reklama
nigdy nie robiłam wg tak ścisłego przepisu... zawsze na oko:-)
ok szkl mleka i wody
1 jajko
tak 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyzki oleju (nie trzeba smarować patelni przy smażeniu)
maki tyle żeby uzyskało gęstość jak jogurt naturalny nie umiem tego opisac ale ma byc rzadkie i łatwo sie rozlewac po patelni wtedy sa delikatne i cienutkie
jak sie rozwalają to albo dodac wody albo mąki, zalezy jaka ma gęstość
zawsze wychodzą i dobrze jest zostawić ciasto na pół godz po zrobieniu żeby mąka rozpęczniała... ale nie zawsze jest czas
a tak a propo to juz dawno się zbieram do smażenia, ale szpinak jeszcze mały i jak tylko dorosnie to będą krokiety ze szpinakiem... mmmmmniam
ok szkl mleka i wody
1 jajko
tak 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru
2 łyzki oleju (nie trzeba smarować patelni przy smażeniu)
maki tyle żeby uzyskało gęstość jak jogurt naturalny nie umiem tego opisac ale ma byc rzadkie i łatwo sie rozlewac po patelni wtedy sa delikatne i cienutkie
jak sie rozwalają to albo dodac wody albo mąki, zalezy jaka ma gęstość
zawsze wychodzą i dobrze jest zostawić ciasto na pół godz po zrobieniu żeby mąka rozpęczniała... ale nie zawsze jest czas
a tak a propo to juz dawno się zbieram do smażenia, ale szpinak jeszcze mały i jak tylko dorosnie to będą krokiety ze szpinakiem... mmmmmniam
patik80
Fanka BB :)
na_cik polecam przepis na naleśniki z tego bloga Naleśniki (przepis II) wychodzą cieniutkie i pyszne
kasiadz
cukinia:
-czosnek ok 4-6 ząbków (w zależności od upodobań) drobno posiekać
-podsmażyć delikatnie na oliwie
-cukinię (wyszorowaną) pokroić w kostkę (jeśli jest mocno dojrzała wykroić nasiona) -pokroić tak aby każda kosteczka miała skórkę
-wrzucić do czosnku, wymieszać posolić, dusić pod przykryciem ok 10 min
-odkryć patelnię, dalej smażyć to miękkości, w między czasie można dodać suszoną pokrojoną paprykę
-jak już cukinia jest miękka dodać świeżą zieloną pietruszkę (ja ostatnio nie daję bo mi nie smakuje)
-doprawić do smaku solą, mieloną papryką słodką, lub innymi przyprawami
-potrawa jest również bardzo smaczna gdy doda się do niej pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś kurczaka
szybkie i smaczne danie, dobre do obiadu zamiast surówki lub zamiast ziemniaków
-czosnek ok 4-6 ząbków (w zależności od upodobań) drobno posiekać
-podsmażyć delikatnie na oliwie
-cukinię (wyszorowaną) pokroić w kostkę (jeśli jest mocno dojrzała wykroić nasiona) -pokroić tak aby każda kosteczka miała skórkę
-wrzucić do czosnku, wymieszać posolić, dusić pod przykryciem ok 10 min
-odkryć patelnię, dalej smażyć to miękkości, w między czasie można dodać suszoną pokrojoną paprykę
-jak już cukinia jest miękka dodać świeżą zieloną pietruszkę (ja ostatnio nie daję bo mi nie smakuje)
-doprawić do smaku solą, mieloną papryką słodką, lub innymi przyprawami
-potrawa jest również bardzo smaczna gdy doda się do niej pokrojoną w kostkę i usmażoną pierś kurczaka
szybkie i smaczne danie, dobre do obiadu zamiast surówki lub zamiast ziemniaków
kasiadz
haha,
mi sie ostatnio zachciało, zrobiłam potrawę z 3 cukiń i nawet nie tknęłam bo już mi się odechciało
mi sie ostatnio zachciało, zrobiłam potrawę z 3 cukiń i nawet nie tknęłam bo już mi się odechciało
reklama
Podziel się: