justynamika84
Fanka BB :)
Jeszcze ja też zostałam nierozpakowana i oznak też na razie nie widać
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
aga ja probowalam roznych metod na przyspieszenie i nic z tego nie wyszlo urodziłam w 41tyg i 3dniu i do tego mialam porod wywolywany, wiec moim zadaniem co ma byc to bedzie i przyjdzie odpowiednia pora. Na mnie przyspieszacze nie zadzialaly
Tak ,oczywiście.Witam
Ja na szybko, mam pytanie do mam rozpakowanych. Czy Wasze maluszki tez czasem sobie zakaszla? Bo o kichaniu to wiem ze to normalne ale moj tak ze 2 razy dzienni zakaszle nie wiem czy to np slina mu splywa czy co?
Szczepionka o której piszesz to na pewno Euvax,najgorsze koreańskie świństwo -nie dostosowane dla polskich warunków i białej rasy do tego rzeczywiście jest z Timerosalem...Witam,
mam pytanie dotyczące szczepień - czy decydujecie się na zaszczepienie swoich dzieci na gruźlicę i WZW B już w pierwszej dobie życia?
Nie jestem przeciwna szczepieniom, ale dowiedziałam się, że w moim szpitalu stosowana jest szczepionka zawierająca związki rtęci, więc będę zmuszona do zakupu szczepionki innego producenta na własną rękę. Zaczęłam się też zastanawiać, czy nie odłożyć tych szczepień o kilka miesięcy, aby nie podawać tylu związków chemicznych już na początku życia maluszka. Polska jest jednym z niewielu krajów UE, w którym tak wcześnie zaczyna się program szczepień..
Pies i królik to żadne wyzwanie.
Fiore - pies i kroli w jednym domu! Jak slysze takie rzeczy to zawsze nie moge wyjsc z podziwu i... zazdrosci :-) U nas krolik nie pozylby nawet kwadransa przy tej kudlatej zabijace
Testy pappa ,te które się u nas robi są często bardzo mylące i mało prawdziwe .Kugela - nie wiedziałam o takich badaniach i chyba nie będę myślała, niezależnie od tego czy sa refundowane. Tego dziecka bardzo chcieliśmy, kolejne to już raczej tak jak pisałam - jak i o ile się zdarzy - wtedy będziemy je kochać niezależnie od tego czy będzie zdrowe - w sumie dla mnie badanie prenatalne było dla spokoju ducha a nie dla ewentualnej decyzji - nie odważyłabym się podjąć takiej decyzji.
Fiore - w jaki sposób pomagasz Leo z kupką?
U mnie pokarmu maleńko - zdwóch piersi uzbiera się góra 20 ml poza tym dostałam biegunkę i nie wiem, czy to nie jakas wirusówka, bo rano miałam dreszcze. Zjadłam już wegiel - oby pomogł...On jest jeszcze maleńki...
Jeśli laktatorem ściągasz 20 ml to tyle masz powiedzmy nadwyżki ,a dziecko ściągnie nawet 2-3 razy więcej.
Mleko produkuje się na bieżąco ,bo organizm reaguje na potrzeby dziecka.
Najlepszym laktatorem jest -nasze własne dziecko ...
Laktator nie służy do pobudzania laktacji a do ściągania nadwyżek mleka i to nam ma przynieść ulgę .
Dziecko ssie inaczej niż laktator i tych dwóch rzeczy nie można porównać ...
Mając na uwadze ,że przeciętny noworodek wypija w 1-2 dobie 5 ml na 1 karmienie i w kolejnych dobach zwiększa ilosc pokarmu średnio o kolejne 5 ml w pierwszym tygodniu to pokarmu powinno ci spokojnie wystarczać .
Nigdy nie kontroluje się ilości pokarmu ,który ma się w piersiach bo to jest nieadekwatne do ilości ściaganej przez dziecko i zaburza mocno laktację ...
W celu zwiększenia laktacji za pomocą laktatora można 10 minut po każdym karmieniu przystawić laktator i podoić się ok.5 minut nawet wtedy gdy nic nie leci...
Jeśli chcemy mieć dużo pokarmu należy również pamiętać o tym by karmić dziecko zawsze od tej piersi na której skończyliśmy karmienie i przy każdym karmieniu przystawiać dziecko do obydwu piersi .
Amen ;-):-):-):-)
Sorki dziewczyny ,że się tak pomądrzyłam ,ale w tej kwestii trochę już wiem ;-):-)
Jeśli masz biegunkę ,temperaturę czy infekcję tym bardziej przystawiaj malucha do piersi ,bo Twój organizm wytwarza przeciwciała na tę dolegliwość dla maluszka by on nie zachorował...Karolki - rodziłam naturalnie :-( więc biegunka po cc odpada... Chwilowo po węglu się uspokoiło. A mój cycem się nie najadał chyba, że teraz się to zmieniło - ale póki co wstrzymałam się z karmieniem. Może od jutra zaczniemy (jeśli biegunka ustąpi).
Niedawno miałam 2 zastoje i początkowe zapalenie piersi .anik - ja też mam dreszcze i nie wiem, czy nie od piersi i zastoju - najpierw przechodzi mi przez piersi "prąd", a później dreszcze, aż takie, że szczękam zębami. muszę wskoczyć pod kołdrę, troszkę się "poczepać" i przechodzi, ale prąd w piersiach czuję co po chwilę. Nie dzieje się to cały czas, przeważnie wieczorem i w nocy. schizuję?
Totalny nawał mleczny i temp.39.8 * C
Masakra totalna...
Prąd w piersiach to nadal produkujący się pokarm ,który nie ma ujścia ,a dreszcze od temperatury.
Dobry sposób to rozgrzanie piersi przed karmieniem.
Ciepły okład lub prysznic -a po karmieniu schłodzić zimnym okładem lub zbitym lekko liściem kapusty.
Witajcie kochane .
W miarę możliwości postaram się do Was zaglądać .
Karolcia to cudowne dziecko.
Wczoraj i dziś przespała już calutką noc .
Ostatnie karmienie ok północy i rano o 8 musiałam ją wybudzać ,bo ona smacznie spała ,a mnie już piersi masakrycznie bolały
Obudziłam ją rano,przebrałam ,utuliłam i śpi do tej pory. :-):-):-)
Jest naprawdę grzeczniutka i przekochana.
Jak zapłacze 3-4 razy na dzień to wszystko .
Karmi się nadal długo ,bo średnio od godziny do półtorej ,ale przerwy między karmieniami mamy po 3,5 -4 godziny .
Byle tak dalej ,a będzie super ;-):-):-):-)
Ze mną jest gorzej.
Połóg przebiega różnie .
Już mi się wydawało,że będzie dobrze ,bo bóle brzucha ustąpiły ,krwawienie zmalało.
Niestety sytuacja domowa zmusza mnie do wyjść z domu i jeżdzenia autem po Kubusia .
Wiąże się to z przenoszeniem małej w foteliku samochodowym co w konsekwencji powoduje wzmożone krwawienie i bóle brzucha .
Strasznie ciągną mnie te wewnętrzne szwy,ale jakoś daję radę .
To tyle na dziś .
Zajrzę do Was w wolnej chwili.
pozdrawiam