>Dysiak<
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 5 Styczeń 2017
- Postów
- 359
Tort lodowy )
Składniki:
400 g owoców świeżych lub mrożonych (owoce leśne, owoce lata, mieszanka: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, borówki amerykańskie, truskawki itp.) + 1 łyżka cukru
1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka o wadze 400 g), schłodzonego
450 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
dodatkowo do podania: domowa frużelina z owoców leśnych z tego przepisu
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą, sam spód.
Przygotować sos owocowy. Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, postawić na palniku. Zagotować i gotować przez chwilę, do momentu puszczenia przez owoce soku. Zmiksować blenderem, ale nie do końca, powinny pozostać małe kawałeczki owoców. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Do misy miksera przelać mleko skondensowane słodzone i śmietanę kremówkę. Ubić, trzepaczkami do ubijania piany z białek, do momentu otrzymania gęstego kremu (krem powinien zachowywać kształt, nie powinien być płynny).
Otrzymaną masę podzielić na dwie części, jedną trochę mniejszą od drugiej. Do mniejszej części dodać schłodzony sos owocowy, zmiksować do połączenia. Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć biały krem, wyrównać. Zamrozić.
Przechowywać w zamrażarce. Tort jest gotowy po minimum 9 godzinach mrożenia. Najlepiej zostawić w zamrażarce na całą noc. Podawać z frużeliną.
*Jeśli tort spędzi w zamrażarce dłużej niż 24 h i mocno zamarznie, należy go wyjąć do temperatury pokojowej na 30 minut przed podaniem.
Uwaga: puszka mleka słodzonego skondensowanego w UK to 400 g. Sprawdź wagę swojej puszki, by uniknąć pomyłki.
To przepis oryginalny , ja do tego upiekłam spód bezowy na wymiar tortownicy i położyłam na sam spód na to te dwie warstwy lodów i na górę posypałam dodatkowo bezą i mrożonymi malinami
Smacznego :-).
Dla przypomnienia co to wklejam foto
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Składniki:
400 g owoców świeżych lub mrożonych (owoce leśne, owoce lata, mieszanka: wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, borówki amerykańskie, truskawki itp.) + 1 łyżka cukru
1,5 puszki mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka o wadze 400 g), schłodzonego
450 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
dodatkowo do podania: domowa frużelina z owoców leśnych z tego przepisu
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą, sam spód.
Przygotować sos owocowy. Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, postawić na palniku. Zagotować i gotować przez chwilę, do momentu puszczenia przez owoce soku. Zmiksować blenderem, ale nie do końca, powinny pozostać małe kawałeczki owoców. Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Do misy miksera przelać mleko skondensowane słodzone i śmietanę kremówkę. Ubić, trzepaczkami do ubijania piany z białek, do momentu otrzymania gęstego kremu (krem powinien zachowywać kształt, nie powinien być płynny).
Otrzymaną masę podzielić na dwie części, jedną trochę mniejszą od drugiej. Do mniejszej części dodać schłodzony sos owocowy, zmiksować do połączenia. Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć biały krem, wyrównać. Zamrozić.
Przechowywać w zamrażarce. Tort jest gotowy po minimum 9 godzinach mrożenia. Najlepiej zostawić w zamrażarce na całą noc. Podawać z frużeliną.
*Jeśli tort spędzi w zamrażarce dłużej niż 24 h i mocno zamarznie, należy go wyjąć do temperatury pokojowej na 30 minut przed podaniem.
Uwaga: puszka mleka słodzonego skondensowanego w UK to 400 g. Sprawdź wagę swojej puszki, by uniknąć pomyłki.
To przepis oryginalny , ja do tego upiekłam spód bezowy na wymiar tortownicy i położyłam na sam spód na to te dwie warstwy lodów i na górę posypałam dodatkowo bezą i mrożonymi malinami
Smacznego :-).
Dla przypomnienia co to wklejam foto
Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom