reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Maj 2012

u na skarmienie trwa 7-15 min a u nas inny problem mianowicie mała je w dzien co 2-3 h a w nocy róznie
na wieczór jest strasznie głodna i poprostu po kąpieli niemam zaduzo pokarmu i sie wierci kreci wkurza az zacznie mocno leciec i wtedy prawie sie uspokaja ale nie do konca je tak 6-7 9-10 12-13 16-17 20kapiel i cyce bo 1 nie starcza i potem albo ja jej daje o 24 jak sie kłade spac albo jak ide wczwesniej spac to budzi sie 3-4 czasem 5
Jak zje o 17 to potem chce juz o 18-19 a ja poprostu niemem pozniej na kapiel co jej dac niemam pojecia czemy mam tak małao mleka czesto przystawiam duzo pije i kupiłam dzis karmi bllle ale wypiłam
kurcze z Oli niemiałam problemów najadała sie i niebyło malo mleka a teraz cycki puste:(((help:((

reklama
Tomaszowa - moj sie najada szybko ale potem lubi sobie "pociamkac" i jak mu na to nie pozwole to mi urzadza dzika rebelie :-D I takim oto sposobem moglby mamicycek ssaczyc i pol dnia ale za dnia mu to limituje do max. 1 godziny a w nocy do pol godziny. Czytam cobie cos w tym czasie (np. bb ;-) ) i to tak jakos z czasem coraz dluzej a nie coraz krocej trwa :-p

Wikasik - dziecko chcialabym nauczyc polskiego ale maz to beztalencie jezykowe :-p To jak mialaby wygladac nasza emerytura? ;-)

a ja padam na pysk, do tego kręgosłup zaraz m wejdzie do dupy..
szykowałam prażone na obiad, Hanusia cały czas mnie wołała, a była już 13;30, więc zostawiłam ją popłakującą na ok 5 minut, jak wróciłam to już wrzeszczała i od tej pory darcie było po każdym położeniu, jakby bała się, że znowu ją zostawię. więc niemal cały dzień ją nosiłam...
w nagrodę wieczorem śmiała się w głos - po prostu się chichrała:D nie wiem co ją bawiło - szczekający pies, czy Barti goniący za psem.. w każdym bądź razie kazałam psu szczekać i Bartkowi go gonić:)

odbiłam dziś stópkę i rączkę w albumie Hanusi, troszkę z tym było zabawy, ale warto - niezwykła pamiątka taki album. Jak oglądam Bartusiowy to aż się łezka w oku kręci.. macie takie albumy??

kugela, u mnie to samo z karmieniem. wiem ze Maly najada sie w 10-15, max 20 min a potem sobie ciamka :) do tej pory mu pozwalalam prawie za kazdym razem pociamkac sobie max. godzinke w dzien, ale ostatnio ostro z tym walcze :) i coraz czesciej wyciagam mu cyca po 15-20 minutach. chwile pokwiczy ale zaraz mu sie odbije i jest zadowolony.
zaneta, ja mam taki album ale jakos nie moge sie zebrac zeby zrobic odbicia. ostatnio obiecalam sobie ze odcisniemy stopke i raczke jak Maly bedzie mial 3 miesiace.

Maly spi wiec i ja zmykam spac. dobrej nocki Majoweczki i do jutra! :*

elcia - miałam identyczny problem. Przez kilka dni karmiąc małego w dzień przy okazji ściągałam trochę pokarmu, tak koło 90ml się zbierało i wieczorem dostawał z butli. Po kilku dniach już nie musiałam, cyce wyrabiać zaczęły. Może i u Ciebie zadziała?

witam i ja....
ja jak kugela w nocy mlody je na szybkiego- 20 min i odlacza sie spiac ale w dzien to tzw cycogenissman ;) moglby siedziec przy cycku caly dzien- wiec karmienie trwa ta godzine, a ja sobie wtedy czytam, siedze na necie badz ogladam tv...
....tez tak macie ze jedna piers jest wieksza od drugiej- u mnie widac duza roznice- mimo ze przystawiam zawsze po rowno :szok:

zaneta- jak odbilas stopke i raczke- znaczy smarowalas jakas farbka??? my zrobilismy gipsowy odlew stopki- stoi sobie teraz taka malenka- chcemy jeszcze raczke zrobic.

Ja odnosnie dwujezycznosc na razie jestem dobra tylko w teoriach. Zobaczymy, jak pojdzie w praktyce. Nie powinno byc zle, w domumowimy wylacznie po polsku, staramay sienie wtracac angielskich slowek, choc pare zagoscilo, np. Appointment, bo krotko sie nie da powiedziec po polsku (to oznacza spotkanie umowione a godzine, np. Wyzyta u lekarza, ale tez spotkanie w urzedzie). Obserwujac znajomych da sie utrzymac jezyk polski nie maltretujac dzieci ;) i znowu - imlepiej sie naucza, tym latwiej, bo sie nie mecza poslugujac polskim, jak sa starsze. Pozniej miedzy soba rodzenstwo i tak zaczyna mowic po angielsku, ale np. u znajomych z niecosarszymi dziecmi (wczesna postawowka) jes regula, ze w domu tylko po polsku i tak rozmawiaja ze soba. Smiesznie kiedys bylo, bo w zabawie zaczeli mowic po ang, tato uslyszal izwraca uwage,a one rezolutnie tlumacza, zenie moge, bo bawia sie szkole, ze w innym wypadkupo polsku ok,ale szkola jest po angielsku ;)
W rodzinach mieszanych jest trudniej, ale do zrobienia, kluzem jest mowieniedo dziecka w swoim jezyku, a do meza i innym. We wspolnych rozmowach wiadomo, ze jezyk obcy konieczny, ale wowczas warto zdanie wypowiadac 2 razy, anawet czasem powtorzyc po polsku po tacie. Bardzo duzo daja wakacje w Polsce, rozmowy z rodzina -dziadkami, kuzynostwem, tu a sobotnie szkoly polskie, a to roznie bywa, czesto choza tam dzieci, bo nagle rodzicom sie przypomnialo, ze dziecko nie zna polskiego, a wypada i posylaja nieszczesnika, ktory niezbyt z tego zadowolony, a w dodatku szkola zaniza poziom do takich dzieci. Oczywiscie nie zawsze tak jest i nie wszystkie dzieci, ale dosc czesto. Choc kiedys sluchalam audycji i z wypowiedzi wynikalo, ze nawet takie spotkania, rozmowy po angielsku z rowiesnikami z polskich rodzin, daja duzo w okresie dojrzewania i odkrywania wlasnej tozsamosci, kim jestem - ni to Polakiem, ni Australijczykiem.
Wsrod naszych znajomych mamy mnostwo dzieci, a juz Robercik bedzie. Ial wyjatkowo dozo rowiesnikow, bo ostatnio wysyp niesamowity. I te dzieci czesto rozmawiaja ze soba po polsku.

Ok znikam. Moj maluch je ok 15-20 minut, czasem sie zdarzy krocej - to wiecie,bo panikowalamswego czasu ;) czasem wisi dluzej na cycu, a samo jedzenie nie trwa dluzej iz 25 minut, potemjuz tylkosobie ciumka.

zanetaa my też taki pamiętnik prowadzimy:tak: na 18stke dostanie plus odlew stópki i rączki :-D
andav na moje oko to cycole mam równej wiekości;-)

my cycamy tak do 20min góra ale pod koniec to już jest bardziej ciumkanie niż jedzenie.
Dzisiaj skorzystałam z poprawy pogody i poprałam bąblowi pościelki, wywietrzylam kołderkę ma czyściutko i pachnąco i śpi słodko od 20.30;-)

od środy jesteśmy sami z mały bo S musiał wyjechać na tydzień niestety, mamy z Oliwierkiem wolną chate;-) ale mały jest kochany i mamy nie męczy;-)

elcia - miałam identyczny problem. Przez kilka dni karmiąc małego w dzień przy okazji ściągałam trochę pokarmu, tak koło 90ml się zbierało i wieczorem dostawał z butli. Po kilku dniach już nie musiałam, cyce wyrabiać zaczęły. Może i u Ciebie zadziała?

tylko ze mała tak ze mnie wyciaga ze mam pusto w ciagu dnia:((czasami nawet 2 cyce zje albo 1,5

reklama
U mnie w prawym cycku juz resztki tylko za to lewy wymolestowany do bolu.Mala dzisiaj zaciagnela sie pierwszy raz z butli mleczkiem Hipp-a.Minelo juz kilka godzin a ona usmiechnieta spi wiec jest chyba dobrze.Chciala bym ja jeszcze troche pokarmic,szczegolnie w nocy ale co poradzic ze mi mleko chyba samo zanika.

Do góry