipada/iphona o nazwie SleepMachine wersja lite - darmowa. Dziala niezle, ma mozliwosc ustawienia na jakis czas, a potem sama sie wylacza wyciszac stopniowo, jest sporo odglosow do wyboru, na wyjatkowe sytuacje do deszczu i zab dolaczam bialy szum na poczatek, potem go recznie eliminuje, jest mozliwosc wlaczenia trzech odglosow jednoczesnie, kazdy z oddzielnie sterowana glosnoscia.
Nie szukalam na youtubie zab, ale kiedys uzywalam bialego szumu albo deszczu.

Flaurka, moj bez poduszki, a jak przeprowadzi sie do lozeczka to bedzie tylko w spiworek ubrany. Nie wiem, czy nie naiwnie, ale mysle, ze nie bedzie problemu ze spaniem w lozeczku, bo teraz Robert niby spi ze nma,ale osobno, nie jest przytulony, dotykany ani przykryty koldra, lezy zawiniety na jednym boku lozka, ja na drugim. Kiedys juz spal w lozeczku, ale tak jest mi latwiej go zawijac. Jak juz bedzie spal w spiworku, to z sofy na lozko sie przeprowadzi maz ;) teraz pare razy spalismy razem we czworke (bo jeszcze Wigor...), ale zdeczka ciasno...

Patina, Robert na szczescie lubi wozek i spacery. Nie wie, ze mozna w trakcje spaceru byc wyciagnietym z wozka. U nas wciaz jeszcze zimno i wietrznie, a zamist ubieraz go jakos super grubo, to w razie potrzeby przykrywam w wozku kocykiem, czapke ubieram tylko jak jest wyjatkowo wietrznie lub zimno, ale zazwyczaj jest bez czapeczki, tylko luzny kaptur dookola glowki. Spacery coraz rzadziej sa przesypiane, najczesciej oglada swiat, czyli mame, drzewa, niebo :)

Przedstawiam Wam komiks pt. "Jak mały Hubi postanowił skoczyć z łóżka na podłogę, a jego matka dopingowała go w wędrówce ku krawędzi i strzelała foty, zamiast go od głupich pomysłów odwodzić". Młody tak się zmęczył tym pełzaniem, że padł u kresu, uspakajam - nie skoczył:)

Załączniki

• _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2715_zmniejszacz-pl_686002.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2715_zmniejszacz-pl_686002.jpg
    28,8 KB · Wyświetleń: 37
  • _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2716_zmniejszacz-pl_596405.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2716_zmniejszacz-pl_596405.jpg
    29,2 KB · Wyświetleń: 35
  • _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2718_zmniejszacz-pl_349683.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2718_zmniejszacz-pl_349683.jpg
    27,5 KB · Wyświetleń: 33
  • _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2719_zmniejszacz-pl_36148.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2719_zmniejszacz-pl_36148.jpg