reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki u lekarza (wizyty, badania, usg)

reklama
Walentyneczka ja mam już drugą ciążę cholestazę. Pisz co chcesz wiedzieć, to Ci wszystko opowiem :-) :)

Ja dziś po kolejnej wizycie. Wszystko ok. Oczywiście skurcze nieregularne na ktg, więc mam się oszczędzać dalej. Dziś moja ginekolog od cukrzycy ustaliła pierwszy, najbardziej optymistyczny termin cc. Oczywiście podkreślając, że bierze tylko pod uwagę moją cukrzycę i wszystko co się z nią wiąże. Ponieważ cukrzyca jest chyba w tej ciąży moim najmniejszym problemem, ustaliliśmy cc na koniec 39tc, czyli 5 lutego :rofl: W przyszłym tygodniu 7 stycznia mam z tym drugim ginem usg z oceną łożyska i blizny, więc on zweryfikuje ten termin. Ale wiecie co? Jeśli dotrwamy do tego 5 lutego, to będę przeszczęśliwa i dumna z siebie :cool2: Na razie to nic pewnego, więc za tydzień poznam właściwą datę. Trzymajcie proszę kciuki za tego 5 lutego :-) :)

hej Madzia gratuluje wizyty.u mnie bobo ma 2800g .szyjka zamknieta ,dlugosci nie podawal bo znikoma jest.ale powiedzial ze ciaze uwaza za donoszonajuz.tylko Tsh podskoczylo mi z 2 do 4 mam powtorzyc wyniki czy nie zaszedl blad

Madzia cieszę sie ze wszytsko ok u ciebie. Ja dzis po raz pierwszy usłyszałam o cholestazie. Swędzą mnie napadowo dłonie, szyja dekolt. A dzis to nawet miałam marchewkowe dłonie. Pobrali krew ale wyniki dopiero w poniedziałek . Straszą niedotlenieniem dziecka lub nawet śmiercią. Nie wiem co jeść . Lekarka zabroniła smażonego mięsa a ja z szoku nie dopytalam . Poradź cokolwiek , bo poki co czarno wszystko widze :( :(

Walentyneczka spokojnie. To o czym piszesz, to ciężkie powikłania NIELECZONEJ cholestazy. Cała ta choroba polega na nadmiernym gromadzeniu się żółci i jej zastoju w wątrobie, co może spowodować przedwczesne skurcze. Inna sprawa, moga pogorszyc się przepływy przez łożysko i dlatego przy cholestazie najważniejsze jest by stale monitorować dziecko. Ja mam przez to co tydzień usg z przepływami, co 2 tyg sprawdzają wagę dziecka, co tydzień robią ktg, a jak tylko coś nie tak, to częściej. U nas w szpitalu nie kładą. W Pl zalezy od wyników. Poczekaj na swoje, bo nic jeszcze nie wiadomo. Ja w poprzedniej ciąży miałam wyniki tragiczne (np ALT norma do 33, a u mnie było 848!). Szybko wykryta cholestaza wymaga podania leków (ja je biorę teraz od 24tc i mam wyniki w normie), oraz obserwacji dziecka. Można sobie pomóc dietą. Wszystko gotowane. Zero owoców surowych i warzyw. Jabłko gotowane i gotowane warzywa. Zakaz jajek gotowanych i nabiału (zwłaszcza mleko). Zakaz ciemnego pieczywa i wyrobów pełnoziernistych. Co można. Białe bułki, ale czerstwe z masłem i gotowaną szynką. Gotowane mięso i ryby, zupy bez śmietany, gotowane (lub na parze) warzywa. żadnych słodyczy typu czekolada. Sporadycznie drożdżowe ciasto (czerstwe) Albo kawałeczek szarlotki. Żadnych dodatków typu majonez, musztarda itp. Unikaj kasz i wszystkich produktów wzdymających. Jak ja to mówię, dieta niemowlaczków. Ale ona bardzo pomaga. Oszczędza wątrobę i pozwala lepiej kontrolowac cholestazę. Sama cholestaza nie jest wskazaniem do cc, ale czesto poród wywoływany jest w Pl ok 38tc. Nie myśl o tych przykrych skutkach cholestazy, bo tak jak mówię. To są powikłania po niewykrytej, a u Ciebie już jest jakies działanie. Pisz co jeszcze chcesz wiedzieć :happy:

Natka, Anit cieszę się,że u Waszych maluszków wszystko ok :-) :)

reklama
Madziu uspokoilas mnie, bo bałam sie ze zwariuje do poniedziałku .
Pozostaje mi czekac i jeść delikatnie.
Dziekuje ci kochana za konkretna odpowiedz. Jestem spokojniejsza. :* :*

Do góry